Gökhan Kırlangıç

Gökhan Kırlangıç

Önemli Husus

Önemli Husus

Bir çok defa yazdım aslında ve her seferinde olayı başka pencerelerden ele almaya çalıştım  Evlilik programlarını oturup izleyen herkes kolaylıkla görecektir ki, bu aşamayı “hasarsız” atlatan, yani maddi imkansızlık engeline takılmayanlar için sıradaki önemli husus, görsellik.

Başındaki saç teli sayısından vücudundaki fazla kilolara kadar her şeyin apaçık konuşulduğu bu programlarda, adayların aslında yerin dibine giriyor oldukları üzerine kimse konuşmuyor, hayret! Kimsenin yüzü, Ama senin kilon fazla… ama boyun kısa … ama gözlük numaran büyük …” derken kızarmıyor. Mikrofonu kapan herkes, hiç çekinmeden, birbiri ardına kusurları sıralıyor. Ve evet bu durum, bir zaman sonra, seyirciye de sirayet ediyor. Nasıl ki bir zamanlar yemek programlarını izleye izleye, konuk olarak gidilen evlerde şaka yollu da olsa kusurlar sıralanıyordu, aynen öyle.

Artık, sıradan ve orta halli bir ailede bile, ekranlarda “öğrenilen” bir takım sorgulama ve savunma taktikleri uygulanıyor. Eş adayları, sadece ekran başında değil, çiçeğini çikolatasını alıp gittikleri evlerde bile tedirgin edici sorularla karşılaşıyor: “Evlilik sözleşmesine karşı mısın?… Ev alacağın zaman kimin üzerine yaparsın?  Eski sevgilimle tokalaşsam n’aparsın?

Oysa bu sorular kısa bir zaman öncesine kadar ayıptı. Eş adayının güzel ahlaklı olup olmadığına bakılırdı önce, güzel olup olmadığına değil. Namaz kılıp kılmadığı konusunu, mühim meselelerin başına koyan dindar aileler bile artık damat adayının maaşını önemsiyor. Ekranlarda her geçen gün biraz daha kısa etek giyen genç orta yaşlı hatta yaşlı adaylara, dindar ailelerin “bile” talip olduğunu göre göre, mütedeyyin bir hayat süren evlere gelecek gelinlerin kılık kıyafeti ikinci plana atılıyor.

Bütün bunlar, sizin kabul etmediğiniz ve “şu an için” hayretle karşıladığınız şeylerse şayet, kendinize yeniden bakın; evlilikten söz açıldığında, eskiden söylediklerinizle bugün söyledikleriniz arasında ne kadar fark var?

Mesela artık, Bana kızıma ya da oğluma rahat bir hayat yaşatabilecek misiniz?” sorusu dilinizden dökülüyorsa, siz de artık bu sarmalın içindesiniz!

Ve ne yazık ki, evlilikten beklentilerinizin karşılığı “sadakat, muhabbet, sevgi” değil, artık bütünüyle çıkar ilişkisine dayalı ve her an elinizden uçup gidecek bir balon gibi ürkütücü!

Kalın efendim sağlıcakla..

Önceki ve Sonraki Yazılar
Gökhan Kırlangıç Arşivi
SON YAZILAR