İsmail Poçan

İsmail Poçan

Öz vatanımızda mülteci olduk

Öz vatanımızda mülteci olduk

Gün geçtikçe Konya’daki Suriyelilerin sayısı da artıyor kavgaları da. İlk geldikleri hallerinden eser yok. Daha bir sahiplenmişler. 40 senelik Konyalılar bile onlar kadar rahat davranamıyorlar…

Birçok kez gündeme geldi ama çözüm hala yok. Göz yumdukça yardım ettikçe kıymet bilmeyen bazı Suriyeliler Konyalıları canında bezdirmiş durumda.

Her gün aralıksız en az bir kavga. Öyle sıradan bağırış çağırış da değil. Adamlar bildiğin keserle, bıçakla, zincirle kavga ediyorlar birbirleriyle…

Dertlerinin ne olduğunu bende dahil birçok kişinin çözemediğine eminim.

Son olarak Sahip Ata Mahallesi Dursun Fakih Sokakta Suriyeli vatandaşlar keserlerle, bıçaklarla birbirine girmiş…

Madem o kadar delikanlısınız. Eliniz, ayağınız tutuyor bir zahmet vatanınızda kalsaydınız da o enerjinizi birbirinizi dövmek yerine düşmanlarınıza harcasaydınız olmaz mıydı?.

Tekrar söylüyorum. Herkes bir değil. Ama büyük bir çoğunluğu huzur vermiyor. Vatansız kalmak kolay değil ama sana kucak açmış bir millete bunları yapmaya da hakları yok.

Oturdukları evlerde çoğundan mahalleli, komşuları şikâyetçi. Gürültüden, çöplerini yukarı katlardan aşağı atmalarından daha çok konuda kendilerine verilen değeri, ev sahipliğini hiçe saymayı sürdürüyorlar…

Sanki onlar ev sahibi bizimkiler mülteci...

Türkiye üzerine düşeni fazlasıyla yaptı ve yapmaya da devam ediyor. Tüm imkanlarının seferber ediyor. Kendi vatandaşına göstermediği yakınlığı yardımı gösteriyor.

Konya halkı ise bir o kadar yardımlarını esirgemiyor. Ama ortada bunu anlayabilecek birileri yok.

Mahallelere ve insanlara fazlasıyla zarar vermeye başladılar. Mahallelilerde can ve mal güvenliği olmaması sebebiyle ya evini terk ediyor ya da kiraya veriyor.

Bunda tabi evini daha fazla paraya kiraya verip 3-5 ailenin bir evde oturmasına izin veren ev sahipleri de sorumlu…

Kavgalarda artık poliste bıkmış durumda.

Ama burada ciddi bir sorun var ve halledilmediği sürece daha da büyüyecek.

Mahalle halkı da haklı olarak tepkili. “Misafir olduklarını unuttular. Biz ensarlık görevimizi yerine getiriyoruz ama onların da muhacirliklerini bilmeleri lazım” görüşündeler.

Esnafta bir şikâyeti de polislerden. Olay yerine geç müdahale edildiği ve bu insanların hemen salıverilmesi konusunda ‘Suriyelilerin kavgalarını ve zararlarını seyretmeye devam mı edeceğiz?’diye serzenişte bulunuyorlar…

O kadar rahatlar ki elindeki nimeti caddenin ortasına sertçe atıp hiçbir şey olmamış gibi davranan umursamazlar aynı zamanda. Yarın ellerinde taşlarla sağa sola saldırmayacağına kim garanti verebilir. Bu olaylar Konya’nın göbeğinde oluyor. Yakında kendi güvenliklerini sağlamak amacıyla silahlanırlarsa hiç şaşırmayın.

”Suriyeliler minnet borçlarını halkın huzurunu bozarak ödüyorlar” diye düşünmeden geçemiyor insan. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Poçan Arşivi
SON YAZILAR