Hatice Altunsoy

Hatice Altunsoy

Kabızlığın beslenme ile tedavisinde 8 önemli kural

Kabızlığın beslenme ile tedavisinde 8 önemli kural

Kabızlık (konstipasyon) , bağırsak hareketlerinin yavaşlamasıyla beraber haftada 3 ya da daha az dışkılama durumu ile oluşan bir bağırsak problemidir. Kabızlıkta,dışkılama güçlüğü, ağrılı dışkılama ve şişkinlik gibi belirtiler ile  kendini gösterebilir. Peki, neden artık her insan kabızlık sorununu daha sık yaşıyor?

İnsanların yaşam koşulları, beslenme şekilleri, iş hayatları bağlı stres faktörü ve hatta kültürel yeme alışkanlıkları bile bağırsak florasında değişikliğe sebep olduğu için her yaş aralığında çok fazla kabızlık belirtileri görülebiliyor. Belirtiler giderek arttığı durumlarda kişinin yaşam kalitesi olumsuz etkilendiği için hem ruhen hem fiziken daha fazla zarar veriyor. Burada kişi kendi beslenmesini incelemeli ve kabızlığa yönelik beslenmeye dikkat etmelidir. Bu dönemde kişinin rahatlaması için beslenmesinde dikkat etmesi gereken 8 önemli kural var:

1.Günlük posa tüketimi arttırılmalı

Posa, hastalıklara bağlı kabızlığın ya da beslenme bozukluğuna bağlı gelişen kabızlığın önlenmesinde ve mevcut kabızlığın düzeltilmesinde önemli rol oynar. Posalı besinler, dışkı hacmini ve dışkılama sayısını arttırarak kabızlığın belirtilerini azaltır. Beslenmenizde, mevsimine uygun posadan zengin kabuklu elma, armut, şeftali, incir, ayva ya da kuru kayısı, kuru incir, kuru erik, hurma gibi meyve türlerini günlük 2 porsiyon tüketmeye özen gösterin. Ayrıca posadan zengin mevsimine uygun özellikle yeşil yapraklı sebzelerden de 3 porsiyon günlük beslenmenize ekleyerek kabızlığı oluşumunu azaltabiliriz.

2.Sık beslenilmeli

Gün içerisinde sık beslenme kan şekerinin düşmesini sağlayarak hem daha tok kalınmasını hem de sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Sindirimin düzenli çalışması demek bağırsakların daha aktif olması demektir. Ana öğünler arasında konulan ara öğünler bağırsak çalışmasının devamlılığı için gerekir. Ara öğünlerde meyve-yoğurt ya da kuru meyve –yoğurt ikilisi bağırsaklar için güzel bir seçenek olabilir.

3.Probiyotik içeren besinler tüketilmeli

Bağırsağın florasında iyi ve kötü bakteriler dediğimiz bakteriler mevcuttur. Kabızlıkta, kötü bakteriler artarak  sindirimi zorlaştırır. Probiyotik dediğimizde ise içerisinde bağırsak için faydalı bakteriler vardır ve bağırsak çalışmasını düzenler. Günlük beslenmenizde 2 porsiyon probiyotikten zengin yoğurt ve kefir tüktimi bağırsakların daha sağlıklı çalışmasını sağlar.

4.Rafine(işlenmiş) ürünler tüketilmemeli

Ulaşılması kolay ve tüketim açısından pratik olan rafine ve paketli ürünler, bağırsaktaki bakteri dengesini bozarak, kötü bakterilerin artışına sebep olur. Beslenmenizden işlenmiş ürünleri çıkarmalı ve yerine tam tahıllı besinlere yer vermelisiniz. Örneğin beyaz ekmek yerine posa açısından zengin tam tahıllı ekmek tükettiğiniz taktirde  bağırsaklar aktif çalışmaya devam eder ve kabızlık riski azalır.

5.Kafein tüketimi azaltılmalı

Kafein,  dışkı içerisindeki sıvıyı çeker ve dışkı katılaştığı için kabızlığa zemin hazırlar. Gün içerisinde fazla alınan kahve tükettiğimiz suyu da tutarak vücudumuza su girişini engeller. Bundan dolayı kafein içeren çay-kahve-kola tüketimi kabızlığı tetikler. Beslenmede tüketilen kafein minimum seviyeye düşürülmelidir.

 

6.Günlük düzenli aralıklarla su tüketilmeli

Düzenli su tüketimi bağırsakların düzenli çalışması için önemlidir. Burada anlık susayınca ya da birdenf azla su içmek yerine düzenli ve az içmek bağırsak hareketleri için daha sağlıklıdır. Su içmek, dışkıyı yumuşatarak kabızlığın azalmasını da sağlar.

7.Bu dönemde bitki çayı tüketilebilir

Kabızlığın belirtilerine bağlı şişkinlik ve gaz sancısını azaltmak için günde 1-2 fincan rezene, papatya  ve ıhlamur çayı içilebilir.

8.Düzenli hareket edilmeli

Günümüzde giderek azalan hareketimizden dolayı bağırsaklarda etkilenebiliyor. Genel olarak kişinin yapabileceği düzenli  bir egzersiz ,bağırsakların hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olarak kabızlığın oluşmasını azaltır. Besinleri sindirmek için vücudunuza zaman tanıyarak yemekten ortalama 1 saat sonra hafif tempolu bir yürüyüş yapabilirsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hatice Altunsoy Arşivi
SON YAZILAR