Lokman Koyuncuoğlu

Lokman Koyuncuoğlu

İş burada! Meselemiz Konya

İş burada! Meselemiz Konya

Hızla artan ihracat kapasitesi, güçlü endüstriyel altyapısı, 9 organize sanayi bölgesi, 50 bine yakın KOBİ, coğrafi konumu, tarihi yapı ve dinamik bir şehir, yeni enerji kaynakları, kalifiye insan sermayesi ile Konya dünyanın her yerinden yatırımcılar için müthiş bir potansiyel vaat ediyor.

MÜSİAD’ın vizyoner gelişiminin en önemli faaliyetleri geleneksel fuarları. Bu yıl 17. gerçekleşen fuarı ile çıtayı çok daha yukarılara taşıyor. Her geçen gün dünyada ekonomik, teknolojik, siyasi ve coğrafi değişiklikler oluyor. Bu gelişmeler çerçevesinde planlama ve büyüme kaydeden MÜSİAD’ın dikkat çeken en önemli yönü bana göre, global ticaret ağında etkin rol alma çabası. Bu çabayı üyeleri üzerinde de yoğunlaştırarak hızla sonuç almak istiyor MÜSİAD.

Ulusal bir kuruluş olmaktan uluslararası bir misyona doğru çok hızlı bir ivme gösteriyor bu dönemde. Artık bilginin çok hızla yayıldığı dünyada rekabet etme gücü; teknolojik gelişimi ve yeni pazarlara ulaşmayı mecbur bırakıyor. Tam burada MÜSİAD’ın 86 ülkedeki şubeleri dikkat çekiyor. Dünyanın her yerinde teşkilatlanmış bir yapı. Avustralya’dan Avusturya’ya, ABD’den Japonya’ya, Güney Afrika’dan Çad’a, Benin’den Berlin’e kadar küresel bir yapı.

MÜSİAD uluslararası teşkilatlanması tam anlamıyla milli iradenin sesi ve ekonomik gücü olmak için faaliyetlerini sürdürüyor. Kendi değerlerimizi tüm dünyaya taşımak ve küresel ticarette ülkemize katkı sağlamak için çıkılmış kutlu bir yol.

Her ülkenin kendi doğal kaynaklarının öncelikle o ülkenin insanları için kullanılması şartı söylemiyle yol alan bir yapı. Sömürgeci ve işgalcilere karşı üretici ve paylaşımcı bir yapı.. Bu yapılanmada biraz geç kaldığımızı görüyoruz, ancak gelecek yıllarda aldığımız sonuçlarla ne kadar önemli bir işe imza atıldığını daha net göreceğiz.

İki yıl önceki 16. MÜSİAD fuar açılışında Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye’nin Afrika açılımının MÜSİAD ile yürütüleceğini şu ifadelerle söyledi. “Oralara bizim yönelmemiz lazım, oralara ağırlık vermemiz lazım. Malum yapının oralardaki tahrikini ortadan kaldırmak suretiyle oraların inşa ve ihyası için MÜSİAD, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile adımını atmalıdır.”

Bu ifadelerden Afrika’nın Türkiye için ne kadar olduğunun vurgusu çok açık, zaten Cumhurbaşkanımız ile Türk iş heyetleri son iki yılda 6-7 kez Afrika ziyaretinde bulundu.

Cumhurbaşkanımızın bu uyarısını, üzerine öncelikli vazife gören, MÜSİAD’ın da dünyadaki en büyük şubesi olan Konya Şubesi son iki yılda neredeyse Afrika ile yattı Afrika ile kalktı. O kadar önemli işlere imza attı ki MÜSİAD Konya, tümünü yazmamız çok zor. Afrikalı tüm büyükelçilerin katıldığı iş konseyi toplantısı başta olmak üzere, neredeyse her ay, Afrika iş heyetlerine ile Konya sanayisi programları, Konyalı iş adamlarının Nijerya, Sudan, Cibuti, Mozambik, Ruanda, Demokratik Kongo, Gana başta olmak üzere Afrika iş gezileri..

Kinşasa, Libreville, Kigali, Darusselam, Hartum, Mogadişu, Akra, Abuja, Lusaka, Abidjan Afrika’daki başkentlerden bazıları.. Bu şehirler 5 yıl önce pek çoğumuzun adını bile duymadığı yerlerdi. Şimdi, yoğun ticaretleri ilişkilerinin başladığı hatta “Haftasonu Kigali’de yeni bir otel açılmış orada kaldım, Akra’daki en güzel balık lokantası neresi?” muhabbetlerine çokça şahit olduğumuz bir dönemdeyiz.

Konya Afrika için olduğu kadar, diğer ülkeler içinde önemli bir şehir. Tarımsal gelişimi bir evreye getiren Konya, sanayisi ile de zaten Anadolu’nun göz bebeği konumunda. Şimdide savunma sanayi ile başka bir alanda uzmanlaşıyor.

Hızla artan ihracat kapasitesi, güçlü endüstriyel altyapısı, 9 organize sanayi bölgesi, 50 bine yakın KOBİ, coğrafi konumu, tarihi yapı ve dinamik bir şehir, yeni enerji kaynakları, kalifiye insan sermayesi ile Konya dünyanın her yerinden yatırımcılar için müthiş bir potansiyel vaat ediyor.

Tüm bunlar Konya’nın yatırım açısından çok cazip imkânları olan bir şehir konumunu güçlendiriyor. Yeni dönemde Konya’nın sadece Anadolu’nun değil, bölgesel anlamda bir çekim merkezi olacağı çok açık. Bu konuda; Lojistik Köy, Mersin Liman Bağlantısı, yeni organize sanayiler, dünyanın her yanına hızla ulaşabilen uçuş lokasyonları ile artık farklı bir Konya var.

Konya yatırıma değer bir yerdir. İnanın Konya’ya değer.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Lokman Koyuncuoğlu Arşivi
SON YAZILAR