Demet Nikbay

Demet Nikbay

Sağlıklı Beslenme Programlarının Ekonomiye Katkısı

Sağlıklı Beslenme Programlarının Ekonomiye Katkısı

Sağlıklı Beslenme Programlarının  Ekonomiye Katkısı

Beslenme; insanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak yaşamını sürdürebilmesi için gerekli olan besinleri tüketmesi ve metabolize etmesidir.

Yeterli, dengeli, düzenli, kısaca sağlıklı beslenme kavramı ise beslenmenin nasıl olması gerektiğini anlatır bize. Sağlığımızı korumak ve yaşam kalitemizi arttırmak için karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler ve mineraller gibi besin öğelerinin gerektiği oranlarda ve miktarlarda alınıp kullanılmasıdır yeterli ve dengeli beslenme. Bu dengeye dikkat ederek beslendiğimizde sağlıklı bir beden ve ruh yapısına, normal bir zihinsel gelişime, sık hasta olmayan bir vücuda sahip oluruz.

Beslenme programlarımızda, gün içinde harcadığımız enerjiyi göz önünde bulundurarak, besin grupları arasında da uygun oranlarda bir dağılım yaparak menülerimizi hazırlarız. Sonraki aşama, besin değerlerinden maksimum fayda sağlayabilmek için, satın alma, saklama, hazırlama, pişirme, sunum ve artıkların değerlendirmesinde bazı noktalara dikkat etmektir ki,  bu çok geniş bir konu olduğu için başka bir yazıda ayrıca yer vermek daha doğru olacaktır.

Peki bu şekilde düzenli ve planlı bir beslenme programı yapmanın tek katkısı sağlığımıza mı olur?

Tabi ki  sağlığa katkısı yadsınamaz fakat bireysel ve milli ekonomiye katkısı da hiç göz ardı edilemeyecek kadar çoktur.

 Aile bireylerinin zevklerini de dikkate alarak hazırlayacağımız haftalık menülerle bütün bir haftanın “bugün ne pişirsem?” sorusunu cevaplamış, alışverişte gereksiz ürün alıp israf etmekten kaçınmış, sağlıklı ve ekonomik beslenme programının da ilk adımını atmış oluruz.

Şimdi bu uygulamanın ardından oluşturacağımız malzeme listesiyle alışverişe çıkmaya geldi sıra…

  Bu iş genelde ebeveynlere aittir ve hayli yorucu da bir iştir. Burada çocuklara da minik görevler vererek sorumluluk bilinci gelişmesine  yardımcı olabiliriz. Yapılan alışverişten sonra besin maddelerini kendine özgü saklama koşullarında depolayarak tüketime kadar bozulmadan koruyabilir ve bu aşamada oluşacak israfın da önüne geçmiş oluruz. Devamında hazırladığımız menüyü mümkün olduğu kadar uygulamaya geçirerek programı sürdürebiliriz.

Son olarak tüketilen yemeklerden kalan artıkların değerlendirme noktasında, besin saklanmasına uygun kaplarda ve uygun saklama koşullarında onları muhafaza ederek, aile ve geniş pencereden bakarsak da ülke ekonomisine bir yarar daha sağlamış oluruz.

Sağlıklı, mutlu ve israfsız günler dilerim…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Demet Nikbay Arşivi
SON YAZILAR