Zekiye Soylu

Zekiye Soylu

Susabilmek

Susabilmek

Kıymetli kardeşlerim bu hafta sizlerle birşeylere sabr edip susmak konusuna değineceğiz insaAllah.İnsanlar günlük hayatlarında yaşarken gün içerisinde her türlü konusmalara şahit olabilirler. İnsanların bazı konuşmaları bizi etkiler bizi hem mutlu edebilir veya üzebilirde İnsanlarla konuşurken onlarla empati kurmalı ve söyleyeceğimiz şeylere dikkat etmemiz gerekir.Çünkü söz her yönden çok etkileyicidir.İnsanlar konuşmaları cennete girmelerinede vesile olabilir Allah muhafaza cehennem sebebide olabilir.Muaz bin Cebel -radıyallâhu anh-, Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz’e, hangi amelin daha hayırlı olduğunu sormuş ve bu meyanda, insanların yapabileceği cihad, oruç, zekât ve benzeri pek çok sâlih ameli saymıştı. Fakat Peygamber Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- her defasında;

“–İnsanlar için bundan daha hayırlısı vardır.” Buyurmuştu.

Muâz -radıyallâhu anh-:

“–Anam, babam Sana kurban olsun; insanlar için bunlardan daha hayırlı olan nedir?” diye sorunca, Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- mübârek ağzını gösterdi ve;

“–Hayır konuşmayacaksa susmak!” buyurdu.Muâz -radıyallâhu anh-:

“–Konuştuklarımızdan dolayı da hesâba mı çekileceğiz?” diye sordu. Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem-, Muâz’ın dizine -îkaz kabîlinden- hafifçe vurarak şöyle buyurdu:“–Allah hayrını versin ey Muâz! İnsanları yüzüstü Cehennem’e sürükleyen, dillerinin söylediğinden başka nedir ki?

Kim Allâh’a ve âhiret gününe inanıyorsa, ya hayırlı söz söylesin veya sussun, zararlı söz söylemesin! Sizler, hayırlı söz söyleyerek kazançlı çıkınız; zararlı söz söylemeyerek rahat ve huzura kavuşunuz.” (Bkz. Hâkim, IV, 319/7774)

Şunu unutmamak gerekir ki, insan, konuştuğu her sözden mes’ûldür. Âyet-i kerîmelerde buyrulur:“İnsan hiçbir söz söylemez ki yanında onu gözetleyen, yazmaya hazır bir melek bulunmasın!” (Kāf, 18)

Kıymetli kardeşlerim yanımızda bulanan ve her an ağzımızdan çıkan kelimeleri bizim defterimize yazan Kiramen Katibin melekleri vardır.Söz ve davranişlarımıza her an dikkat etmemiz gerekmektedir.Rabbimizin bize şah damarımızdan daha yakın olduğunu ve bizi her an izlediğinin farkında olmamız gerektiğini düsünuyorum.Çünkü öyle sözler vardirki insanı savaştan alır ,öyle sözlerde vardırki insanı ölüme götürür.Sözlerime Yunus Emre’nin şiiriyle son vermek isterim.

Sözü bilen kişinin, yüzünü ak ede bir söz

Sözü pişirip diyenin işini sağ ede bir söz

Söz ola kese savaşı, söz ola kestire başıSöz ola ağulu aşı, bal ile yağ ede bir söz

Kişi bile söz demini, Demeye sözün kemini

Bu cihan cehennemini, Sekiz cennet ede bir söz

Yunus şimdi söz yatından, söyle sözü gayetinden

Pek sakın o sah katından, Seni ırak ede bir söz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Zekiye Soylu Arşivi
SON YAZILAR