Zekiye Soylu

Zekiye Soylu

Önce Selam Sonra Kelam...

Önce Selam Sonra Kelam...

Esselamu aleyküm ve Rahmetullahi ve Berakatühü

Allah'ın selamı, rahmeti, bereketi tüm Müslüman aleminin ve siz okuyucularımızın üzerine olsun.

Kıymetli kardeşlerim Rabbim nasip ederse bundan sonra Yeni Haber Gazetesi’nde siz değerli kardeşlerimizle beraber olacağım.

Rabbim başlayacağım bu işi hayırla tamamlasın inşallah.

Gireceğim yere hayırla girmeyi, çıkacağım yerden hayırla çıkmayı nasip etsin.

      Kıymetli kardeşlerim! Peki, selam ne demek biraz bundan bahsetmek istiyorum.

Sözlükte “kusursuz olmak, kurtulmak, rahatlamak” anlamındaki selâm Kur’ân-ı Kerîm’de ve hadislerde “eman, kurtuluş, esenlik, barış” manaları yanında “selâmlama” anlamında da geçer. Kur’an’da bazen tahiyye kelimesi ve türevleriyle ifade edilen selâm (en-Nisâ 4/86), karşılaşan iki kişiden birinin diğerine “selâmün aleyküm” (es-selâmu aleyküm: Selâm sizin üzerinize olsun, Allah sizi her türlü kaza ve belâdan korusun) demesi, diğerinin de buna aynı manada olmak üzere “aleyküm selâm” (ve aleykümü’s-selâm) diye hayır duada bulunmasıdır. Selâmda yaygın biçimde bu ifadeler kullanılmakla birlikte “es-selâmü aleyküm ve rahmetüllāhi ve berekâtüh” ifadesiyle verilip “ve aleykümü’s-selâm ve rahmetüllāhi ve berekâtüh” ifadesiyle alınabilmektedir. İslâm âlimleri selâm vermenin sünnet, almanın farz olduğunu ve selâm verenin alana göre daha fazla sevap kazanacağını belirtmiştir. (Mevsılî, IV, 164).

Hadis-i şerifte geçtiği üzere Peygamber efendimiz, (s.a.s.) şöyle buyurmuştur:"Binitli olan yürüyene, yürüyen oturana, sayıca az olan çok olana selâm verir.” Ebû Ümâme Suday İbni Aclân el-Bâhilî’den (r.a) rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “İnsanların Allah katında en makbul olanları, selâma ilk başlayanlardır.”

İşte kardeşlerim bizler de; yolda gördüğümüz, tanıyıp tanımadığımız tüm kardeşlerimize selam vermekten kaçınmayalım.

Özellikle artık sitelerde, binalarda oturduğumuz bu devirde belki aynı binada oturduğumuz ama hiç tanımadığımız kardeşlerimize bile selamımızı vermeli ve en azından halini hatırını bir Müslüman din kardeşi olarak sormalıyız. Sizleri Rabbime emanet ediyorum. Esselamu Aleyküm ve rahmetullahi veberekatühü....

Önceki ve Sonraki Yazılar
Zekiye Soylu Arşivi
SON YAZILAR