Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Yenilenebilir enerji

Yenilenebilir enerji

*Yenilenebilir enerji, yükselen enerji fiyatları ve temiz enerji kaynaklarına artan talep sayesinde gelişiyor ve değişiyor. Gelecekte sektörü ve hayatımızı etkileyecek yeni teknolojiler sorunlarımızı çözecek gibi. Yenilenebilir enerjinin ortaya çıkışı dünya pazarlarında devrim yaptı ve yenilenebilir enerji kaynaklı değişim benzeri görülmemiş bir hızla devam ediyor. Birkaç yıl önce bile, ülkelerin ekonomilerini karbondan arındırma sürecine başlamalarına yardımcı olmak için geliştirilen yeni teknolojilerin kapsamını çok az kişi tahmin edebilirdi veya ünlü isimlerin güneş enerjisi projelerine büyük meblağlar yatıracağını tahmin edebilirdi. Bu değişikliklerin bazıları kademeli, bazıları ani oldu. Diğerleri daha yeni başlıyor ve önemleri henüz geniş çapta anlaşılmış değil.
 
1-rüzgâr ve güneş çoğumuz için yenilenebilir enerjinin ilerlemesini temsil eden rüzgâr türbinleri ve güneş panelleridir. 2 Güç kaynağı birçok kırsal alanda görülebilir ve enerji piyasasını dönüştürmüştür. En büyük etki, elektriğin üretim maliyetlerinde çok hızlı bir düşüşe yol açan rüzgâr ve güneş teknolojileri oldu. Yenilenebilir enerji yakın gelecekte dünya enerjisinin %30'unu oluşturması bekleniyor ve bunun çoğu, şaşırtıcı bir hızla uygulanmaya devam eden güneş ve rüzgâr projelerinden kaynaklanıyor. 2019'da yenilenebilir enerji kapasitesinin % 60'ını oluşturan güneş panellerinin kullanımında büyüme, Apple, Google ve Amazon gibi teknoloji devleri bile güneş enerjisine yatırım yaptırdı.
 
2-elektrifikasyon, Avrupa endüstrisinin, binalarının ve ulaşımının yenilenebilir enerji temelli elektrifikasyonu, bazı tahminlere göre kıtanın enerjiyle ilgili karbondioksit emisyonlarını 2050 yılına kadar % 90 oranında azaltmasına olanak sağlayacak. Bu eğilim zaten görülüyor. İngiltere'nin 2050 yılında 0 emisyon misyonuna geçişinde büyük bir rol oynaması bekleniyor. Sudan elektroliz yoluyla hidrojen üretimi, havadan yakalanarak karbondioksitin geri dönüştürülmesi gibi elektriğin yeni kullanım alanları olacağını, havadan alınarak gübreler için azotun da üretileceğini belirtiyor. Sonunda, Avrupa ülkelerinde elektrik talebinin 3-4 kata kadar artabileceğini ve fiyatın düşeceğini yenilenebilir enerjideki patlama sayesinde tahmin ediyor. Elektriğe geçiş, ekonomilerin karbondan arındırılmasının anahtarıdır, ancak iyileştirilmiş enerji güvenliği fosil yakıt ihracatçılarından bağımsız ve daha iyi kentsel hava kalitesi dâhil olmak üzere daha az belirgin, zincirleme faydalar da vardır.
 
3-Power-to-X, oyunun kurallarını değiştiren yeni teknolojilerden biri olan Power-to-X, elektriği ısıya, hidrojene veya yenilenebilir sentetik yakıtlara dönüştüren farklı süreçleri kapsayan bir terim. Sentetik yakıt üretimini artırarak ve çelik endüstrisi ve gıda üretiminden kimya endüstrisi ve gübrelere kadar çeşitli sektörlerde fosil yakıt emisyonlarını hızla azaltarak yenilenebilir kaynaklara geçişi hızlandırmak için önemli bir fırsat sunar. Teknoloji, uzun vadeli enerji depolama sorunlarının çözümünde, yenilenebilir kaynaklardan sağlanan arzdaki iniş ve çıkışları düzenlemede de önemli bir rol oynar. Power-to-X gerekli çünkü geçişi tamamlamamız gereken önümüzdeki 20 yılda tüm altyapılara ve teknolojilere havacılık, denizcilik, ağır hizmet ve hatta elektrikli arabalar yeniden yatırım yapmak mümkün değil.
 
4-Dağıtılmış üretim dönemi, yenilenebilir enerji alanında sessiz bir devrimdir. Perakende ve ticarethanelerde yerel enerji üretimidir. Evlerdeki güneş panellerinden ısı ve güç sistemleri kullanan fabrikalara kadar. Dağıtılmış üretimin ölçeğini büyütmenin, güç kaynaklarına olan bağımlılığı azaltmaktan şebeke güvenilirliğini artırmaya ve küçük ölçekli yenilenebilir enerji kaynaklarını uygulanabilir hale getirmeye kadar sayısız avantajı vardır. İletimin ince ayarını yapmak için bilgisayarlar tarafından düzenlenen akıllı şebekelerle birleştirildiğinde, dağıtılmış üretim daha da etkilidir. Dağıtılmış üretim pazarı 1-2 yıl içinde 147,5 milyar € değerinde olacak.
 
**Önümüzdeki yıllarda genişlemesi muhtemel olan çözümlerden bazıları hidro-rezervuarlar, piller, Power-to-X yakıtları ve mevsimsel termal enerji depolamayı içerir. Bu teknolojiler, büyük nükleer enerji endüstrilerine sahip ülkeler için de faydalı olacaktır. Nüfus yoğunluğu arttıkça yazın klimalardan dolayı elektrik kesintileri, kışın ısınmak için kullanılan doğalgaz ve elektrik bağımlılığını ancak yenilenebilir enerjiler ile çözebiliriz. Bireysel olarak ne kadar tasarruf yapabilirsek o kadar uzun soluklu yenilenebilir enerjilere yönelebiliriz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR