Demet Nikbay

Demet Nikbay

Okul çağında beslenme ve sağlıklı beslenme çantası

Okul çağında beslenme ve sağlıklı beslenme çantası

Beslenme; sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini arttırmak için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak adına bilinçli yapılması gereken bir davranıştır.
 
Okul Çağı Çocuklarında Beslenme
 
Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme her yaş döneminde olduğu gibi özellikle de çocuklar için çok önemlidir. Hızlı büyüme ve gelişme nedeni ile okul öncesi çocukların çoğu besin öğesine ihtiyacı, hayatın diğer dönemlerinden daha fazladır. Bu dönemde kazanılacak beslenme alışkanlıkları yaşam boyu sürmektedir. Çok hızlı bir büyüme ve gelişme döneminde olan okul çağı çocukları, beslenme yetersizliklerinden çok etkilenen bir gruptur ve bu dönemde edinilen yanlış beslenme alışkanlıkları kalp hastalıkları, yüksek tansiyon ve şişmanlık gibi kronik hastalıklar için uygun zemini oluşturmaktadır.
Sağlıklı beslenmeye ek olarak çocukların fiziksel aktivite düzeylerinin de arttırılması için bir spor dalına yönlendirilmeleri ve bu konuda desteklenmeleri, onların zihinsel ve bedensel gelişimlerini büyük ölçüde destekleyecek, sosyalleşmelerine imkan sağlayacaktır.
 
Bu çağda hangi besinden, ne kadar tüketilmeli?
 
Her gün;
Kemik ve kas gelişimi için, ideal boy ve kiloya ulaşabilmeleri için süt grubundan 2-3 porsiyon,
Beyin gelişimi, güçlü bir bağışıklık sistemi, yeterli demir alımı için et, yumurta, kurubaklagil grubundan 4-5 porsiyon,
Hastalıklardan korunma, diş, deri ve göz sağlığı, düzenli çalışan bir sindirim sistemi için sebze -meyve grubundan 5 porsiyon,
Harcanan enerjinin karşılanabilmesi için 6-7 porsiyon da ekmek ve tahıl grubundan tüketilmelidir.
 
Genel olarak beslenmede aşağıdaki durumlara da dikkat edilmelidir:
 
  • Sabah kahvaltısı okul başarısı ve sağlıklı büyüme - gelişme için en önemli öğündür ve kesinlikle atlanmamalıdır.
  • 3 ana ve 2 ara öğün şeklinde öğün planı yapılarak kan şekeri dengede tutulabilir, enerji devamlılığı sağlanabilir.
  • Metabolizmanın düzenli çalışabilmesi için özellikle su kaybının fazla olduğu yaz dönemlerinde günde 1-1.5 litre su tüketmeleri gerekir.
  • Çocuklara, sağlıksız yağ ve basit şeker içeriği yüksek cips, kızartmalar, şekerlemeler, gazlı içecekler ve hazır yapay aromalı meyve sularından uzak durmaları konusunda örnek olunmalı, uyarılmalıdır.
  • Çocukların gelişimleri boy ve kilo takibi yapılarak kontrol altında tutulmalı, olumsuz bir durumda uzman desteği alınmalıdır.
  • Beslenme çantalarını hazırlarken mümkün olduğunca hazır paketlenmiş ürünlerden kaçınmalı, evde yapacağımız sağlıklı yiyecekler ve içeceklerle beslenmeleri sağlanmalıdır.
 
Okul döneminde değerli öğretmenlerimize, okullarda beslenmeden sorumlu yardımcı personele ve velilere yardımı olabileceği düşüncesiyle örnek bir beslenme çantası içeriğini de sizlerle paylaşmak isterim. Miktarlar çocuğunuzun yaşına, boyuna ve kilosuna göre hesaplanmış enerji tüketimine uygun olarak ayarlanmalıdır.
 
Şunu unutmamalıyız ki yeterli ve dengeli beslenemeyen çocuklarda sağlık risklerine ek olarak okul başarısında da ciddi düşüşler olmaktadır.
 
 
Pazartesi
Peynirli - yumurtalı sebzeli omlet
Taze sıkılmış meyve suyu
Tahıllı ekmek
 
Salı
Ev yapımı poğaça
Süt
Ceviz-badem-kuru üzüm
 
Çarşamba
Kaşarlı-sebzeli tost
Ayran
Mevsim meyvesi
 
 
Perşembe
Tahin-pekmezli ekmek
Kefir
Kuru meyve
 
 
 
Cuma
Peynirli - bol sebzeli sandviç
Süt
Mevsim meyvesi
 
 
 
Sağlıklı, mutlu, güzel bir geleceğiniz olsun sevgili çocuklar…
 
 
 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Demet Nikbay Arşivi
SON YAZILAR