Hacı Ahmet Şimşek

Hacı Ahmet Şimşek

MÜSLÜMANLAR MÜSLÜMAN MI

MÜSLÜMANLAR MÜSLÜMAN MI

Hani bir söz vardır; okunmamış gazete yeni gazetedir diye. Ancak artık basılı gazete yerine e-gazete ve internetteki haber siteleri takip edildiği için bu söz de tamamen geçerliliğini yitirmiştir. Bundan birkaç yıl önce yapılan bir araştırma tekrar gündeme geldi. Doğrusu benim de yayınlandığı tarihte gözümden kaçmış. Dolayısıyla benim için ilk cümleme istinaden yeni bir haber gibi geldi.

            George Washington Üniversitesi akademisyenlerinden İran kökenli araştırmacı Şeherzade Rahman ve Hüseyin Asker “Ülkelerin İslamilik Endeksi” adında bir çalışma yaptı. Global Economy Journal dergisinde “İslam ülkeleri ne kadar İslamî?” başlığıyla yayınlanan çalışma müteakip yıllarda da devam etti. Çalışmada hem İslam ülkelerinin hem de diğer ülkelerin ekonomi, hukuk, insani ve siyasi haklar ile uluslararası ilişkiler alanlarındaki politika ve uygulamaları İslam'ın temel hükümlerine göre ele alınıyor.

            Çalışmada İslam İşbirliği Teşkilatı'na üye 57 ülke; (1) İslam'ı devletin resmi dini olarak kabul eden ülkeler, (2) İslam'ı devletin ana dini olarak kabul eden ülkeler, (3) Dikkate değer bir Müslüman nüfusa sahip olan ülkeler ile (4) Kendilerini ‘İslam Cumhuriyeti' olarak ilan eden ülkeler şeklinde kategorilendiriliyor. “İslam ülkesi” olarak Afganistan, Bahreyn, İran, Moritanya, Umman, Pakistan ve Yemen; İslam'ı devletin “resmi dini” olarak kabul eden Suudi Arabistan, Cezayir, Bangladeş, Mısır, Irak, Kuveyt, Libya, Malezya, Maldivler, Fas, Tunus, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri özel kategoride inceleniyor. Sonuç: adları İslam ama uygulamaları İslamî değil.

            Bu listeye İslam ülkesi olmayanlar da eklenerek, 208 ülke “İslamîlik Endeksi" araştırmasına tabi tutuluyor. Mesela İslam ülkesi olmayan ve İslam'ın yaygın da olmadığı Yeni Zelanda'nın ekonomi, hukuk, yönetim, siyasi haklar ve insan hakları bakımından İslamî hükümlere ne kadar uyum gösterdiği,  ne kadar “İslamî” yaşadığı araştırılıyor. 2013 yılı “İslamîlik Endeksi” sonuçlarında İlk 10 içerisinde hiçbir İslam ülkesi yer almıyor.

            Araştırmaya göre 2013'te İslamî kurallara en çok uyan ülke Yeni Zelanda olarak tespit edilirken, 2015'te ilk sırayı Hollanda aldı. 2013'te Yeni Zelanda'yı Lüksemburg ve İrlanda takip etti. 2013'te İslam ülkeleri içinde listeye en önde giren Malezya ise kendine ancak 38. sırada yer bulabilmiş. Malezya'yı 43. olarak Kuveyt, 64. olarak Bahreyn, 65. olarak Brunei, 73. olarak Uganda izlemiş. Türkiye ise 2013'te ancak 103. sırada kendine yer bulmuş, ancak 2015'te büyük bir sürpriz yaparak 65. sıraya terfi etmiş. Somali ise 208 ülke arasında 206. olabilmiş.

            2015 yılında yayınlanan raporda ilk 10 ülke: Hollanda, İsveç, İsviçre, Yeni Zelanda, Danimarka, Finlandiya, Norveç, Lüksemburg, Avusturalya, Kanada şeklinde sıralanıyor. Listenin ilk 10 sırasında halkı Müslüman veya adında yahut anayasasında İslam yazan hiçbir ülke yer almazken, İslam'la bir bağı olmayan devletlerin üst sıralarda çıkması son derece şaşırtıcı.

            Fakat bu araştırmada gözden kaçan ya da kaçırılan bir durum var. Öncelikle Dünya’ya Müslümanların kendi dinlerinin kurallarını bile uygulamadıkları ve insanî tüm prensiplerden uzak oldukları kanaati oluşturuluyor. Sonra da bizi aşağılık kompleksine sokmak istiyorlar.

            Böyle bir araştırmada acaba şu soruları da sorsalar sıralama nasıl olurdu?!

- Sömürdüğünüz ülkeler?

- Ürettiğiniz silahları kime satıyorsunuz?

- Uyuşturucu maddelerden nasıl para kazanıyorsunuz?

- Ülkenize çalışmaya gelen Müslümanları hangi sektörlerde istihdam ediyorsunuz?

- Çektiğiniz çocuk filmlerinin hangilerini kendi televizyonlarınızda gösteriyorsunuz?

- Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin gelişmelerine engel mi yoksa destek mi oluyorsunuz?

- Ülkenize gelen göçmen ve mültecileri asimile etmek için neler yapıyorsunuz?

- Terör örgütleriyle nasıl bir ilişki içindesiniz?

- Avrupa Birliği ve NATO faaliyetlerinde âdil mi?

- Ve daha birçok soru...

Evet, Müslümanların eksiklikleri çok ama ürettiğiniz sahte mezhep ve tarikatlarla onların içine sızarak içerden ifsat etme yoluna gittiniz. Hatta İslamiyet’e karşı Hristiyan ve Yahudiler, Evanjelizm ve Yehova Şahitlerini kurarak iki dini birleştirme yoluna bile gittiniz.

            Hayırlı bayramlar…

           

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hacı Ahmet Şimşek Arşivi
SON YAZILAR