Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Teknolojiyi Dinle veya Dinsiz Teknoloji

Teknolojiyi Dinle veya Dinsiz Teknoloji

Dinleri ve inançları kullananlar soğuttular bilimden, teknolojiden insanları. Pek çok seküler ve değişik inançsızlar, din ve bilimi temelde uyumsuz olarak görme eğilimindeler. Teknoloji bilimin bir ürünü olduğundan ve bilim teknoloji olmadan ilerleyemediği için bu uyumsuzluğun din -teknoloji ilişkisine de uzandığı tasavvur edilmekteydi. Bu nedenle, pek çok ateist, ne kadar mühendisin aynı zamanda yaratılışçı olduğuna ve yüksek teknoloji endüstrilerindeki ne kadar insanın yüksek enerjili dini motivasyonlar sergilediğine inanamayarak hayrete düşüyor.

*Teknoloji ile dini karıştırma, teknolojinin yaygınlığına tanık oluyoruz ve aynı zamanda dünya çapında köktencilik yeniden canlanıyor. Her ikisinin de yükselişinin sadece bir tesadüf olduğunu söyleyemeyiz. Bilim ve teknolojinin arkasındaki eğitim ve öğretimin her zaman daha fazla dini şüphecilik ve hatta biraz daha fazla ateizmle sonuçlanması gerektiğini varsaymak yerine, belki de ampirik gözlemlerin fikirlerimizi gerçekten çürütüp çürütmediğini merak etmeliyiz. Ateistler genellikle beklentileri karşılamayan kanıtlarla uğraşmadıkları için bilimle uğraşanları eleştirmeye hazırdır. Belki de moderniteyi karakterize eden teknoloji dürtüsünün altında yatan dini dürtüler vardır seküleri de etkileyebilecek dini dürtüler, eğer neler olup bittiğini fark edecek kadar kendilerinin farkında değiller. Bu tür dürtüler, teknoloji ve dinin uyumsuz olmasını engelleyebilir. Teknolojinin kendisi başlı başına dinsel hale geliyor ve böylece uyumsuzlukları da ortadan kaldırıyor. Her iki olasılık da araştırılmalı. Her ikisi de muhtemelen yüzlerce yıldır oluyor, teknolojik ilerlemenin açık dini temelleri ya göz ardı ediliyor ya da utanç verici akrabalar gibi saklanıyor.

**Dini ve teknolojik aşırılık, doğayı, bedenlerimizi, insan doğalarımızı, yaşamlarımızı, ölümlerimizi, tarihimizi vb. aşma vaadi, dinin genellikle açıkça tanınmayan temel bir parçası. Bu, yaygın ölüm korkusunun ve onu yenme arzusunun çok ötesine geçer ve tamamen başka bir şey olma çabası içinde olduğumuz her şeyin inkâr edilmesiyle sonuçlanır. Batı kültüründe bin yıl boyunca mekanik sanatların ve teknolojinin ilerlemesi, kurtuluşun derin dini arzularından ilham almıştır. Şu anda laik dil ve ideoloji tarafından gizlenmiş olmasına rağmen, dinin, hatta köktenciliğin, teknolojinin yanında ve el ele çağdaş yeniden canlanması, bu nedenle bir sapma değil, sadece unutulmuş bir geleneğin yeniden ortaya çıkmasıdır. Dini ve teknolojik birlikte nasıl geliştiğini fark etmez ve anlamazsanız, onlara asla başarılı bir şekilde karşı koyamazsınız içinizde de ne zaman gelişebileceklerini anlamak bir yana.

***Yapay zekâ düşünmeyi insan zihninden ayırma girişimi, insanlık durumunu aşmaya yönelik başka bir girişimi temsil eder. Yapay zekâ, alanında gelişiminin insan sınırlamaları ve deliliği üzerinde hüküm sürmenin tek umudu olduğuna ikna oldu. Ona göre, dünyayı büyük bir bilgisayar olarak görmek mümkündü ve metodik olarak yürütülürse barış ve uyumu sağlayacak bir küresel algoritma yazmak istedi. Hem beyin hem de vücut, makinelerle kolayca değiştirilebilir. Hayat söz konusu olduğunda, sadece akıl gerçekten önemlidir ve teknolojiyle başarmak istediği bir şeydi. Model bugün de devam ediyor: nükleer silahların, uzay araştırmalarının ve yapay zekanın geliştiricileri dini arzular tarafından yönlendiriliyor olabilir, ancak askeri finansmanla sürdürülüyorlar ve emeklerinin sonuçları daha güçlü hükümetler, daha tehlikeli bir statüko ve daha fazlasıdır.

****Sonuç olarak; din olarak teknoloji. Teknoloji sorunlara neden olur; sorunlarımızı çözmek için teknolojiyi kullanma çabalarımıza rağmen bu gerçeği inkâr etmek mümkün değil. İnsanlar neden yeni teknolojilerin sorunlarımızı çözmediğini ve ihtiyaçlarımızı karşılamadığını merak ediyor; belki şimdi, olası ve kısmi bir cevap önerebiliriz: asla böyle yapılmadı. Birçoğu için, yeni teknolojilerin gelişimi, ölümlü ve maddi kaygıların tamamen aşılmasıyla ilgili olmuştur. Bir ideoloji, bir din ya da bir teknoloji, problemlerin ve hayal kırıklıklarının hayatın bir gerçeği olduğu insanlık durumundan kaçma amacıyla takip edildiğinde, o zaman bu insani problemlerin gerçekten çözülmemesi, insan ihtiyaçlarının ne zaman ortaya çıkacağı hiç de şaşırtıcı olmamalıdır. Tamamen karşılanmadığında ve yeni sorunlar üretildiğinde. Bu, dinle ilgili temel bir sorundur ve teknolojinin neden bir tehdit olabileceğini özellikle de dini nedenlerle takip edildiğinde. Kendimiz için yarattığımız tüm sorunları sadece biz çözebiliriz ve teknoloji bizim temel araçlarımızdan biri olacaktır. Gerekli olan, teknolojiyi terk ederek araç değişikliğinden çok, insanlık durumunu aşma ve dünyadan kaçma yönündeki yanlış yönlendirilmiş arzuyu terk ederek ideolojide bir değişikliktir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR