Murat Can

Murat Can

NERESİ SÜRPRİZ? BOMBA GİBİ LİSTE OLMUŞ

NERESİ SÜRPRİZ? BOMBA GİBİ LİSTE OLMUŞ

Her kesimden bir bilenler listeleri yorumlamaya başladı.

Öne çıkan yorum ne?

Sürpriz liste…

Eğer ön görülemeyen bir liste varsa önünüzde, bu listeye sürpriz diyebilirsiniz. Ancak ortaya çıkan liste öngörülen bir listeyse sürprizden bahsetmek yanlıştır.

Tabi birde siyaseti okuyamıyorsanız ortaya hangi liste çıkarsa çıksın sizin için sürprizdir.

Şimdi önce Ak Parti’nin Konya listesini masaya yatıralım. Liste gerçekten sürpriz mi birlikte bakalım?

3 Mart’taki köşemde bakın nelerden bahsetmişim.

Recep Konuk, Ziya Altunyaldız ve Uğur Kaleli kesin aday demişim.

Halil Etyemez muhtemelen Cem Zorlu’nun yerine aday yapılacak demişim.

Defaten yazdığım yazılarda ise Orhan Erdem Mustafa Baloğlu varken listeye giremez demişim. Abdullah Ağralı büyük ihtimal Mustafa Kabakçı’nın yerine aday gösterilecek demişim.

Listede üç kadın seçilecek yerden aday demişim. Gülay Samancı büyük ihtimalle gider demişim. Ancak diğer isimler konusunda isabetli bir yorum getirememişim bunu da kabul ediyorum.

Sonuç olarak yine yazılarımda on kişilik listenin zaten aşağı yukarı belli olduğunu asıl merak ettiğimin sürpriz adaylar olduğunu ifade etmişim.

Şimdi aday yapılan isimlere bakalım.

Ahmet Davutoğlu, Mustafa Baloğlu, Ziya Altunyaldız, Uğur Kaleli, Abdullah Ağralı, Mehmet Babaoğlu.

Bu adayların yanına üçte bayan aday koyunca oldu mu size 9… Ne demiştik on kişi belli sürprizlere bakalım.

Ak Parti’nin Konya listesinde bayan adayların sayısı değil isimleri sürpriz. Geriye ise iki aday var sürpriz. Birincisi Hacı Ahmet Özdemir, diğeri Ömer Ünal…

Ömer Ünal’a Konya’dan kim itiraz edebilir. Öyle anlaşılıyor ki Kerim Özkul ve Ahmet Davutoğlu bugüne kadar yaptığı çalışmalar için Sayın Ünal’ı listeye taşımış ve “hadi bakalım, teşkilatça çalışıp Ömer’i TBMM’ye gönderin” mesajı vermiş.

Üç bayan adayı isim bazında değerlendirmezsek on kişi banko dediğimiz adayların hemen hepsi burada. Konya’da kimse sorsanız ve eline kalem verseniz bu isimleri yazar mıydı?

Genelde yazardı…

Geçen akşam Kerem İşkan’ın programında bunları anlatırken Ahmet Tabu “Murat çığım bunları bizde biliyoruz” dedi.

Bilmek önemli değil, bu isabetli tahminleri yapıp köşende yazabilmek önemli…

Bu isimler kıymetli severiz demek değil, listeler ortaya çıkmadan önce bu isimler aday olacak diye iddialı laflar edebilmek önemli. Kısacası kahve sohbetinde konuşmak değil, köşende işte bunlar aday olur diyebilmek önemli.

Ben kendi adıma bunları yaptım.

Bu isimlerin hiçte öyle sürpriz olduğunu düşünmüyorum.

Sürpriz var mı?

Var tabi. Bayan adaylar isim bazında sürpriz. Ancak isabetli.

Başörtüsü davasının sancaktarlığını yapmış cefakâr bayanlar listede aday yapıldı. Valla kimse kusura bakmasın. Bugün başını örtmek kolay… 28 Şubat çarkının dişlileri arasında dimdik duran bu bayan adaylara bugün listede yer verildiyse bu partiyi de, Genel Başkanı da, bu adaylarımızı da ayakta alkışlıyorum.

Dün bu ülke kadınının en tabi hakkını canları pahasına savunan Hüsniye Erdoğan ve Leyla Şahin’in Konya listesinde yer alması, Konya Milletvekili olarak meclise gitmesi ve bunu Konya ve Konyalı’nın yapması olsa olsa ancak bir onur vesilesi olmalı.

Peki, bu listede kimin damgası var? Onu da konuşalım.

Öncelikle yüksek sesle söylüyorum. Bu bir Davutoğlu listesidir. Bundan önce nezaketi nedeniyle listelere müdahale etmeyen Davutoğlu listeye kendi damgasını vurmuştur.

Sadece Davutoğlu değil Sayın Kerim Özkul listede ağırlığını göstermiş ve listenin şekillenmesinde ciddi pay sahibi olduğunu söylemek zor değildir.

Ayrıca zaman zaman kısık sesle de olsa teşkilatın isteği gibi ifadeler kullananlarda var. Bakın bugün Konya’dan aday yapılan isimlerin en az sekiz tanesi teşkilat temayülünden çok iyi netice alan isimlerdir. Hatta Ziya Altunyaldız, Uğur Kaleli, Mustafa Babaoğlu gibi isimler teşkilat temayülünden ilk beşte çıkan isimle olmuşlardır.

Sadece teşkilat mı? Elbette hayır… STK temayülü neticesinde de bu isimler ilk sıralarda yer almıştır.

Şimdi düşünelim yüzde sekseni teşkilatın istediği, STK’ların evet dediği adaylardan oluşan bir liste için kim sürpriz diyebilir?

Olsa olsa gönlünden geçen birkaç adayı göremeyen ve siyaseti okuyamayan konuşkan kitle...

Öyleyse hakkını verelim. Akılcı, dağılımı iyi yapılmış ve başarılı bir listeyle gidiyor Ak Parti genel seçime. Emeği geçenleri ben bir kez daha kutluyorum. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Murat Can Arşivi
SON YAZILAR