Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Korktuğum başıma geldi

Korktuğum başıma geldi

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, orta gelirliye yönelik kredi destekli konut kampanyasının detaylarını ortak basın toplantısıyla duyurdu.

16 Ocak itibarıyla uygulanmaya başlayacak olan kampanya ile hem orta gelirliler ev sahibi olacak hem de ekonomimizin lokomotifi konumunda olan inşaat sektörü yeniden canlanacak.

Kampanya ile ilgili detaylara başlıklar halinde kısaca değinecek olursak;

Vade süresi 15 yıl olacak.

Faiz oranı 0,69’dan başlayacak.

Peşinat oranı yüzde 10 olacak.

Kampanyadan, evi olmayanlar yararlanacak.

Son 1 yılda konut satışı yapanlar kampanyadan yararlanamayacak.

Kampanyadan yararlananlar, aldıkları konutu 5 yıl boyunca satamayacak.

İlk 3 sene Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ödeme zorluğu çekenlere destek olunacak.

Aylık ödemeler hane gelirinin yüzde 40’ını geçemeyecek.

Kampanya şartları özet olarak bu başlıklardan oluşuyor.

Hem Hazine ve Maliye Bakanlığı hem de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bu defa dersine iyi çalışmış.

Gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmak amacıyla çok güzel maddeler oluşturulmuş.

Emek verilmiş, çaba gösterilmiş, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, bankalar, inşaat şirketleri çeşitli fedakarlıklarda bulunarak güzel bir iş yapmak için kolları sıvamış.

Fakat ne var ki, bizim insanımız bu kadar maddeye, bu kadar iyi niyete rağmen yine fırsatçılığını sonuna kadar konuşturdu.

Kampanyanın açıklanmasıyla birlikte sosyal medyada arka arkaya düşen görseller nedeniyle herkes gibi benim de acayip canım sıkıldı.

Henüz bir gün önce yayında olan ilanlardaki bazı ev fiyatları, kampanyanın açıklanmasından sonra bir anda yüzde 30-40 civarında yükseliverdi.

Tıpkı bundan önce hükümet tarafından fedakarlık gösterilerek iyi niyetle yapılan faiz indirimleri, konut kampanyaları gibi bu kampanya da bazı simsarlar tarafından suistimal edildi.

Vatandaş haklı olarak tepki gösteriyor.

Özellikle herkesin bildiği ‘sarı site’de fiyat artışları rahatlıkla gözlenebiliyor. Hem de geçtiğimiz aylarda bu sarı site gibi sitelere yönelik yapılan düzenlemeye rağmen…

Ne yazık ki yine aynı filmin fragmanını izlemeye başladık…

Daha kampanyanın açıklandığı dakikalarda, Genel Yayın Yönetmenimiz Lokman Koyuncuoğlu’na, yapılan bu fedakarlığa rağmen fırsatçıların yine ev fiyatlarını artıracağını söylemiştim.

Korktuğum başıma geldi…

Bazen düşünüyorum, 2018’den bu yana kadar konutlara yönelik faiz indirimi vb. kampanyalar yapılmasa fiyatlar bu kadar yukarıya çıkar mıydı? diye…

Bence çıkmazdı…

Evet maliyetler her anlamda arttı ama konut fiyatlarında neredeyse yüzde 30-40’lık bir müsilaj var. Bu fiyatlarla bu konutların satılması imkansız…

Devletimizin yaptığı onca fedakarlığa, Bakan Murat Kurum’un onca çabasına rağmen çok zor!

Ticaret Bakanlığı’na, acilen hem de bir saniye bile kaybetmeden fırsatçılara müdahale etmesi gerekir diyeceğim ama boşuna yorulmak istemiyorum artık…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR