Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

İKİ YÜZYILI EŞİT OLAN ZİYANDADIR

İKİ YÜZYILI EŞİT OLAN ZİYANDADIR

            Dünya ve ahiretle ilgili faydalı işler konusunda “iki günü bir olan kimsenin zararda olduğu” yönündeki hadisi her yönümüzle gelişim gösterme zorunluluğumuz şeklinde anlamak mümkündür. Ayrıca, bir insanın sayı olarak her gün bir işini artırarak hayatına devam etmesi de mümkün değildir. İleriki hayatında bunu yapması düşünülemez.
 
            Öncelikli olarak bu sözden Peygamberimizin çalışmaya teşvik ettiği anlaşılmaktadır. Çalışmanın nasıl olması gerektiği ifade edilmektedir. Yani eldeki ile yetinip tembellik edilmemelidir. Çalışmada bir süreklilik ve ilerleme kaydedilmesi istenmektedir. Müslümanların dünde, geçmişte yaşamamaları gerektiğine yapılan bir vurgudur.
 
            Diğer taraftan, çalışmanın niceliğinden daha çok nitelikte artırılması gerektiğine bir vurgu vardır. Çünkü bir işi sayı olarak hayatı boyunca artırarak yapmak, ileri zamanlarda o işi yapamamak anlamına gelecektir. Yani yapılan işte niyette, ihlasta, hassasiyette, kalitede ilerlemek demektir.
 
            Yine bu hadis ile insan için verilen ilahi makamların ve nimetlerin bir sınırının olmadığı, insana bu yolla gösterilen makamlara yetişmek ve bir sonraki nimetten istifade etmek için sürekli bir gayret ve azim içinde olmak gerektiği anlatılmaktadır. Yerinde saymanın insanın yapısıyla uygun olmadığına ve yaratılışına ters olduğuna vurgu yapılmaktadır.
 
Çinin ipekyolu projesi uzun soluklu bir yolculuk
 
            “Tek yol, tek kuşak” sloganıyla modernize edilmiş tren yolları vasıtasıyla İpek Yolu üzerindeki ülkelerin özellikle de Orta Asya ülkelerinin birbirine bağlanması ve bölge ekonomisinin yeniden canlandırılmasını hedefleyen yeni ipek yolu projesini ilk kez Çin Devlet Başkanı Xi Jinping 7 Eylül 2013’te Kazakistan Nazarbayev Üniversitesi’nde yaptığı bir konuşmada dile getirmiştir. Jinping söz konusu konuşmada, İpek Yolu’nun üç milyar nüfusuyla gerek ölçek gerekse potansiyel olarak eşsiz bir pazar olduğunu ifade etmiştir. Projesinin Çin’in bölgedeki nüfuzunu artırmaya yönelik bir adım olduğu yönündeki eleştirilere ise Jinping, ülkesinin bölgede nüfuz geliştirme veya bölge ülkelerinin içişlerine karışma gibi bir niyeti olmadığını, projenin ekonomik getirileri nedeniyle ortaya atıldığını ifade etmiştir.
 
            Türkiye, hızla büyüyen ekonomisinde yeni yatırımlara ve ticari fırsatlara ihtiyaç duymaktadır. Bu proje, Türkiye’nin bir ulaşım ve enerji koridoru olmasına imkân sağlayacaktır. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarının 2023 hedefleri arasında, toplam 25.000 km demir yolu uzunluğuna ulaşmak yer almaktadır.Taşımacılığın Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaşması, Türkiye’nin “köprü” konumunu güçlendirecektir. Yüksek hızlı tren ve demir yolu ağları projelerinin ihalelerini Çinli firmaların kazanması, devam eden ticari ilişkilerin hızlanmasını sağlayacak; iki ülke sektörlerinin ve pazarlarının birbirine bağlanmasına yardımcı olacaktır. Hızlı tren projesinin yanı sıra Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesi, Türk tarafındaki kısmının 2017 yılında tamamlanması ile kullanıma açılmıştır. Türkiye’yi bir uçtan diğer uca bağlayacak Edirne-Kars Hızlı Tren demiryolu projesi de Türkiye ve Çin arasındaki diğer önemli projelerden biridir.
 
            Türkiye’nin bu girişimde yer alması altyapı iş birliğini ve yatırımları artırma, ikili ticaret dengesini teşvik etme, ekonomik iş birliğini geliştirme anlamında değer kazanmaktadır. Xi Jinping’in de ifade ettiği gibi: “Yeni İpek Yolu girişimi (Bir Kuşak Bir Yol) Çin’in solo gösterisi değil, projedeki tüm ülkelerin katıldığı bir koro olarak kabul edilmelidir.” Yaklaşık 65 ülkenin yer almasını öngören bu girişim, katılımcı ülkeleri ile başarı kazanabilecektir. Bu noktada Türkiye’nin merkezî konumu da girişimin değerini arttıracaktır.
 
Sonuç olarak;
 
            Çin 65 ülkeden birçoğuna liman, karayolu, tren yolu yapımında yardımcı oluyor. Halk olarak yapılanlar çok fark edilmese bile önümüzdeki yıllarda geri dönüşü çok faydalı olacak.
 
            Ülke olarak yaşam kalitemizi artırmak için bazı kriterleri artırmalıyız, satın alma gücü, güvenlik, sağlık, yaşam maliyeti, gayrimenkul fiyatının gelir oranı, trafik, hava kirliliği, iklim. Bunlardan 2018 de bizi birkaçı etkiledi.
 
            Bazen bizi ülke olarak zora sokan durumlar olsa bile çalışma performansını artırıp önümüzdeki yıl ve zamanlarda kaliteli bir yaşam elde edebiliriz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR