Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Konya Şeker’i ne bekliyor?

Konya Şeker’i ne bekliyor?

PANKOBİRLİK Genel Başkanı ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Erkoyuncu, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle Konya basınını misafir etti.
 
Konya Şeker’in merkez kampüsünde düzenlenen etkinliğe Konya basını yediden yetmişe çok ilgi gösterdi.
 
Bu ilginin sebebi, Konya Şeker’in marka büyüklüğünün yanında, Erkoyuncu ve yönetimini tanıma amacı da taşıyordu.
 
Samimi ve güzel bir ortamda geçen etkinlikte, çiçeği burnunda Başkan Ramazan Erkoyuncu, Konya Şeker’e dair önemli bilgiler verdi. Erkoyuncu, Konya Şeker’in son yıllarda yüz yüze kaldığı ekonomik problemler, bu problemlerin çözüm yolları, mevcut durum başta olmak üzere pek çok konuya açıklık getirdi.
 
Konya Şeker’in çok borcunun olduğunu ama bu borcun yönetilebilecek seviyede olduğunu söylerken kendinden çok emindi.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaptığı 50 dakikalık görüşmenin ayrıntılarını, bankalarla ve diğer devlet kurumlarıyla kat edilen aşamayı tek tek anlattı.
 
Konya Şeker’in ekonomik sıkıntılarının ana sebeplerinden olan termik santrallerle ilgili verdiği bilgiler haliyle en ilgi çekici konulardan biriydi.
 
Santrallerin değerini bulması durumunda satabileceklerini söyledi. Ama bunu söylerken Anadolu tabiriyle tok satıcı edasıyla söyledi.
 
Çünkü Konya Şeker’in kara deliği termik santraller elektriğe gelen son zamlarla birlikte belini doğrultmaya başladı. Santraller nihayet dişe dokunur bir kazanç sağlamaya başladı. Haliyle Erkoyuncu da bu tablodan dolayı eli rahat bir şekilde davranıyor.
 
Ramazan Erkoyuncu’nun verdiği önemli bilgilerden bir diğeri de yıllardır yılan hikayesine dönen Konya Şeker Fabrikası Merkez Kampüsü’nün taşınması konusuydu.
 
Bu konuda verdiği bilgi çok önemliydi.
 
Konya Şeker Fabrikası, önümüzdeki dönemde Cihanbeyli ve Altınekin arasındaki bölgeye taşınacak.
 
Geçtiğimiz yıl Cihanbeyli ve Altınekin çiftçisinin bu talebini ben de köşeme taşımıştım. Bölge çiftçisinden de çok büyük destek görmüştüm. Çünkü üretimin büyüğünü yapan bu bölge, bu yatırımı gerçekten hak ediyordu.
 
Bu güzel haberi duyurmamızın ardından bölge çiftçisinden yine çok sayıda mesaj aldım. Hepsi bu karardan dolayı çok memnun.
 
Altınekinli bir gazeteci olarak, bölge çiftçisi adına Erkoyuncu’ya ve ekibine teşekkürlerimi sunuyorum. Bunu, bölgede bir karış tarlası olmayan, tarımla uğraşmayan biri olarak söylüyorum. Çünkü tarımın hala çok güçlü olduğu bu bölgenin daha fazla yatırımı hak ettiğini düşünüyorum.
 
Başkan Erkoyuncu ve ekibi, bölge halkının bu isteğine duyarsız kalmamış ve doğru bir karar almışlar. Buna ilaveten Çumra Şeker Fabrikası’nda yapılması planlanan kapasite büyütme işlemi de dikkate değer.
 
Erkoyuncu’nun geleceğe dair gerçekten umutlu olduğunun bir başka kanıtı, fabrikalarla alakalı bu gelecek planları…
 
Bu gelişmelerden benim anladığım şu: Son zamanlarda herkesin kötü bir tablo çizdiği Konya Şeker sanıldığı gibi kötü bir durumda değil. Bu projeler, Başkan Erkoyuncu’nun tarım ve gıdaya ağırlık vererek yatırımlara devam edecekleri iddiasının arka planını dolduran projeler…
 
İnşallah tarım adına umut veren bu güzel gelişmeler hayat bulur…
 
Çiftçiler şu anda artan gübre, elektrik ve motorin maliyetlerinden dolayı kara kara düşünüyor. Birçoğu henüz fabrikayla anlaşma imzalamamış durumda. Bunun sebebi de 2022 kampanya dönemindeki fiyat beklentileri.
 
Çiftçiler, 2022 kampanya döneminde pancarın tonuna 950-1000 TL civarında ücret talep ediyor. Bu rakamların maliyetleri ancak kurtarıp kâr ettireceğini söylüyorlar. 720 liralık fiyat söylentilerini ise memnun edici bulmuyorlar.
 
İkinci bir konu da 2021 kampanya dönemi ile alakalı.
 
2021 kampanya döneminde çiftçiler 380 liralık fiyat beklentisindeydi. Bu fiyatı iyi buluyorlardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan 400 liralık fiyatla ise adeta bayram etmişlerdi. O dönem için çiftçiyi oldukça memnun eden bir rakamdı.
 
Fakat gelinen süreçte, 2021 kampanya dönemindeki bu rakam da maliyetlerin altında ezildi. Çiftçiler, 2021 kampanya dönemi fiyatının üzerine en azından 100 liralık bir ekleme yapılmasını talep ediyor.
 
Elçiye zeval olmaz, çiftçilerin mesajlarındaki beklentilerini hem kamuoyuna hem de Ramazan Erkoyuncu ve yönetimine buradan duyurmuş olayım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR