Sedat Dönmez

Sedat Dönmez

TÜKETİCİNİN ANINI YAKALA

TÜKETİCİNİN ANINI YAKALA

Günümüzde artık yaşam çok hızlı akıyor. Kitleler anlık olarak yaşıyor, gündem hızla değişiyor. Sadece genel gündem değil kişisel gündemimiz de sürekli değişiyor. Anlık duygularımız, gittiğimiz yerler, yediğimiz yemekler hemen hemen her hareketimiz sosyal medyada ileti akışına kapılmış durumda. Hedef kitlelerin gündemi bu kadar hızlı değişirken, dakikalar arasında duygu ve durum değişimi yaşayan tüketicilerin bu yerinde durmaz hali tabi ki pazarlamayı harekete geçirdi. Pazarlama markalara değişen durumları fırsata çevirecek bir stratejiyi; Gerçek Zamanlı Pazarlama (Real Marketing)’i sundu.

Kısaca artık iletişimin tepki süresi değişti. Eskiden yavaş akan gündem doğrultusunda markaların oturup durumlara göre strateji üreteceği bol vakti vardı fakat artık tüketiciler ve gündelik yaşam sizden hız bekliyor. Çünkü artık kimsenin vakti ve tahammülü yok. Gerçek zamanlı pazarlama tamamen yeniçağın pazarlama trendlerinin bir sonucu aslında. Kavramı tam olarak müşterilerin anlık hareketlerini ve çeşitli durumları izleyerek yorumlanması ile oluşturulan pazarlama stratejilerinin kullanıcılara uygun şekilde, hızlı ve farkındalık yaratacak bir içerikle doğru yerde, doğru zamanda sunulması olarak tanımlanabilir. Real Marketing için en uygun mecra ise tabi ki sosyal medya ve anlık ileti akışının en çok olduğu Twitter bu stratejinin lokomotif gücü. Bu strateji doğrultusunda siz de bir gündem oluşturabilirsiniz ya da mevcut bir gündemi sahiplenerek tüketicilerin katılımını sağlayabilirsiniz. Önemli olan hızlı akışa sahip olabilmek ve bunu yönetebilmek.

Gerçek zamanlı pazarlama ile anlık durumlara anlık reaksiyonlar gösterilebilir, önemli iletişim fırsatları elde edilebilir. Bu anlamda bu kendisi eski konuşulması yeni kavramın iletişimciler için bulunmaz bir nitem olduğu kesin. Tabi ki bu yeni stratejiyi kullanabilmek için gündemi iyi takip etmek ve oluşturacağınız içeriğin zekice planlanması gerektiği unutulmamalı. Anlık reaksiyonlar ile yapacağınız hatalar markayı bir anda istemediğiniz durumlara getirebilir. Gerçek zamanlı pazarlama için bu yeni kavramı özümsemiş ve buna uygun bir ekibiniz olması şart. Real Marketing’de en önemli maddelerden biri ise iyi bir gözlemci ve takipçi olmanız gerekli. Tıpkı bir avcı gibi olanı biteni takip edip anında yakalamalı ve buna uygun hızlı bir içerik üretebilmelisiniz. Tabi ki yaratıcılık ve belirli bir hedefe yönelik içerik oluşturmak da vazgeçilmez maddeler arasında.

Dünyanın en çok ödül alan bir Real Marketing örneğiyle bu haftamızı da kapatalım. Amerika’nın en büyük spor organizasyonu sırasında Oreo için mükemmel bir gerçek zamanlı pazarlama örneği uygulanmış. Organizasyonun ortasında elektrik kesintisini fırsat bilen reklam ajansı hemen anlık reaksiyonu göstermiş; “Ağzının yolunu karanlıkta bulabilirsin herhalde?”. 

sedat-donemz-001.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
Sedat Dönmez Arşivi
SON YAZILAR