İsmail Koç

İsmail Koç

Paylaşmanın bayramı Kurban

Paylaşmanın bayramı Kurban

Bir Kurban Bayramına daha ulaşmanın sevinci ve mutluğunu yaşıyoruz.

Her ne kadar bayrama Konya’daki Bylock kargaşası içinde girsek de bayram nihayetinde bayramlar bayram gibi yaşanmalı…

Kurban Bayramı Hz. İbrahim’in oğlu Hz. İsmail’i kurban etmek istemesi ve Hz. İsmail’in bunu duruma itaati sonucunda Allah’a sadık kalmanın mükâfatı olarak Hz. İsmail yerine Allah’ın bir hayvan kurban edilmesini istemesinden doğmakta ve o günden bu yana Müslümanların kurban kesmeleri bu iki peygamberin Allah’a sadakati temsil edilmektedir.

Kurban, Allah’a yakınlaşma vesilesidir. Kurban kesmek; Allah’a yakınlaşma amacıyla, O’nun verdiği hayvanlardan, kurban edilmeye uygun olan birini, yine O’nun rızasını kazanmak için kesmektir.

Kurban sadece et için kesilmez.

Kurban, Allah’a, yüce ve ilâhî olan her şeye yakın olma arayışıdır. Nitekim Cenab-ı Hak, şöyle buyurur:

“Allah’a kurbanlarınızın ne etleri ulaşır, ne de kanları. Ona ulaşan takvanızdır...” (Hac, 37)

Kurban Bayramı günleri, Hz. İbrahim’in duasıyla müminlerin tek yürek, tek vücut oldukları,  aynı iman ve aynı ruhla mübarek ve mukaddes topraklara geldikleri, tek parça örtülerine bürünerek her türlü ayrıştırıcılığı bıraktıkları, tek merkezde, Kâbe’de tavaf ettikleri, tek meydanda, Arafat’ta toplanarak hac farizasını yerine getirdikleri mübarek zaman dilimleridir.

Kurban Bayramı günleri aynı zamanda bütün müminlerin İbrahimî bir arayışla Rabbimizin kendilerine lütfettiği nimetlere şükranlarının bir ifadesi olarak Kurban ibadetini eda ettikleri mübarek vakitlerdir.

Bu bayrama adını veren Kurban; Hz. İbrahim ve Hz. İsmail örneğinde olduğu gibi ilâhî emirlere kayıtsız teslimiyet göstergesi, hak yolunda fedakârlığın bir nişanesi, Allah’ın bize lütfettiklerinden onun hoşnutluğu için verebilmenin hâl ile ifadesidir.

Kurban, sahip olduklarımızı fakir ve ihtiyaç sahipleriyle paylaşmanın tadına varma fırsatı, katılaşan kalplere, hayatın ve varoluşun gerçek anlamını unutan zihinlere öze dönüş çağrısı içeren bir hikmetler bütünüdür.

Kurban Bayramı her ne kadar bazı çevreler tarafından hayvanların katledildiği şeklinde gösterilmeye çalışılsa da Kurban bayramı birlik beraberlik ve paylaşma için çok önemli bir bayramdır.

Kurban Bayramının ülkemize, milletimize ve tüm İslam coğrafyasına hayırlar getirmesi dileğiyle…

Bayramınız mübarek olsun.

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Koç Arşivi
SON YAZILAR