Senan Kazımoğlu

Senan Kazımoğlu

Türkiye-Rusya, Azerbaycan-Ermenistan

Türkiye-Rusya, Azerbaycan-Ermenistan

Rusya-Türkiye, Azerbaycan-Ermenistan belki farkında değiliz ama son günlerde bu 4 ülkede büyük değişikler oluyor. İlk önce Rusya’da 18 Mart 2018 tarihinde yapılan seçimler ile oyların yüzde 76.66’sını alan Putin, yeniden Cumhurbaşkanı oldu. Ardından 2015 yılında yapılan anayasa değişikliğiyle parlamento sistemine geçen Ermenistan’da, görev süresi dolan Sarkisyan, Başbakan olarak yeniden yönetimi devraldı. Daha sonra 2018 yılının sonbaharında Azerbaycan’da yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimleri, öne alınarak 11 Nisan 2018 tarihinde gerçekleştirildi. Oyların yüzde 86’sını alan İlham Aliyev yeniden Cumhurbaşkanı seçildi. Aliyev, Cumhurbaşkanı seçildikten sonraki ilk icraatı kabinenin yarısından çoğunu yenilemek ve gençleştirmek oldu.

Bölgede bunlar yaşanırken bir ani karar da Türkiye’den geldi. 2019 yılında yapılması planlanan seçimler 24 Haziran 2018 tarihine alındı. En sonda da Ermenistan’da, Sarkisyanın yeniden yönetime gelmesine karşı çıkan muhalifler, sokaklara dökülerek olayı protesto etti. Protestolar sonucunda polisler tarafından gözaltına alınan muhalif lider Paşiyan, serbest bırakıldı. Ardından 17 Nisanda Başbakanlık koltuğuna oturan Sarkisyan istifa etmek zorunda kaldı.

Son dönemde yaşanan olaylar, Avrupa ve Amerika’ya karşı Türkiye ile Rusya’nı yaklaştırdığı biliniyor. Biz bunun sadece sözlerde kalmadığını artık icraata da döküldüğünü hem savunma, hem ekonomik, hem de siyasi alanda görüyoruz. Bu olaylar ışığında, Türkiye ve Rusya arasında hala uzlaşılamayan Karabağ sorununun da var olduğunu düşünürsek, bu yaşananlar, Karabağ meselesinin yakında çözüme kavuşacağının göstergesi olabilir.

En nihayetinde siyasette tesadüflerin olmadığının düşünürsek, bir-birinden bağımsız olamayan bu olayların, bölgedeki büyük değişikliklere işaret olacağı aşikardır. Bekleyip göreceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Senan Kazımoğlu Arşivi
SON YAZILAR