Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Küçük Balık, Büyük Balığı Yedi

Küçük Balık, Büyük Balığı Yedi

Salgını dünyanın hemen hemen her ülkesine ulaştı. Devletler virüsün yayılmasını önlemek için kapanma önlemleriyle mücadele ederken, bu yayılma ulusal ekonomilerini ve işletmelerin maliyetlerini değiştirdi.
 
Aşıların geliştirilmesine rağmen, çoğu ülke hâlâ iyileşmenin neye benzeyeceğini merak ediyor. Ekonomi büyüyorsa, bu genellikle daha fazla zenginlik ve daha fazla yeni iş anlamına gelir. Gayri safi yurtiçi hasıladaki yüzde değişimine veya üretilen mal ve hizmetlerin değerine bakılarak üç ayda bir veya yılda bir ölçülür.
 
IMF, küresel ekonominin 2020'de% 4,4 küçüldüğünü tahmin ediyor. Bu düşüşü 1930'lardaki büyük buhran olayından bu yana görülen en kötü şey olarak tanımladı.
 
2020'de büyüyecek tek büyük ekonomi Çin'di. % 2.3 Büyüme kaydetti. IMF, 2021'de %5,2'lik küresel büyüme öngörüyor. Hindistan ve Çin gibi ülkeler sırasıyla% 8,8 ve% 8,2 büyüyeceği tahmin ediliyor.
 
***Küçük balık ne yaptı?
 
Sosyal medya üzerinden örgütlenen ve güçlerini birleştiren küçük yatırımcılar açığa satış yapan fonları köşeye sıkıştırdılar. Fonları milyarlarca dolar zarara uğratarak Wall Street’te bir ilke imza attılar.
 
Klasikleşmiş yatırım kıstaslarına uymasa da, işleri iyi gitmeyen bir şirketin hisse senetlerine yatırımı dahi bu reaksiyon bazı gerekçelerle moda haline getirmenin iyi bir örneği oldu. Bu da borsalarda oyun değiştirici kitlesel yatırımcılar döneminin açıldığının işareti.
 
Yeni kitlesel yatırımcılar son yıllarda ortaya çıktı ve sayıları giderek artıyor. Türkiye’de de 2019 ortasından itibaren küçük hisse senetlerinde pozisyon alıyorlar ve geçen yıl toplam yatırımcı sayısını 786 bin artırdılar.
 
***Clubhouse sanal radyo mu?
 
Kendini “ses temelli yeni nesil bir ağ” olarak tanımlayan clubhouse uygulaması, kullanıcılarına özel sohbet odaları üzerinden sadece sesleriyle iletişim kurma imkânı sunuyor. Bu sohbet odaları, genelde bir konu başlığı üzerine kuruluyor ve diğer platformların aksine bu odalar, oldukça aklıselim tartışmalar ev sahipliği yapıyor. Dinleyici olarak girdiğiniz bir odada konuşmak için el kaldırmanız gerekiyor.
 
Twitter benzeri gibi gözükse de salgın boyunca sosyalleşme eksikliğini giderecek bir uygulama.
 
Yapay zekâ o kadar ilerledi ki sadece konuşmalardaki ses vurgusu, koku hissi ve insansı duygular eksik kaldı. Yüzümüzü değiştirebilme, ilerleyen yaşlarda nasıl yaşlanacağımız bilgisi, hareketlerimiz derken…
 
***Yapay zekâ otomobilde, otobüste yakında her yerde.
 
            Yerli otonom otomobil TOGG’dan sonra yeni ve çok büyük bir proje olan yerli otonom otobüs yollarda.
 
            Türk mühendisler tarafından üretilen, Avrupa ve Amerika'nın ilk seri üretim sürücüsüz elektrikli otobüsü Karsan Otonom Atak Electric’in tanıtımı yapıldı.
 
Yapay zekânın ideal ürünlerinden bir tanesi olan Karsan ve ADASTEC'in ortaklaşa ürettiğini 8 metre boyundaki araçta yapay zekânın yayalara, tüm trafik sinyallerine karşı duyarlı olduğunu belirtildi.
 
***Sonuç olarak;
 
            Salgın sonrası için teknoloji ve tarım kendi sektörlerinde büyüme ve koruma içgüdüsü ile 2021’e başladı ve yıl boyu böyle devam edecek.
 
            Ülkemizde ayçiçek yağı gibi gramaj ve fiyatlama çok konuşuluyor. Sorumluluk sahipleri konuşma yaparken cümleleri hatta kelimeleri çok dikkatli seçmelidir. Konuşma içerisindeki tek kelime bile hem markaya hem kuruma çok zarar verir. Dünya genelinde markalar zarar edebilir fakat bu zarar istikrarlı bir duruşla ilerleyen zamanda tahmin edilemeyecek kadar kâr getirir.
 
            Salı günü uzaya gönderilmek üzere fırlatılan uzay aracı fırlatmadan kısa bir süre sonra düştü. SpaceX'in başmühendisi John Insprucker, görevin SpaceX yayınında izleyicilere defalarca uçuşun bir test olduğunu, şirketin sorunları gidermek ve tekrar uçmak için tasarlanmış bir test olduğunu hatırlattı. Firmanın marka yüzü Elon Musk gibi başmühendis bile alınacak ders oldu gibi bir açıklama yaptı.
 
            Başarısızlıkların çok iyi bir ders olduğunu tüm dünyaya açıkladılar.
 
Son 2 haftada borsada ve dünya genelindeki olaylarda z kuşağının ciddiye alınması gerektiği örneğidir. %1500 Hisse artıran, %30 gümüş fiyatı artıran bu gençler için klasik değerler çok önemli değil.
 
GPT-3 yapay zekâ öğrenimini tamamladığı zaman hem geçmiş hem gelecek çok farklı yorumlanacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR