Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Lebaleb Kripto

Lebaleb Kripto

Bitcoin haftalardır rekor kırmaya devam ediyor 53 bin dolara dayandı. Son bir haftada %29, Ocak ayına göre %49, yılsonuna göre %70 yükseldi. Son bir yıllık değer artışı da %477’yi buldu. Piyasa değeri de 909 milyar dolarla rekora ulaştı. Kripto piyasasının en büyüğü. Toplam sayısı 4.539’a ulaştı ve toplam piyasa değeri de 1 trilyon 490 milyar dolara yükseldi.
 
2009’da başlayan kripto para yolculuğu merkez bankalarının parasal genişlemesinden, tarihin en düşük faizlerinden, teknolojik gelişmelerden ve salgının yarattığı ortamdan beslenerek bugün 1.5 trilyon dolarlık büyüklüğe ulaştı. Elbette balon tartışmalarını da beraberinde getirdi.
 
***Kripto sözde değil tamamen pratikte
 
Kripto piyasasında müthiş yüksek kazançlar elde edilebildiğinin göstergesi. Bedeli de, tehlikesi de aynı derecede yüksek. Teknolojik yeteneklerinin iyi olması, bilgisayar ve cep telefonu kullanımını iyi bilmeleri gerekiyor. Finansal okur yazarlık kripto yatırımcılarının olmazsa olmazı.
 
***Proje tamamlanacak
 
Dünyada 3. Sıradayız. Btc popülerliğini yeni keşfettik. Herkes ufak ufak alıyor.13 Mart 2020 öncesindeki 8.5 ayda Btc %71 düşmüştü. 26 Haziran 2019’da 13.764’den başlayan düşüş 4.001 dolarda durdu. Bu da son büyük düşüştü. Aralık 2018’de 3.216 dolardan başlayan ve 26 Haziran 2019’da son bulan yükselişte Btc’nin yükselişi %328 oldu. 17 Aralık 2017’de 19.891 dolarla rekor kıran Btc bir yıl sonra 15 Aralık 2018’de 3.216 dolara inerek bir yıllık %84 kayba uğradı. Btc hep kazandırdı. 2010 yılında 99 kat, 2011’de 14 kat, 2012’de 2 kat, 2013’te 55 kat arttı.
 
***Havadan bile etkileniyor
 
Elon Musk twit attı ve 1.5 milyar dolarlık Bitcoin aldığını açıkladığı gün Btc %19.6 arttı. Kripto varlık işlemler platformlar üzerinden yapılıyor. Toplam büyüklük de 1.5 trilyon dolara dayandı. Bu varlıkların değerini belirleyecek herhangi bir temel ekonomik veri yok. Tamamen itibari, atfedilen bir değer söz konusu. Sonra gelen müşterilerin daha yüksek fiyattan alacağına dayalı bir oyun oynanıyor.
 
***Sonuç olarak;
 
Blockchain ve kripto para uygulamalarına bazı ülkeler olumsuz yaklaşırken, bazıları olumlu ya da tarafsız yaklaşabiliyor. Çin ve Rusya kripto paralara karşı yasaklamalar getirip yaptırımlar uygularken, Türkiye ve diğer ülkeler kripto para konusunda net bir görüş belirtmiyor.
 
Rusya Blockchain'e tarafsız bakan tek ülke olduğu gibi, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu Hindistan, Japonya, İngiltere, Fransa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri bu konuda olumlu bir tavır göstererek çeşitli araştırma grupları kuruyor. Dünyada en Blockchain dostu ülke olarak bilinen Malta kendisini "Blockchain adası" olmaya aday gösteriyor. Bunun nedeni ise blockchain teknolojisini yargı yetkisi kapsamında destekleyen kararların alınmış olması.
 
Türkiye'de 2018'de ilk Blockchain teknolojisi Borsa İstanbul Bilişim Teknolojileri tarafından hayata geçirildi ancak kripto para konusundaki yasal belirsizlikler devam ediyor. Dünya için bile daha çok yeni olan bu teknolojinin, Türkiye'de hayata geçirilmesi için zaman gerekiyor. Bu süreçte Blockchain konusunda resmi kurumların teşvik ve destekleri oldukça kritik öneme sahip olup somut uygulamaların üretilmesi gerekir. Blockchain konusunda herhangi bir adım atmamak yenidünya düzenine uyum sağlamayı güçleştirebilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR