Murat Can

Murat Can

İşte Temayül Sonuçları

İşte Temayül Sonuçları

Temayül sonuçları açıklanmasa da bilgisi geldi. Geriye değerlendirmek kaldı.

 

Temayülde sürpriz sonuçlar var. Öncelikle gözüme çarpan ilk sürpriz Ayşe Türkmenoğlu. Ayşe Hanım 100 civarında oy almış temayülden. Teşkilatın nerdeyse yüzde 10’u demek bu rakam.Her ne kadar fark etmesekte ince bir çalışma yaptığı belli oluyor.

Sayın Başbakan kadın bir büyükşehir belediye başkanımız olsun derse potada diyebiliriz.

 

Temayülde aday olarak görmek istediğiniz sorusuna verilen yanıtlarda Ali Selvi'nin 127 oy aldığını görüyorum. Ali Bey'de gerek görevindeki başarısı gerekse temayüle yönelik çalışmalarından netice almış görünüyor.

 

Bana göre temayülün ikinci sürprizi Bestami İnan. 50 civarı oy almış bu rakam kendisini isim listesinde üst sıralara taşımaya yetmiş. Görünen o ki Bestami Bey’de pek dillendirmeden küçük bir çalışma yapmış potaya girmek için.

 

Asıl önem verdiğim bilgi ise İl Başkanı Ahmet Sorgun'un aldığı oy. Ahmet Sorgun'un ismini 172 kişi yazmış.

 

Bu veriye bakıldığında teşkilat Genel Merkeze "İl başkanımızı Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görmek istiyoruz" mesajı vermiş görünüyor.

 

Tabi Bestami İnan, yaptığını düşündüğümüz küçük çalışmayı yapmasa,bu oylar muhtemelen Ahmet Sorgun'a gidecekti. Bu 50 oyu Ahmet Bey'in hesabına yazsak daha etkileyici bir sonuç ortaya çıkacağı kesin.

 

Bu temayül sonucu ortaya sürpriz bir netice çıkartabilir.

 

Bunu bana düşündüren nedir açıklayayım.

 

Başbakan, tanıdığı ve güvendiği isimlere özellikle garanti gördüğü yerlerde görev vermeyi seviyor.

 

Geçen hafta Ankara adaylarını komisyonda görüşürken, Etimesgut adayını kimsenin pek tanımadığı ama Başbakan'ı evinde, Erzurum'da ağırlayan bir ismi aday yapıverdi.

 

Buna benzer örnekleri gerek milletvekili adaylıklarında gerekse belediye başkanı adaylarını belirlerken çoğaltabiliriz.

 

Peki bu durum Bize nasıl bir ipucu verecek?

 

Ahmet Sorgun aniden il başkanı oldu, bunu hepimiz biliyoruz. İl başkanı olurken Başbakan'ın askerlik arkadaşı olması ve kendisini şahsen tanıması etkili oldu.

 

Temayül sonuçlarını değerlendirirse Sayın Başbakan ve anketlerde ortaya çıkan Tahir Akyürek'in adaylığında alınacak oyların anketlerde başka biri aday olduğunda oy oranlarının düşmediğini değerlendirmeye alacaktır. Bunun yanında Belediye çalışmalarına ait dosyaları da değerlendirirse, "Konya'ya bildiğim - güvendiğim bir insan olsun" diye düşünerek Ahmet Sorgun'u aday olarak gösterebilir.

 

Bu sonucu doğrusu sürpriz olarak görmüyorum.

 

Bunun yanında Uğur İbrahim Altay yine temayülde hatırı sayılır bir oy alarak potaya girmiş olarak görünüyor. Belediye deneyimi ve başarısı göz önünde bulundurulursa Büyükşehir’e aday olarak gösterilmesi yine sürpriz olmayacak isimlerden.

 

Sayın Akyürek'e gelince. 1222 oyun  yüzde kırkını alabilmiş. Teşkilat mensuplarına ucu açık soru sorulduğunu düşünürsek Başkan Akyürek için iyi bir oran değil. Örneğin, İstanbul ve Kayseri Belediye Başkanlarının temayülde aldığı oy oranlarının gerisinde kalmış Sayın Akyürek.

 

Temayül sonucunun ben Konya'da bir değişikliğe işaret ettiğini, potaya ise Uğur İbrahim Altay'la, Ahmet Sorgun'u soktuğuna inanıyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Murat Can Arşivi
SON YAZILAR