Macit Uluçamlıbel

Macit Uluçamlıbel

Seçim Mayıs’ta mı?

Seçim Mayıs’ta mı?

Bu seçim erkene alınacak bir hafta mı olur bir ay mı olur bilmem ama muhakkak erkene alınacak… Demiştim. Birkaç haftadır da yazılarımda bu duruma değiniyorum. Mayıs ayında seçimin yapılacağı konusunda duyumlar aldığımı yazıyorum.

Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan ve kurmayları da konuşmalarında zaman zaman seçimin erkene alınması yönünde işaretler verdiler.

Recep Tayyip Erdoğan Muğla’da son yaptığı konuşmada ise; "İnşallah 2023'ü, Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümü olmanın ötesinde Türkiye Yüzyılı'nın başlangıcına sizlerle beraber çevirmeye var mıyız? Bunun için 2023 seçimlerinde iradenize, oyunuza, sandığınıza sıkı sahip çıkmanızı istiyorum. Rahmetli Menderes'in 14 Mayıs 1950'de 'Yeter söz milletindir' diyerek açtığı yolu 2023'te, 'Yeter, söz de karar da milletindir!' diyerek menziline beraber ulaştıracağız" ifadelerini kullandı.

Her halde son gelişmeler ışığında genel seçim tarihi 14 Mayıs diyebiliriz…

Tarih bu kadar yaklaşmışken hala aday adaylarının ortaya çıkmamış olması ise bana biraz garip geliyor.

Aday adaylarının temayül sürecini de düşünürsek seçim süreci baya hızlandırılmış bir süreç olarak geçecek gibi görünüyor.

Seçimin erkene alınacağını nasıl anladık? Türkiye de siyaseti iyi okumak lazım. Bugün içinde bulunduğumuz konjektürel durum ve siyasal atmosfer satranç hamlelerine benzer hamleler gerektiriyor.

Ekonomi alanında atılan adımlar kısa vadede (özellikle çalışan kesimin) ceplere ateş düşürürken. Uzun vadede ülkemizin çıkarına olabilir.

Siyasal adımlarda buna benzer. Mesela altılı masanın hala aday çıkartamaması herkese garip geliyor… Peki garip mi? Hayır.

İstanbul ve Ankara gibi iki büyükşehir belediye başkanı altılı masanın gündeminde. Fakat ikisinin de istifası Ak Parti’nin meclis çoğunluğundan dolayı belediyelerin yönetimi Ak Parti’ye geçer.

Altılı masada her koltuk sahibi kendini potansiyel aday olarak görüyor. Bu denklemde her halükarda kaybedenin chp olacağını düşünüyorum. Kemal Kılıçdaroğlu hem kendi parti içi muhalefetiyle hem de altılı masada ki ortak rakipleriyle mücadele içinde. Bir de işin sonunda İstanbul ya da Ankara büyükşehir belediyesini kaybetmek var. Olaylara böyle bakarsanız, bir gün bir gündür diyerek son hafta aday açıklasalar bile mantıklı olur…

Ali Babacan’ın cumhurbaşkanı sloganlarını duyar duymaz ceket çıkartması, iha’ları, siha’ları yapan baykar’a ‘dokunacağız’ açıklaması da emin olun batıya mesaj… Masanın en rahat ismi bana göre Meral Akşener. Akşener hem İmamoğlu’nu hem Yavaş’ı denkleme dahil edip olacakları izliyor.

Bizde izlemeye devam ediyoruz…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Macit Uluçamlıbel Arşivi
SON YAZILAR