Büşra Gülşah İyikan

Büşra Gülşah İyikan

Teknolojinin insan hayatına etkileri

Teknolojinin insan hayatına etkileri

Teknolojinin hızla gelişimi hayatımızda birçok yeniliği de beraberinde getirdi. Fakat bu yenilikler insanın özgürlüğünü mü kısıtlıyor? Tartışmaya açık. Benim kişisel kanaatim ise kısıtlandığı yönünde. Enerji açısından bakarsak; kitapların yerini tabletler, bisikletlerin yerini arabalar, klasik kol saatlerin yerini akıllı saatler beni bu düşünceye sevk eden teknolojik yeniliklerden yalnızca birkaçı. Verilen örneklere bakılacak olursa; şarjını sürekli olarak kontrol etme zorunluluğumuzun olduğu tabletleri ve akıllı saatleri kitap ve klasik kol saatleri yerine kullanıyoruz. Aynı şekilde uğruna ülkeler arası savaşların yapıldığı ve dünya üzerinde kısıtlı miktarda bulunan petrolün kullanılmasıyla çalışabilen arabaları bisikletlere veya yeni yeni yaygınlaşan, yenilenebilir enerjiyle çalışan arabalara tercih etmekteyiz.
 
Psikolojik açıdan ise teknolojinin insan özgürlüğünü olumsuz yönde etkileyebildiğini söylememiz mümkündür. İnsan düşüncüleri ile var olan bir canlıdır. Düşünebildikleri ölçüsünde ise özgürdür. Bu özgürlüğü, teknolojiye çoğu zaman değişebilmekteyiz, farkında olmadan. Örneğin; çoğu zaman hiç düşünmeden sosyal medyada sürekli olarak güncellenen bilgi akışını takip ederiz. Bu takip, bizim zamanımızı aldığı gibi uzun süreli düşünmemelere de mahkum bırakmaktadır. Bu bağlamda günümüzde geliştirilen bu teknolojilere körü körüne hapsolmak yerine daha akılcıl davranıp ihtiyaçlarımız doğrultusunda bu teknolojileri kullanmamız yerinde olacak ve bize fayda getirecektir.
 
Teknolojide lüksün sınırı yoktur. Her zaman daha iyisi olmuştur, olacaktır da.

Gelişen teknolojiyle beraber insanlar hep en iyisini bulma arayışına girmektedir. Bu arayış her ne kadar doğal olarak karşılansa da bunun bir sonu olmadığını düşünüyorum. Satın alacağımız veya kullanacağımız teknolojinin hayatımıza neler katıp katmayacağıyla ilgili kendimize sorular sormalıyız.
 
Bu sorulara verilen doğru cevaplar, ihtiyacımız olan teknolojileri belirlemede bize yardımcı olacaktır. Soracağımız soruların bir sınırı olmadığından örnek olarak genel bir soru kalıbını verebiliriz, “Ne fayda sağlayabilir?”
 
Ne fayda sağlayabilir?
 
-Dijital dünyaya aktarılan kitapları tabletten okumak…
-Kısa mesafede olan bir yere bisiklet yerine araba kullanarak gitmek…
-Mobil ağ ve wifi özelliği kullanılmayan akıllı bir telefonun satın alınması…
-Sosyal medyada saatlerce harcanan zaman…
 
Sonuç olarak hayatımızda bir şekilde kendini gösteren teknolojinin kullanımı önemli olduğu kadar gereksiz de olabilmektedir. Aksi halde teknolojinin rahatlığını yaşarken esiri konumuna istemeden de olsa düşebiliriz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Büşra Gülşah İyikan Arşivi
SON YAZILAR