İsmail Koç

İsmail Koç

Konya’da hava kararınca sosyal hayat biter!

Konya’da hava kararınca sosyal hayat biter!

Konya sosyal bir şehir midir diye bir soru sorsak eminim büyük çoğunluk değildir cevabını verecektir. Bu şehrin en büyük sıkıntılarından bir tanesi insanların bir araya gelebilecekleri sosyal alanların olmaması. Özellikle son dönemlerde Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesiyle bu durum bir şekilde kırılsa da kış ayları için aynı şeyleri söylemek oldukça güç.

Sosyallikten kastımız sahil kentlerindeki gece hayatı değil elbette. Konya’nın kendine göre bir duruşu ve muhafazakâr yapısı var. Bahsetmeye çalıştığım bunun dışındaki sosyal hayat.

Özellikle kış aylarında Konya adeta kabuğuna çekilir ve hava karardıktan sonra sokaklarda kimseyi bulamazsınız. Hatta sokaklar o kadar ıssızlaşır ki sokaklarda yalnız yürümeye bile korkarsınız.

Allahtan Konya güvenli bir şehir de akşamları sokaklarda yalnız yürürken başımıza bir şey gelmiyor. Bu duruma biz Konyalılar her ne kadar alışmış olsak da şehir dışından gelenlere anlatabilmek bir hayli zor oluyor. Bu nasıl şehir, bu şehirde hayat yok deyiveriyorlar.

Konya’nın sosyal bir yer olamamasında elbette bu şehirde yaşayanların etkisi var. Konyalının yapısı kış mevsimindeki ölü döneme müsaade ediyor ancak yerel yöneticilerin de bu durumdaki etkisi göz ardı edilmemeli. 

Geçen gün akşam Büyükşehir Belediyesi’nin hemen önündeki alt geçidi kullanmak istedik ama Bunu başaramadık. Çünkü yaya alt geçidi kapalıydı ve yayaların geçişine izin vermiyordu. Üstelik saat 23.00 bile olmadan…

Konya’nın sosyalliği demek ki bu saate kadar… 

Bu saatten sonra kendi başınızın çaresine bakmanız gerekiyor.

Şöyle ki bu şehirde sürekli yaşayan alanlar oluşturmazsanız insanlar ya evlerine tıkılıp kalır ya da büyük Alışveriş Merkezlerine hücum ederler.

Hadi bir şeyler yapmak istediniz ve Alışveriş Merkezlerinde vakit geçirdiniz diyelim.  Bu kez de bir başka sorun sizleri bekliyor olacak ki o da eve dönüş sorunu.

Konya’da halen bazı yerlere toplu taşıma seferleri o kadar seyrek ki insanlar bir yerlere gitmeyi göze alamıyor. Bu nedenle de insanların işleri biter bitmez evlerine çekilmelerine çok da şaşırmamalı.

Konya’da sosyal hayatın gelişmesi ve hareketlenmesi isteniyorsa öncelikle bu şehri yönetenlerin duruma bir el atmaları gerekiyor. Şehrin bazı bölgelerinde sürekli yaşayan alanlar oluşturulmalı.

Yoksa bundan önce olduğu gibi bundan sonra da özellikle kış aylarında hava kararınca in cin top oynar, biz de seyrederiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Koç Arşivi
SON YAZILAR