İshak Orhan

İshak Orhan

Zekayı kullanacak akıl lazım

Zekayı kullanacak akıl lazım

Zeki olmak önemli elbette ama, zekayı kullanacak akıl yoksa; zeka sadece o kişi için değil, tüm insanlık için potansiyel tehlike arz edebilir.
 
Buna bir örnek Hitler'dir. Milyonlarca insanı hiç suçu yok iken zalimce öldürmüştür.
 
Amerikan başkanları mazlum Müslümanlara yıllardır zulmetmektedirler. Rusya'da Stalin milyonlarca insanı akla hayale gelmeyen zulümlerle öldürmüştür. İngilizler dünya üzerindeki tüm sömürgelerini Çanakkaleye yığarak hem o insanlara hem de atalarımıza kan ağlatmışlar ve hunharca ve zalimce öldürmüşlerdir. İşte bütün bunlar zekanın akılsızca kullanılmasına verebileceğim örneklerden sadece birkaç tanesidir.
 
Bir benzetme yapalım. Zekayı bilgisayara benzetelim. En iyi özelliklere sahip bir bilgisayarlar en zeki insanları temsil etsin, düşük özellikleri olanlar da duruma göre diğer zekaları temsil etsin. Bilgisayarlara yüklenen programlar da akıl olsun.
 
Buna göre, en iyi özellikleri olan bilgisayara program yüklemeseniz ne işe yarar? Hiçbir işe yaramaz.
 
Yani önemli olan sadece bilgisayara sahip olmak değil, ona program yüklemek. Özelliği düşük olan bilgisayara program yüklesek, istediğimiz verimi alamasak da işlerimizi görürüz. Yani zeka çok yüksek olmasa da aklımızı kullanarak çok başarılı olma şansımız var iken, yüksek zekaya sahip olsak da aklımızı kullanmazsak çok zor durumda kalabiliriz. O zaman zeka tek başına bir işe yaramıyor gördüğümüz gibi. Zeka akıl ile birlikte bir işe yarar.
 
Bilgisayara yüklediğimiz programda virüs varsa yine o bilgisayar zarar görür. Programın da temiz ve işe yarar olması gerekir.
 
Hedefimiz, zekayı uygun bir şekilde kullanan bireyler yetiştirmek olmalıdır.
 
Sorarsanız herkes "benim çocuğum çok zeki ama..." diye söze başlar.
 
Zeki ise ve onu iyi yönde motive edemiyorsanız, ileride çok pişman olabilirsiniz. Bu ise sadece çocuklarınızın ve sizin kaybınız değil, insanlığın kaybı demektir.
 
İşte bu kayıpları yaşamak istemiyorsak, çocuklarımızı küçük yaşlarda yeteneklerine göre programlayarak hayata en iyi şekilde hazırlamak olmalıdır. Yetenekleri doğrultusunda eğitilmeyen insanlar asla mutlu olamazlar. Mutsuz insanlar da diğer insanları mutsuz etmek için ellerinden geleni yaparlar maalesef.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
İshak Orhan Arşivi
SON YAZILAR