Hamdi Bağcı

Hamdi Bağcı

Konya Büyükşehir Hz. Mevlana’yı Yanlış Anlamış

Konya Büyükşehir Hz. Mevlana’yı Yanlış Anlamış

 

Mevlana’yı yanlış anlamak sorumluluktur. Bir taraftan bir Evliya’nın hakkına girmektir. Diğer bir taraftan da Müslümanlığa, İslam’a, Kuran’a, Sünnete karşı sorumluluktur ki vebalinin çok ağır olduğunu söylemeye gerek yok herhalde. 

Geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Mücahit Sami Küçüktığlı Bey ile biraz sohbet etme olanağımız olmuştu. Bize bu yıl Hz Mevlana’nın Konya’ya teşriflerini farklı etkinliklerle kutlamak istediklerini söylemişti. Doğru bir projeydi, biraz da Aralık Ayının yükünü almak istiyorlardı, Konya dışında yapılacak doğru lansmanlarla ülkemizin farklı şehirlerinde da tanıtımlar yapılarak Sema Ayinini izlemek için Konya’ya gelecek insanların Mayıs ayında da Konya’ya gelmelerini sağlamak istiyorlardı. Bu çerçevede de bazı tanıtım programları oluşturmuşlar.

Dediğim gibi özünde doğru bir proje ama daha önceki yazılarımızda da ifade etmiştik Konya Büyükşehir Belediyesinde acayip insanlar var, Sayın Tahir Akyürek inadına bu insanlarla çalışıyor ve işin kötüsü bu insanlar Konya’yı tanımıyor, Konya’yı tanımadıkları gibi Mevlana’yı da tanımıyorlar. Tanıtımda temayı  “Benim için Mevlana” ifadesi olarak belirlemişler. Tabi sorun bu ifade de değil. 

Bazı magazin programlarında çokça görünen şarkıcılara, popçulara, topçulara, türkücülere bu konuda bir şeyler söylemesini istemişler ve bunları da biliyorsunuz billboardlarda ilan ediyorlar ve Konya sokaklarında topçu, popçu, şarkıcı, türkücü ve bazı dizi oyuncuları için  “Benim için Mevlana” ne demek onu ilan ediyorlar.

Bu ifadelere bakıyorsunuz Mevlana ne demek? Barış, aşk, sevgi, hoşgörü ve buna benzer hümanist bir şeyler demek…

E yanlış mı, elbette doğruda, Allah’ın dostu, Evliya, koca Mevlana’yı siz bu kadar ile sınırlayıp, popüler kültürün bir oyuncağı haline getirirseniz neyi doğru yapmış olursunuz? Anlayan bize de anlatsın…

Konya Büyükşehir Belediyesinin kültür, sanat, tanıtım politikalarını muhafazakâr çevreye takıntıyla bakan, seküler 21 yüzyıl oyuncakları mı belirliyor?

Ben bu tanıtımların İstanbul’da, Ankara’da, İzmir’de değil, New York, Paris, Londra, Tokyo, Moskova’da bile yapılsaydı böyle yapılamamalıydı diye düşünüyorum. Zira bu haliyle bu tanıtımlardaki ifadeler Hz. Mevlana’yı anlatamıyor, ifade edemiyor, Konya’yı, Hz Mevlana’yı, Sema’yı popüler magazin kültürünün oyuncağı haline getiriyor. Konya bu değil, Hz Mevlana - Evliya bu hiç değil…

 

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek geçtiğimiz Aralık ayındaki Şeb-i Arus programında bir konuşma yapmıştı, bu konuşmanın metnindeki Hz Mevlana ile bu billboardlardaki Mevlana aynı mı başkanım? 

 

Biliyorum kendi geçmişi ile kavgalı obsesif mantığa göre biz bağnazlık yapmış oluyoruz ve basit bir konuya takmış ve asıl onların yapmak istediklerini anlamamış oluyoruz ama işin özü öyle değil.

 

Biz onların yaptığı yanlışı izah ediyoruz, Hz Mevlana’yı anlamadıklarını ilan ediyoruz, Konya’yı anlamadıklarını ilan ediyoruz. 

 

Bu insanların bizim derin mefkurelerimizi anlayamayacak kadar sığ insanlar olduklarını da anlıyoruz.

 

Bakın arkadaşlar Hz Mevlana demek ne demek biliyor musunuz? Hz Mevlana bütün dünyanın oyunlarına rağmen 1 vakit namazını geçirmeden namazlarını tadili erkân ile kılmak demektir. Hz Mevlana demek fakirliğin, zenginliğin Allah’tan geldiğine inanmak demektir, Hz Mevlana Kuran ve Sünnete riayet demektir…

 

Hz Mevlana şeytanın çağında Peygamber Efendimizin yolunda yürüyebilecek yürekli insanlara yol gösteren insan demektir.

Şeytanın çağında Amerika’da insanları bir olan Yüce Yaratanımız Allah (C.C.)’nün yoluna çağırma gücü demektir.

Keşke Başbakanımıza, Ahmet Davutoğlu’muza, Diyanet işleri Başkanımıza da bir sorabilseydiniz Hz. Mevlana’yı.

Bizim Mevlana’mız kendini:

“Ben, Kur'anın kulu ve kölesiyim

Ben, Hz. Muhammed 'in (as)  yolunun toprağıyım.

Bir kimse, bundan başkasını, benim sözümden naklederse

Ben, O nakleden kişiden de, o sözden de bizarım.”

Şeklinde ifade ediyor.

Hz Mevlana senin bürokratlarından bizar oluyor saygıdeğer başkanım farkında mısın?  

O, din düşmanlarına savaş açarken, siz hayatta din ile yolu kesişmeyenleri, hem de Konya gibi bir şehre Mevlana üzerinden sunuyorsunuz.

Bu vebal çok ağır bir vebal başkanım, vallahi ağır bir vebal...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hamdi Bağcı Arşivi
SON YAZILAR