Hamdi Bağcı

Hamdi Bağcı

Konya’ya Gelen Kamu Yatırımlarında Rekor Artış

Konya’ya Gelen Kamu Yatırımlarında Rekor Artış

Geçtiğimiz Salı günü Sayın Mustafa Arslan imzası ile bir haber yayınlandı. Haberde Konya’nın bu sene ve geçtiğimiz senelerde aldığı yatırım tutarı yer alıyordu.

Öncelikle şunu ifade edeyim, gerçekten güzel bir haber. Mustafa Arslan Ağabey haberi kendisi yazmış ve imzasını da atmış. Bu da medyamız açısından güzel bir örnek, zira biliyorsunuz genelde medya patronları haber yapmazlar, böyle araştırma haber hiç yapmazlar.  

Bu habere göre Konya devletten aldığı yatırımla ülkemizde iller sıralamasında geçen sene olduğu gibi 8. sıraya yükselmiş. Geçen yıl Konya nüfus bakımında 6. sırada yer alıyordu ama bu yol 7. sırada…

Bu sene yeni oluşan rakamlarla baktığımızda Konya, Cumhuriyet Döneminin Kamu Yatırımı alma ölçeğine göre rekor kırmış oluyor. Hakikaten güzel ve önemli bir haber

Geçtiğimiz yıllarda ise 2011’de 10, 2010’da 11, 2009’da 14, 2008’de 13, 2007’de 10, 2006 ve 2005’te 9, 2004’te 16 ve 2003’te 19. sırada yer almış.

Bizim için en önemli gösterge Refah-Yol döneminde Konya’nın aldığı yatırım miktarı. O yıllara tekabül eden 2005 ve 2006’da 9 ve Refah-Yol iktidarının düştüğü 2007’de ise 10. sırada yer almışız.

Tabi o zaman ki Konya nüfus bakımında Türkiye’de kâh 4. kâh 5. sırada yer alıyordu. Bu seneye baktığımızda ise Konya ülkemizde nüfus bakımından 7. sıraya geriledi. Adana ve Bursa’dan sonra nüfus sayısına göre Antalya’da Konya’yı geride bıraktı.

Sizin anlayacağınız Konya nüfus bakımından 7. yatırım bakımından ise 8. sırada yer alıyor.

Sadece son 20 yıl değil, Cumhuriyet döneminin bu rekorudur.

Hiçbir zaman Konya Kamudan bu kadar yatırımı almamıştı.

Elbette, çok rahat bir orantılama yaparak, nüfusa falanca illerde şu kadar rakam, biz de ise şu kadar rakam düşüyor diye eleştirebilirsiniz de ve eleştirinde… Sorun yok, zaten AK Parti çok rahat eleştiriye müsaade ettiği için büyük parti.

Tamam, eleştirin ama lütfen hak yemeyin, haksızlık etmeyin.

Haberin ayrıntısına baktığımızda Konya’ya ne büyük yatırımların yapıldığını da zaten görebiliyoruz, buna göre Mavi Tünel’in içme suyu ile ilgili projesi, Bağbaşı Barajı, Ahi Kanalı ile Hotamış Depolama Merkezi, Afşin Hadimi Barajı gibi devasa projeler için hiçbir ödeneği devletimiz kısmıyor.

Bu yıl kamu yatırımları için bütçeden ayrılan ödenek 623.734 TL ama yılsonu gerçekleşmesinin 3.303.332 TL olması bekleniyor. Sizin anlayacağınız bütçeye ayrılan ödeneğin nerede ise 5,5 katı daha fazla yatırım Konya’ya yapılacak.

Konya’nın proje stokunun 2013 fiyatları ile karşılığı 7 milyar 786 milyon 294 bin lira imiş. Bunun yüzde 34.41’ini oluşturan 2 milyar 679 milyon 798 bin liralık kısmı 2012 sonu itibari ile harcanmış.

Bu yıl yukarıda ifade ettik 3 milyar liranın üzerinde bir rakamın Konya’ya gelmesinin öngörüldüğünü yazmıştık. Böyle olunca 20013 yılı bittiğinde mevcut yatırımların nerede ise %80’i bitmiş oluyor.

Zaten şu an için Konya’da yapılan yatırımların genel ekseriyetinin 2015 itibariyle bitirilmesi de hedefleniyor.

İsterseniz Karayolları Bölge Müdürlüğüne sorun, İsterseniz Devlet Şu İşleri Bölge Müdürlüğüne sorun, isterseniz Tarım İl Müdürlüğüne sorun, isterseniz direk Sayın Valimize sorun Konya hiçbir konuda ödenek sıkıntısı çekmemektedir.

Zannediyorum iki yıl içerisinde bölme yolların tamamı bitecek. Zaten şu an itibariyle, Konya Karaman, Konya Adana, Konya Aksaray ve Konya Ankara yollarının bölme işleri tamamlandı sadece zaman zaman satıh düzeltme işlemleri oluyor.

Neciye itibariyle AK Parti döneminde Konya hak ettiği yatırımı alıyor.

Peki, yeter mi? Mehmet Ali Köseoğlu bir yazısında, “bulduk iş yapan iktidarı, bolca yatırım istiyoruz” demişti.

Evet, kesinlikle doğru, biz daha fazla yatırım istiyoruz. Şu Çevre Yolunun inşaatına lütfen biran önce başlansın, temeli bir atılsın, iş yapılabileceğini görelim.

Tabiî ki bu süreçte Konya Milletvekillerimize çok iş düşüyor.

Sayın Mustafa Kabakçı ve Sayın İlhan Yerlikaya’nın dışında diğer vekillerin de Konya yatırımları ile biraz daha fazla ilgilenmeleri gerekiyor.

Geçen gün Ağrı Ceza Mahkemeleri konusunda Antalya’ya bağlanmamıza karşı gösterdiğimiz tepkide de gördük. Konya Baro Başkanımız Fevzi Kayacan Beyin de ifade ettiği gibi Konya Milletvekillerimizde devreye girerek ısrarlı bir şeyleri istediğimizde şükürler olsan Ankara’da artık oluyor. İstediğimiz koparıp alıyoruz.

Bakın Ağır Ceza Mahkemeleri konusunda tepkimiz işe yaramış, Konya Ankara’ya bağlanıyormuş…

Her zaman yazıyorum, bu süreçte tek ihtiyacımız olan şey birbirimize karşı saygımızın, birliğimizin ve dirliğimizin artmasıdır. Bunu sağlarsak inanın bu hızla giden Konya’yı da, Türkiye’yi de kimse tutamaz… 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hamdi Bağcı Arşivi
SON YAZILAR