Demet Nikbay

Demet Nikbay

Kurban Bayramı

Kurban Bayramı

Teslimiyetin zirve adı olan Kurban Bayramına sayılı günler kaldı. Evlerde  temizlik ve ikramlık hazırlama telaşı, Kurban satış merkezlerinde de en güzel, en anlamlı pazarlıklar yapılmaya başlandı. Bu yazımızda Kurban etinin saklanması, tüketimi ve besin içerikleri yönünden merak ettiğimiz soruları cevaplamak istedim.
 
Eti geniş anlamda tanımlamak gerekirse, sığır, koyun, kümes, av ve deniz hayvanlarının yenilebilen kaslarıdır. İnsan beslenmesinde önemli yer tutan et, büyüme ve gelişmeye yardımcı olan proteinlerin, vücudumuzda pek çok yaşamsal fonksiyonu olan demirin, B 12 vitamini gibi çok önemli vitaminlerin kaynağıdır.
 
Bu faydalardan en iyi derecede yararlanabilmek için ise bazı noktalara dikkat etmek gerekir ki bunlardan bazılarını aşağıdaki gibi açıklamak uygun olacaktır; Etlerin yeme kalitesi kesim sonrası ette oluşacak fiziksel ve biyokimyasal olaylarla yakından ilgilidir. Bu kaliteyi arttırmak için et kesimden sonra bir süre belirli bir sıcaklıkta bekletilmelidir. Kesimden hemen sonra pişirilen etler sert olur.Etin olgunlaştırılması mikroorganizmaların üremesini engellemek için 0-1,5 C de birkaç gün bekletilerek yapılmalıdır. Bu şekilde tüketilen etler daha lezzetli ve sindirimi daha kolay olacaktır.
 
Olgunlaştırma kadar önemli bir diğer konu da etin pişirilme yöntemi olup kolay pişirilebilmesi için de   kullanılan etin bağ dokusu miktarı önemlidir. Hayvanın hareketsiz veya az hareket eden bölgelerinde çok hareket eden bölümlerinden daha az bağ dokusu vardır. Hayvanın bel kısmı hiç hareket etmez ve bu nedenle bonfile, but ve omuz kısmından daha yumuşaktır. Hayvanın kol ve bacak etleri daha serttir. Besin değerinden en iyi yararlanmak için hayvanın bölgelerine göre en doğru pişirme yöntemini kullanmak gerekir. Bağ dokusu az olan bölümlerden elde edilen kolay pişen etler kuru ısıda (ızgara, fırınlama gibi) pişirilir, kol ve bacaklar gibi bağ dokusu fazla olan yerlerden elde edilen etleri pişirmek için de daha fazla zaman gerekir ve sulu ısıda ( haşlama gibi) pişirme yöntemi uygulanır. Ayrıca pişirme sırasında yağ ilavesi yapılmaması gerektiği konusunu da hatırlatmak isterim.
Tabi ki kurban kesmek de diğer ibadetlerimiz gibi anlamına uygun gerçekleştirilirse yerine ulaşacağı için kurban bayramında paylaşma temelli olarak ibadetimizi gerçekleştiriyoruz. Kurbanımızı kestik, misafirlerimize ikram ettik , ihtiyaç sahipleriyle paylaştık ve en sonunda kalanı da paketleyip kaldırmaya sıra geldiyse birkaç tavsiye de bunun için olsun; Genel olarak buzdolabının soğutma bölümünde kıyma 1 gün, kuşbaşı etler 2 gün, rosto gibi daha büyük parçalı etler 3-5 gün saklanabilir. Derin dondurucuda, -18 C de,  kıyma ve kuşbaşı etler 2-3 ay, kol, bacak ve rosto gibi büyük parçalar ise 8-12 ay saklanabilir.
 
Sevdiklerinizle birlikte doyasıya eğleneceğiniz, sağlıklı ve mutlu bayramlar dilerim…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Demet Nikbay Arşivi
SON YAZILAR