İsmail Boylu

İsmail Boylu

MÜMİNLER TEK VÜCUT GİBİDİR

MÜMİNLER TEK VÜCUT GİBİDİR

Rabbimiz Bakara suresi 155 ve 156.ayet-i kerimede şöyle buyuruyor:

“Andolsunki, biz sizi biraz korku ve açlık ile bir de mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltmek suretiyle imtihan ederiz. Sabredenleri müjdele! Müminler, bir musibetle karşı karşıya kaldıklarında ‘İnnâ  lillâh ve innâ ileyhi râciun/Biz Allah’tan geldik ve yine ona döneceğiz.’ derler.”

Bir hadis-i şerifte ise Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.)şöyle buyuruyor:

“Müminin durumuna şaşılır! Her hali kendisi için hayırlıdır. Bu durum yalnız mümine mahsustur. Başına sevinecek bir hal geldiğinde şükreder; bu onun için hayır olur. Başına bir sıkıntı geldiğinde ona sabreder; bu da onun için hayır olur.”

Malumunuz bildiğiniz üzere milletimizin yüreği, 13 Mayıs 2014’tarihinde Manisa’nın Soma ilçesinde, 28 Ekim 2014 tarihinde ise Karaman’ın Ermenek ilçesinde maden faciasında hayatını kaybeden evlatları için yanıyor. Yüzlerce insanımız, çocuklarına ekmek getirmek için girdiği kara toprağın bağrında can verdi. Bu defa ateş, düştüğü yeri de yaktı, düşmediği yeri de. Çünkü ateş, bütün memleketin bağrına düştü.

Hayatını kaybeden kardeşlerimize Cenab-ı Hak’tan sonsuz rahmet diliyoruz. Mekânları cennet olsun! Rabbim, onları şehitler zümresine dâhil eylesin! Kederli ailelerine, annelerine, babalarına, eşlerine, yakınlarına ve topyekûn milletimize sabr-ı cemil, metanet ve dayanma gücü bahşetsin! Milletimize, memleketimize bu tür acıları, elemleri, kederleri bir daha yaşatmasın!

Evet… Dünya ölümlü dünya. Ölüm bir şekilde geliyor ve insanı buluyor. Rabbimiz, Kur’an-ı Azimüşşan’da ölüm veya benzeri zor durumlar karşısında sabredenler için “Allah sabredenlerle beraberdir.” buyuruyor. Sabır, müminin gönlünü teskin eden Rabbani bir sırdır. Böyle zamanlarda sabra ve duaya sığınmalıyız. Rabbimize “Üzerimize sabır yağdır Rabbim!” diyerek el açmalıyız.

Müminler bir musibetle karşı karşıya kaldıklarında “İnnâ  lillâh ve innâ ileyhi râciun /Biz Allah’tan geldik  ve yine ona döneceğiz.” derler. Bunu da Rabbimiz öğretiyor bizlere. Dönüşümüz Allah’adır. İnsanın ebediyet yurdu orasıdır. Oraya çoluk çocuğunun rızkını ararken gidenler, toza toprağa karışanlar bile yüzleri ak giderler. Soma’da olsun, Ermenek’te olsun ya da başka bir yerde yerin yüzlerce metre altına inerek rızkını arayan madenci kardeşlerimizi, oralarda sahur ve iftar yaparken görmüşüzdür. Onlar ne mübarek kardeşlerimizdir. Onlar bize emeğin, alın terinin ve helal rızık peşinde koşmanın ne mübarek bir şey olduğunu öğretirler. Onlar şimdi Rabbimizin misafiridirler. Onlar şimdi Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.)’e komşuluk yapacaklardır. Onlar için yüreklerimiz elbette yanıyor. Nasıl yanmasın ki? Anne yüreği nasıl teselli edilebilir ki? Yine de Rabbimize sığınarak teselli bulmalıyız. Hamdolsun ki bu gibi hallerde Rabbimize sığınmamızı sağlayan iman gibi bir hazinemiz var. Hamdolsun ki ölümü, yok olmak değil, sonsuzluk olarak öğreten bir inancımız var.

Böyle zamanlarda mümin kardeşliğinin gereği tabi ki acıları paylaşmaktır. Vefat edenlere rahmet dualarında bulunmak, geride kalanlara sabır niyaz etmektir. Memleketimizin her tarafından Soma’da olsun, Ermenek’te olsun buradaki can veren kardeşlerimize, Yasinler, Tebarekeler, Fatihalar, İhlaslar, Hatimler gönderelim.

Bugünler, millet olarak acıları paylaşma, yaraları sarma günleridir. Gönüllere kor düşmüştür. Seher vakitlerinde ellerimizi rabbimize açıp “Gönüllere, peygamberlerin gönlüne lütfettiğin sekineti ver Rabbimiz!” diye yalvarmalıyız.

Bugünler, mümin kardeşliğinin sevgide, fedakârlıkta, yardımlaşmada, dayanışmada imtihan günleridir. Bugünler, Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.)’in “Müminler, tek vücut gibidirler” fermanı gereğince millet olarak 76 milyonun bütünleşmesi gereken günlerdir.

Bu arada mübarek üç aylara erişmiş olduk. Cenab-ı Allah’a sonsuz şükürler olsun, Rabbime ne kadar şükretsek azdır. Ben diyorum ki, geliniz, bu mübarek üç ayları idrak ettiğimiz şu günlerde Manisa’nın Soma ilçesinde ve Karaman’ın Ermenek ilçesinde maden faciasında hayatını kaybeden kardeşlerimiz için Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.)’in bizlere öğrettiği şu dualarla Rabbimize yalvaralım:

“Allah’ım! Bizleri önümüzden, arkamızdan, sağımızdan, solumuzdan ve üstümüzden (gelebilecek her türlü bela ve musibete karşı) muhafaza eyle!

Allah’ım! Bizim senden niyazımız, bizlere taşıyamayacağımız acılar yaşatma!

Allah’ım! Bizim senden niyazımız, böyle acılar karşısında bizlere dayanma gücü lütfet!

Allah’ım! Bizim senden niyazımız, rahmetine tevdi ettiğimiz insanlarımıza lütuflarıyla muamele et!

Sözlerime son verirken, Manisa’nın Soma ilçesinde ve Karaman’ın Ermenek ilçesinde maden faciasında hayatını kaybeden kardeşlerimize bir kere daha Rabbimden rahmet diliyor, yakınlarına sabr-ı cemil niyaz ediyorum. Selam ve dua ile…

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Boylu Arşivi
SON YAZILAR