Kasım Göçer

Kasım Göçer

Sistem adamı İlhan Palut!

Sistem adamı İlhan Palut!

İlhan Palut, geçen sezon Konyaspor'un başına geldiğinde oyun anlayışı ile ciddi şüphelerim vardı. Mesela Konyaspor topu kontrol etmekte zorlanıyordu. Daha çok kontrataklardan skor üretiyordu. Bazı maçlarda rakiplerden aşırı baskı yiyordu.

İlhan Palut geçen yıl küme düşme hattından uzaklaşmaya çalışan ve 4-2-3-1 oynayan bir takıma gelmişti. Bazı maçlarda 4-3-3 denedi, fakat önceki sezonki Konyaspor kadrosu İlhan Palut'un kafasındaki sistemle pek fazla uyuşmadığını anladık.

Yine de İlhan Palut'un önceki sezon sonuç elde etmeye dönük maçlara özgü stratejiler geliştirerek istediği puanları alarak Konyaspor'u tehlikeli bölgeden hızla uzaklaştırması takdir edilmesi gereken bir performanstı. Ancak yine de uzun vadede Konyaspor'u nasıl bir sistemle oynatacağı kocaman bir soru işaretiydi.

Bu sezonki oyunu, oyunculara verilen görevleri yeşil sahada izleyince transferlerin İlhan Palut'un kafasındaki sisteme göre yapıldığı anlaşılıyor. İlhan Palut 4-3-3 oynamayı kafasına koymuş ve buna uygun oyuncu tercihleri yapmış.

Yönetimin ise transferde İlhan Palut ile işbirliği yaptığı anlaşılıyor. 4-3-3 aslında zor bir sistem. Özellikle ortadaki üçlü oyuncu tercihi farklı bir kurgu. İlhan Palut'un Konyaspor'unun orta sahasında klasik bir altı numara ya da on numara yok. Üç oyuncunun da oyunu iki yönlü oynaması gerekiyor. Üçlünün ortasındaki oyuncu (Amir) ise biraz daha kilit bir rol üstleniyor.

Sisteme göre savunma görevleri yanında takımın maestrosu da orta üçlünün orta sahasındaki oyuncu.

Aykut Kocaman’ın lig üçüncüsü olan ve Türkiye Kupası’nı kazanan Konyaspor’u hocanın oyun anlayışı ile özdeşleşmiş tam bir teknik adam takımıydı. Başarıyı getiren sistemdi.

İlhan Palut’un 4-3-3 oynayan Konyaspor’u da aynı yolda ilerliyor. Tam bir sistem takımı. Tek farkı, bu takım seyir zevki yüksek, izlenesi bir futbol oynuyor. Basın açıklamalarında oyunculara yer açmak için sistemden taviz vermeyeceğini söyleyen Hoca'nın sistem ısrarı çok güzel, alkışa ve desteğe değer.

Böyle giderse İlhan Palut ve İlhan Palut’un sistemi ile özdeşleşmiş bir takımdan söz edeceğiz. Çünkü hoca sistemine uygun oyuncuları özenle seçerek sistemini inşa etmiş ve sistemini geliştirmeye çalışıyor. Günlük düşünmemek, sonuçlardan bağımsız bu çabaya destek olmak gerekir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Kasım Göçer Arşivi
SON YAZILAR