Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Konya çok güzel bir turizm koridoru kazanacak…

Konya çok güzel bir turizm koridoru kazanacak…

Geçtiğimiz haftayı Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un Konya ziyaretiyle kapattık.
 
Bakan Kurum; memleketi Konya'da katıldığı '2023'e doğru güçlü şehirler, güçlü Türkiye' programının ardından Ardıçlı TOKİ Sosyal Konut Proje Alanı'nda, Alaaddin Cephesi İyileştirme Proje Alanı'nda ve Şükran Mahallesi Kentsel Dönüşüm Alanı'nda incelemelerde bulundu.
 
Daha sonra Muhtarlar Buluşması’nda, Konya’ya değer katacak birçok proje hakkında bilgi verdi.
 
Her zaman söylüyoruz, Bakan Murat Kurum Konya için büyük bir şans. Açıkladığı yatırımların hepsi birbirinden değerli yatırımlar.
 
Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bugüne kadar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, adında da geçtiği üzere ‘En Çevreci’ yatırımları Bakan Kurum döneminde yapılıyor.
 
Yatay mimari, yeşil doku, bisiklet yolları, kent meydanları, deniz-göl-akarsu ıslah çalışmaları, doğa koridorları gibi birçok çevreci yatırım son dönemlerde Türkiye’de önemli bir yükseliş içinde.
 
Bu konuda atılan adımlar takdire şayan…
 
Bakan Kurum’un sunumunda benim ilgimi çeken birçok yatırım vardı elbette. Mevlana bölgesi ve Şükran Mahallesi’nde yapılan dönüşüm çalışmalarını çok önemsiyorum örneğin.
 
Şükran Mahallesi ile ilgili olarak hazırlanan 3 boyutlu animasyon çok ilgimi geçti. Eğer Şükran Mahallesi gerçekten de o 3 boyutlu animasyondaki gibi olacaksa harikulade bir bölge kazanacağız demektir.
 
Tabi Şükran Mahallesi’nde sadece bina dönüşümü değil sosyolojik dönüşüm de gerekiyor. Şükran Mahallesi şuan ki haliyle Fransa’daki gettoları andırıyor. Başta Suriyeliler olmak üzere çok farklı etnik gruplar bu bölgede ikamet ediyor.
 
Bu yazdığımdan yanlış bir anlam çıkarılmasını istemem ama asayiş anlamında da o bölgede bir güven ortamı oluşturulması şart.
 
Aynı sorun Eski Garaj, Karatay Belediyesi civarı, Mevlana bölgesinde de var. Önce bu bölgelerde asayişin sağlam bir şekilde sağlanması lazım ki insanlar gece gündüz gönül rahatlığıyla gezsin bu bölgeleri…
 
İleride nasıl bir yol izlenir bilemem ama bence Mevlana ile Alaaddin arasındaki yolu trafiğe kapatıp bu koridoru bir yürüyüş alanına çevirmek de turizm açısından da çok güzel olurdu.
 
Alaaddin bölgesindeki çevre düzenlemeleri, Şükran Mahallesi’ndeki dönüşüm ve Mevlana bölgesindeki dönüşümü birleştirince Konya çok güzel bir turizm koridoru kazanacak.
 
MASKESİZLERE CEZA HEM VAR HEM YOK
 
Maskesiz sokağa çıkma yasağı her geçen gün büyüyor. Şuanda bir çok ilde maskesiz sokağa çıkmak yasaklanmış durumda.
 
İçişleri Bakanlığının valiliklere gönderdiği talimat doğrultusunda, maske takma zorunluluğuna uymayanlara bugünden itibaren 900 lira ceza kesilecek.
 
İyi güzel de bu cezanın bugüne kadar çok fazla uygulamaya konulduğuna açıkçası ben şahit olmadım. Ben de dahil çevremdeki birçok kişi maskesizlere ceza kesilmemesinden şikayetçiyiz.
 
Sokağa çıktığımda şuanda bir sürü maskesiz insan görüyorum. Devletimiz bu konuda çok merhametli davranıyor. Kurallara uymayanlara bu kadar merhametli olunmaması gerektiğini düşünüyorum.
 
Bilinçsizler yüzünden hepimiz sıkıntı çekiyoruz.
 
ÖTV İNDİRİMİ GELMEDEN 2. EL PİYASASI DÜZELMEZ SANIRIM
 
Yaklaşık bir haftadır ikinci el araç piyasasını araştırıyorum. Aslında araç alacağımdan değil de makul bir fırsat görürsem belki değerlendiririm diye internet sitelerini şöyle bir kurcaladım.
 
Tabiri caizse piyasa uçmuş! Kimsenin ağzına kaşık sığmıyor.
 
Bildiğimiz yürüyen tenekeler bile 20 bin TL seviyelerine dayanmış. Öte yandan temiz araç bulmak da öyle kolay değil. Ya hasar kayıtlı ya da şüpheli araç kaynıyor internet piyasası.
 
Şüpheli dedim ya; geçtiğimiz akşam bir ilandaki ikinci el aracın fiyatını görünce baya şaşırdım. İlandaki markanın sıfırı, ikinci elinden daha ucuz bayilerde.
 
Adam bir de utanmadan ilanın altına, pazarlık yoktur, ölücüler aramasın falan yazmış…
 
Anlayacağınız, araç piyasasında çok dolap dönüyor. Eğer uyanık olmazsanız kesin tokatlanıyorsunuz. O yüzden çok iyi araştırmak gerekiyor.
 
Otomotiv piyasasındaki arkadaşlarımın anlattığına göre piyasada araç bulunmaması da fiyatların bu derece yükselmesine sebep olmuş. Bu fiyat yüksekliğine rağmen; Serçe, Hacı Murat, Şahin gibi yürüyen tarihler bile peynir ekmek gibi satılıyor şuan.
 
Hem piyasada dengenin sağlanması hem de araç sayısının artması için devletimizin ÖTV indirimi gibi bir yolu tercih etmesi kısmen çözüm olabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR