Ömer Kocabaş

Ömer Kocabaş

Karatay Akıncı Park milat olmalı

Karatay Akıncı Park milat olmalı

Belediyelerimizi hep eleştirecek değiliz. Yapılan iyi işleri de takdir etmeliyiz ki devamı gelebilmeli. Karatay Belediyesi 252 konutluk yeni kooperatifiyle ev sahibi olmak isteyip de bankalarla, peşinatı alana kadar iyi görünüp sonrasında su koyuveren bir kısım müteahhitlerle uğraşmaktan yorulan vatandaşa yeni bir umut oldu. İnşallah bu proje yeni bir milat olur. Diğer belediyelerimizin de destekleriyle bir dönem olduğu gibi yine şehrin her yanında belediyelerimizin öncülüğünde kooperatifler yükselir.

Geçen yılın son günlerinde “Kentsel Dönüşemeyen Konya” başlığıyla şehrimizde kentsel dönüşüm noktasında yaşanılan sıkıntılara değinip, bu noktada belediyelerin mutlaka devreye girmelerinin gerektiğini söylemiştik. Müstakil evlerin fazla olduğu için kentsel dönüşümü en fazla hisseden Karatay ilçemizin belediye başkanı Hasan Kılca’ya ise daha fazla sorumluluk düştüğünü hatırlatmıştık. Aklın yolu bir olduğundan Karatay Belediyesi yeni bir kooperatif hamlesine başladı. Başvuruları yeni başlayan proje ile ilgili detaylar belediyenin internet sitesinde mevcut. Vatandaşlar bu projeye yoğun ilgi göstermeli ki belediyemiz devamını getirebilmeli.

 90’ların ortasından itibaren belediyelerin eliyle başlatılan kooperatif hamleleriyle şehrimizde o dönem ismi daha moda olmasa da kentsel dönüşüm başladı. Vatandaşlar kısa zaman da uygun fiyatlara ev sahibi oldu. Son on yıllık süreçte eski hızını kaybetse de belediyelerimiz özellikle de Karatay Belediyesi kooperatif işin devam ettirdi. Halen devam eden Topraklık bölgesindeki projenin belediyenin son kooperatifi olacağı açıklanmıştı. İşte bu noktada  inşallah Karatay Akıncı Park projesi yeni dönemin başlangıcı olur. Çünkü hepsini aynı kefeye koymayıp, işini iyi yapan azınlığı ayırsak da uyanık müteahhitlerle ne kentsel dönüşüm tamamlanabilir ne de vatandaşlar canı yanmadan ev sahibi olabilirler.

Günümüzde ev sahibi olmak gitgide zorlaştı. Hele ki helalinden ev sahibi olmak neredeyse hayal oldu. Ev fiyatları artan maliyetlerle bahane edilerek uçuruldu. Maliyetler elbette arttı lakin iki artıysa vatandaşa dört yansıtıldı. Uyanık müteahhitlerimiz kendi kârlarından, konforlarından zerre ödün vermeden bütün yükü vatandaşın üzerine yıktılar. Kiradan bıkan vatandaşın önünde birkaç seçenek var. Helal, haram gibi bir kaygısı yoksa bankadan kredi çekip ev alacak ki müteahhitlerimiz de buna teşvik ediyor. Bu devirde belli bir geliri olup da kredi çekmeyip, kirada oturanlara enayi gözüyle bakılıyor. Çok şükür o enayilerin arasında yer alıyoruz(!) Haram olduğu için kredi çekmeyen vatandaş ya uzun yıllar para biriktirecek, bu arada artan enflasyon nedeniyle parası da pul olacak, ya da çeşitli kooperatiflere yönelecek.

Müteahhitler tarafından yapılan kooperatiflere ise eski güven kalmadı. Son olarak kendi başımızdan geçen bir olayı anlatayım. Genelde yap-sat mantığında iş yapan bir müteahhittin kooperatife başlayacağını duyunca gittik konuştuk. Yüzden fazla üye topladığını birkaç aya temel attığını söyleyen müteahhit ayaküstü bizi de üye yapacaktı. Bu olayın üzerinde iki yıldan fazla bir zaman geçti. Ortada halen inşaat için kazılan çukurdan başka bir şey yok. Allah üyelerine sabır versin. Katılım bankaları da sağ olsun evleri iki katından daha pahalıya satıyorlar. Bilmem ne evimler de ise ciddi bir birikmiş paranız yoksa kısa vadede ev sahibi olabilmek çok zor.    

İşte bu noktada belediyelerimizin kooperatifleri değer kazanıyor. Belediyelerimiz hem düşük maliyetlerle kaliteli konutun nasıl yapıldığını müteahhitlere gösteriyor hem de vatandaşın kafası rahat oluyor. Belediyelerimiz bu projelere devam ettiği sürece şehrimizdeki ev fiyatları da makul seviyelere düşer. Rekabetin olduğu yerde alternatifte artar, müteahhitlerde kendilerine çekidüzen verirler. Karatay Belediyemiz başta olmak üzere diğer belediyelerimizden de yeni proje müjdelerini en kısa zamanda bekliyoruz.

Bu noktada şehrimizin Bakanı Murat Kurum özelinde TOKİ’ye de teşekkür etmeliyiz. Selçuklu ilçesi Ardıçlı bölgesinde yeni etap için başvurular geçtiğimiz günlerde tamamlandı. Bakan Kurum ile ilgili özde, sözde tartışmalarına ise bir şey söylemeye bile gerek duymuyoruz. Kimin ne olduğunu bu şehir gayet iyi biliyor gerisi boş laf…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ömer Kocabaş Arşivi
SON YAZILAR