Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Konya’da yeni kısıtlamalar gelir mi?

Konya’da yeni kısıtlamalar gelir mi?

Koronavirüsle mücadelede son 1 buçuk ayın en kötü tablosu ile karşı karşıyayız. Vaka sayısı yeniden giderek artmaya başladı.
 
Kurban Bayramı’nın yansımaları bugünlerde ortaya çıkıyor. Bu süreçten sonra alınacak bazı yeni kararlar olacaktır. Nitekim bu kararlar yer yer alınmaya başladı bile. Bazı şehirlerde 65 yaş üstü vatandaşlarımız ile ilgili yeni kısıtlamalar uygulanmaya koyuldu. Böyle giderse çok daha net kısıtlamalar uygulanacaktır.
 
Peki bu kısıtlamalar Konya’da ne seviyede alınır?
 
Bu sorunun cevabını AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dr. Leyla Şahin Usta’dan aldım.
 
Leyla Şahin Usta da benimle aynı görüşü paylaşıyor. Kurallara uyma noktasında bir boş vermişlik olduğu konusunda hemfikiriz. Böyle devam edilirse, başta düğünler olmak üzere birçok konuda yeniden kısıtlamaların gündeme gelebileceğini söyledi. O yüzden herkes kurallara uymalı, hayatımızı tedbirli bir şekilde sürdürmeliyiz…
 
Hepimizin bildiği gibi Konya’daki vaka artışı devam ediyor.
 
Konya’da vaka artışının en büyük sebebinin evde karantina altında olması gerekenlerin kurallara uymaması olduğunu daha önce köşe yazılarımda ifade etmiştim.
 
Aslında bu sıkıntı sebebiyle uygulanması düşünülen ve rafa kalkan bir karar vardı. Evde karantina uygulamasının yurtlarda sürdürülmesi gündeme gelmişti. Bu bilgiyi normalleşme dönemi başlamadan önce çok önemli bir isimden almıştım…
 
O proje bugüne kadar uygulansa, çok yerinde ve isabetli bir uygulama olurdu diye düşünüyorum. Vaka zinciri bu kadar büyümeden önce; her yurda doktor, hemşire ve polis görevlendirmesi yaparak virüsü kontrol altında tutabilirdik…
 
Bence önümüzdeki günlerde bu konuyu da bir düşünmek gerekir!
 
Bu proje şimdilik kısıtlı bir alanda olsa da uygulanmaya başlıyor. Derebucak Kaymakamlığı geçtiğimiz gün bu doğrultuda bir karar aldı. Derebucak Kaymakamlığı’ndan yapılan açıklamada, “Test sonucu veya temas nedeniyle evinde izole edilen vatandaşlarımız, lütfen iyileşene kadar evlerimizden çıkmayalım. Evinde izole ve karantina kurallarına uymayan vatandaşlarımıza cezai işlem uygulanacak ve karantina yurtlarına yerleştirilecektir. Tüm vatandaşlarımıza ilanen duyurulur" denildi.
 
Kaymakamımıza ve ilçe pandemi kuruluna teşekkür ediyorum. Bence çok başarılı ve doğru bir uygulama olur. Fazla gecikmeden bu projeyi tüm Konya’da uygulamalıyız…
 
Çünkü ne yazık ki bizim insanımız iyilikten anlamıyor!
 
Bununla ilgili olarak geçtiğimiz günlerde çok somut bir olay yaşadım.
 
Bir tanıdığım, Koronavirüs teşhisiyle evde karantinaya gönderilmiş. Hiçbir semptomu veya şikâyeti olmadığından, hayatında bir değişikliğe gitme gereği duymamış. O sebeple olacak ki, hasta olduğunu herkesten saklamış. Üstüne bir de düğüne katılmış. Ve beklenen son; kendi ailesi başta olmak üzere 8’den fazla kişiye hastalığı bulaştırdığı tespit edildi.
 
Şimdi böyle bir durumda ne yapmak lazım siz karar verin…
 
Böyle bir vurdumduymazlığa, aymazlığa ve cahilliğe devlet ne yapsın? Hangi birini önlesin, hangisine ceza yazsın, hangisine önlem alsın?
 
Devletin işi çobanlık yapmak değil ki! Dahası, devletimizin ne kaynakları sınırsız ne de personeli.
 
Burada sorun bizden kaynaklı. Halk olarak ne yazık ki kendimizden başkasını düşünmüyoruz. Bana bir şey olmaz havasıyla hareket ediyor, başkalarının hakkına giriyoruz. Bu yapılan halbuki apaçık kul hakkına girmektir.
 
Haydi hastalıktan korkmuyorsunuz, ceza ödemekten korkmuyorsunuz, Allah’tan da mı korkmuyorsunuz yani?
 
Diyecek söz bulamıyorum…
 
Konya’da bunun gibi birçok olay yaşanıyor.
 
Bundan yaklaşık 1 ay önce de önemli bir sağlık bürokratından önemli bilgiler almıştım. Konya’da yapılan denetimlerde, evde karantina altında olması gerekirken sokakta yakalanan 100’den fazla vatandaş tespit edilmiş. Hem de sadece 1 gün içinde yakalanan kişi sayısı bu rakam. Her birine 3 bin küsür lira ceza yazılmıştı.
 
İl Pandemi Kurulu’nun geçtiğimiz günlerde aldığı, “Evde karantinada olması gerekirken dışarıda yakalanan kişilere adli ceza verilmesi”nin önünü açan kararı da aslında bunun bir yansımasıydı.
 
Daha önce de söylemiştim. Koronavirüs olduğunu bile bile hastalığı yayanlara cinayete teşebbüsten ceza verilmeli!
 
O sebeple, yurtta karantina uygulaması bu gidişle Konya’da uygulanabilir!

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR