Ali Kaya

Ali Kaya

SURİYE MESELESİNDE PYD'NİN ROLÜ

SURİYE MESELESİNDE PYD'NİN ROLÜ

Ülkemizin ve de dünyanın gündeminde olmaya devam eden Suriye meselesi  göründüğü kadarı ile uzun süre gündemimizi meşgul edecek gibi duruyor. Suriye meselesi  bölgede emeli olan dış güçlerin  oyun sahası olmaya,  masum insanların hayatının kararmasına  dinmeyen  bir yara olarak devam edeceğe benziyor. Sizlere  Suriye meselesinde  2003 yılından beridir  ortaya çıkan PKK nın Suriye şubesi  olarak gördüğümüz   PYD ve silahlı kolu olan  YPG’nin  son birkaç yıldır bölgede izlediği tutumun kısaca bir özetini çıkarmak isterim. Ancak son zamanlar da  PYD  bölgede  ne yapmak istiyor? Artık herkes çok iyi biliyor PYD kendisi gibi düşünmeyen kim olursa olsun bölgede İdeolojik  bir temizlik yapıyor. Sosyalist olmayan Kürt, Arap veya Türkmen ayırt etmeksizin bölgeden uzaklaştırmaya çalışıyor. Bazı yorumcular bunu etnik temizlik diye tanımlamalarına rağmen yapılan eylemler etnik  temelli  değil ideolojik  temelli bir eylem içinde olduğunu  görmek gerekir.  Amerika  ve  Rusya’nın  Kahraman savaşçılar diyerek adlandırdığı  ancak Türkiye için bir terör örgütü olan YPG aslında  dış güçlerin maşası olan bir terör  örgütüdür . Sosyalist  İnternationalin danışma kurulu üyesidir ve Suriyeli Kürtlerin çoğunluğunun dışladığı Baas rejiminin kuklası olarak gördüğü de bir gerçektir.

                  Suriye meselesi ortaya çıktıktan sonra Esed rejimin yanın da yer alan daha sonra Suriyeli muhaliflerle olacağı tahmin edilirken  rejimden ayrıldığını ilan ettikten sonrada Esed güçleri ile hiç mücadeleye katılmayan PYD  özellikle Aynel Arab yani Kobani de tekrar ortaya çıktı ve sözde DAEŞ ile mücadele ederek batılı güçlerin gözüne girmeye çalıştı ve başarılı da oldu. Ancak kimse şu soruyu soramadı koskoca Musul vilayetini kısa sürede işgal eden DAEŞ neden Aynel Arap  (Kobani)yi   yüz günde işgal edemedi. Daha sonra DAEŞ Suriyeli muhaliflerin hakim olduğu bölgelere saldırarak ele geçirdiği bölgeleri boşaltması ve PYD güçlerine teslim etmeye başladı. İşte meselenin  iç yüzü şu soruyu sormak lazım madem öylede neden Aynel Arap da savaştılar? Aynel Arap Suriye santrancının bir hamlesi olarak tarihe geçti. Önceki yazılarımızda da defalarca zikrettiğimiz gibi Aynel Arap  yani Kobani, Türkiye ve bölgede yaşayan kardeşlerin arasına fitne sokulmak istenen ve orada savaşan PYD militanlarının DAEŞ ile başa çıkabileceğini tüm dünyaya göstererek yapılacak silah yardımlarına bir kılıf olması gibi çok amaçlı bir oyun sahnesi olduğunu görmemiz gerekir.

                PYD , Esed rejiminden ayrıldığını söylese de eylemleri ile rejimin askerleri gibi gözükmekten kendisini kurtaramamıştır. PYD’nin bölgede yaptığı eylemlerle İslamcı gruplarla mücadele ederek batıya şirin görünmüş ve  Almanya  , ABD  ve Rusya gibi ülkelerin  kendisine  silah yardımı yapmasını sağlamıştır ve ne tesadüftür bu silahlar PKK teröristlerince Türk Asker ve Polisine karşı kullanılmıştır. Bu da Türkiye’nin uzun yıllardır savunduğu PKK eşittir PYD tezini haklı çıkarmıştır. Bu da bize PYD nin  kandil ile beraber hareket ettiğini göstermektedir. Geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan Birleşmiş Milletler(BM) öncülüğünde ortaya çıkan Cenevre görüşmelerine PYD’nin katılımına ülkemizin haklı olarak karşı çıkması sonucunu doğurmuştur ve BM  Cenevre de önümüzde ki  günlerde yapılması planlanan görüşmelere PYD yi dahil etmemiştir . Ancak görünen o ki ABD ve Rusya bir şekilde de olsa PYD’yi Suriye meselesine dahil etmek için fırsat kolluyorlar. Bakalım bu süreç nasıl işleyecek.

SAYGILARIMLA                                                                 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ali Kaya Arşivi
SON YAZILAR