Şeyda Tekelioğlu

Şeyda Tekelioğlu

Seneye Bugünlerde…

Seneye Bugünlerde…

Bu sene sınav yolculuğunun sonuna gelen 12. Sınıflar, gözünü benden çekti artık diye düşünüyorum. Bağlılığa karşı, sadece adaya iyi gelen bir koçluk anlayışı benimsediğimden, 12. Sınıf okuyucularım şimdi yalnızlar. Sadece sınav ve onlar. Bana sorarlar son hafta ne yapalım? O sabah nasıl uyanalım? Hepsinin cevabı aynı “Sana iyi geleni yap!”. 12. Sınıf gençler, dualarım sizinle “Yolunuz, bahtınız açık olsun.”.

Sevgili eski 11. Sınıf, yeni “Sınav Adayları”, kaldık biz bize. Eğitimciler hancı siz yolcu… kalan 12 ayı birlikte geçireceğimizi düşününce, ne çok yolumuz var diyorum. Kim bilir ne heyecanlı dönemler yaşayacağız? Ne kadar çok anı biriktireceğiz? Neler öğreneceğiz karşılıklı? Ben sizden siz benden… Üstelik sizin başka başka alternatifleriniz varken benim gelişmemin tek yolu sizi duymak ve sizi anlamak. Sizin bana olduğundan çok benim size ihtiyacım var. Her biriniz ayrı bir pencere açıyor zihnimde. Ufuk çizgisiyle aramdaki bir pencere daha aralanıyor. Bu yüzden bu 12 ay benim için çok kıymetli. Her birinizle tek tek etkileşim içinde olmalıyım.

Peki siz? Siz ne bekliyorsunuz bu 12 aydan? Temmuz ayına kadar ısınma turlarımız sonra sınav heyecanı başlıyor. Siz psikolojik olarak hazır mısınız? Seneye bugün sınava bir hafta kalmış olacak. Hayal etmeye yüreğiniz dayanıyor mu? Önümüzdeki süreçte her biriniz bir yol çizeceksiniz. Sadece size ait bir yöntem geliştireceksiniz ve sadece size ait bir kapıdan geçmeyi hedefleyeceksiniz. Yol nereye gider, kapı nereye açılır diye düşünmeyin. Siz neyi hedefliyorsanız, neye emek veriyorsanız orada olacaksınız. Kalbinizin sıkıştığını buradan hissedebiliyorum. Öyle veya böyle 11 aylık bir periyot. Başlarız, tamamlarız.

Haziran…

Haziran ayının ilk yarısı hareketlidir. Piknikler buluşmalar pek bir çoktur. Sınava hazırlık dönemine girmeden son turlarınız. Haziran ayı içinde mutlaka bir tarih belirleyin, şu tarih itibariyle “SINAV ADAYIYIM” demelisiniz. O tarih itibariyle nefessiz çalışmaktan bahsetmiyorum. Fakat o tarihten sonra ve haziran ayı içinde şu sorulara cevap vermiş olmalısınız:

  • Sınav nedir?
  • Sınavdan ne bekliyorum?
  • Sınav benden ne bekliyor?
  • Sınavda hangi konulardan sorumluyum?
  • Bu konulardan hangileri bana öğretildi?
  • Bana öğretilenlerden;
    1. Hangilerini biliyorum ve sorularını doğru cevaplıyorum?
    2. Hangilerini biliyorum ve fakat sorularını cevaplamakta zorlanıyorum?
    3. Hangilerini bilmiyorum?
  • Yazı tüm bu konulardan hangilerini tamamlayarak bitirmeliyim?
  • Bu seçtiğim konuları tamamlamak için temmuz ve ağustos aylarında günde kaç saat çalışmam gerekir?

O güne dek tadını çıkarın bu serbestliğin. Çocukluğun sonu, gençliğin başı… O günden üniversite tercihlerini tamamladığınız güne kadar yalnız olacaksınız. Bütün karar ve sorumluluk sizde. Başkası ne yerinize geçebilir ne telafi edebilir. Kendi yolumuzu çizdiğimiz ilk gün, o gün. Şimdi o günü seçin ve bir yere yazın. Kendinize verdiğiniz bu randevuyu asla kaçırmayın.

NE YAPMALI? Zamanı geldiğinde, gerektiği kadar sorumluluk almalı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Şeyda Tekelioğlu Arşivi
SON YAZILAR