Ali Kaya

Ali Kaya

İncirlik ve NATO

İncirlik ve NATO

Bazı yazarlar tarafından 15 Temmuz darbe girişiminde önemli rol oynadı gibi yorumlara sebep olan İncirlik Askeri Üssünün artık varlığı sorgulanması gerekir. Neden diye sorarsak darbe sonrası medyada çıkan haber ve yorumlarda üssün darbeye lojistik destek ve koordine edildiği yer olarak darbe girişiminde yer aldığı söylemleri üsteki ABD varlığının olması,  seksen darbesinde  (ABD başkanına ‘’bizim çocuklar başardı’’ diye bilgi verilmesini hatırlayın)  ve daha önceki darbelerde de ABD parmağı olduğunu tarihçiler kaleme alıyor. Hani bu günlerde Ankara Kazandaki akıncı Askeri hava üssünün ve Konya’daki ana jet üslerinin NATO ve ABD’ye bağlı olduğunu ve 15 Temmuz darbesinde girişimine buralardan kalkan uçak ve helikopterlerin yer aldığını düşünürsek şunu söylemek lazım; Adamlar oyun kuruyor, oynanıyor, bitiyor ve biz yıllar sonra anlıyoruz bunların yabancılar tarafından kurgulandığını,  bakalım 15 Temmuz darbesini ne zaman tam olarak anlayabileceğiz darbecilerin piyon olduğunu ve hangi güçlere hizmet ettiğini şimdilik bilemiyoruz sadece tahmin ediyoruz ve bunu ileriki zamanlar gösterecek. 

Konumuza dönersek üssün kurulma sebebi de çok önemlidir. 1954 yılında hizmete giren İncirlik Askeri Üssü o tarihlerde yükselen Sovyet Rusya tehdidine karşı NATO ve ABD için kurulmuş olan Askeri bir üstür. O tarihlerde bölge ve ülkemiz için önemli bir güven unsuru olarak görülmektedir. Ancak kurulduğu yer coğrafi olarak Rusya’ya değil Ortadoğu’ya yakın bir yerde ve Ortadoğu’nun kontrolünü daha kolay bir konumda olması da dikkat çekicidir. İlk olarak Lübnan krizinde kullanılan üs Rusya’yı gözetleyen casus uçaklara ev sahipliği yapmıştır. Ancak gündemimizi meşgul etmeye yani tepki çekmeye körfez savaşından sonra ortaya çıkan olaylardan sonra başlamıştır.  1991 yılında körfez savaşının bitmesinden sonra Irak’ın kuzey ve güneyinde ayaklanmalar baş gösterince Saddam bu ayaklanmaları bastırmak için müdahale etmiş ve kuzeyde koalisyon tarafından iki uçak düşürüldükten sonra yeni bir antlaşma yapılarak Irak’ın savaş uçağı kullanması yasaklanmıştır güneydeki ayaklanmalara helikopter ile müdahaleye ses çıkarmayan koalisyon güçleri ABD’nin kuzey Irak’a karşı hassasiyetini göstermiştir.  Pirinçlik ve İncirlik üssünde konuşlanan Çekiç gücün varlığı o zamanlar tartışma konusu olmaya başlamıştır. Çünkü Güney doğuda bulunan askerimizle ABD ve İngiliz özel kuvvetleri arasında gerilim yaratacak olaylar meydana gelmiştir. Çekiç güç ABD, İngiliz, Fransız ve Türk askerlerinden oluşsa da PKK’ya yardım malzemesi atacak kadar ileri gitmiş, bir askeri güç olacak kadar ileri gitmişlerdir. Şimdi durum o zaman olduğundan farklı değil,  PKK’nın  Suriye kolu  PYD  ve  YPG’yi  iyi çocuklar diyerek bizim gözümüzün içine baka baka  bizim topraklarımızdan kalkan ABD uçakları  o teröristlere silah  yardımı  göndermeye devam etmektedir. Türkiye’nin uyarılarına rağmen hala PYD’yi desteklemekten vazgeçmiş değildir. Bu da İncirlik üssünü tartışmamız gerektiğinin açık göstergesidir.

NATO’ya üye ülkeler 15 Temmuz darbesinden önce ve hemen sonrasında Türkiye Rusya yakınlaşmasından rahatsız olmalılar ki Türkiye’nin NATO üyeliğinden çıkarılmasını tartışmaya başladılar. Bu hafta ise ABD’de yayınlanan bir dergide İncirlik’teki nükleer bombaların hemen geri getirilmesi gerektiğini çünkü Türkiye’de güvensiz bir durum olduğundan bu bombaların terör gruplarının iştahını kabarttığını rapor eden bir rapor hazırlayıp sunmaları önemli bir ayrıntıdır. Biz zaten önümüzdeki aylar ve yıllar bambaşka olaylara gebe olduğunu seziyoruz, çünkü durmayacaklar Erdoğan ve dolayısı ile Türkiye’nin önünü kesmek ve Suriyeleştirmek için kirli oyunlarını devreye sokacaklar.  Böylesi bir dönem de İncirlik Askeri Üssündeki ABD varlığını tartışmamız gerekmez mi biraz daha genişletirsek, NATO’ya üyeliğimizi tartışarak ortak bir karar vermemiz gerekir.

Saygılarımla

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ali Kaya Arşivi
SON YAZILAR