Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Tutturamayanlar

Tutturamayanlar

*Hangi sektöre bakarsanız bakın, insanların yerini otomasyonun aldığını görürsünüz. Teknoloji kesinlikle hızlı bir şekilde ilerliyor ve günümüzün tıklama odaklı medya ortamı sadece sansasyon satıyor, ancak teknolojinin bir insan işçinin yerini alması her zaman bunu isteyeceğimiz anlamına gelmiyor. Bazı durumlarda, teknoloji yeterli bir iş çıkarsa bile yine de bir insanla uğraşmak isteriz. Bir makine belirli bir görevi, genellikle bizden daha verimli bir şekilde yerine getirebilse de, eksik olan şey, etkinlikteki sanattır, bireyin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik benzersiz insan yeteneğidir. Protokol bir yaklaşım önerebilir, ancak işinde iyi olan bir kişi ne zaman ayarlanması gerektiğini ve gereken incelikleri anlar. Yapay zekâ ve otomasyonun olası ekonomik etkilerine ilişkin görüşler orta noktada. Yapay zekânın uzun vadede işsizliğe ve eşitsizlikte artışa yol açıp açmadığı yalnızca teknolojinin kendisine değil, aynı zamanda yürürlükte olan kurum ve politikalara da bağlı. Önümüzdeki 10-20 yıl içinde otomasyondan etkilenen işlerin yüzdesini %9 ile %47 arasında bir yere sabitlenecek. Bu, gerçek etkinin bir süre daha bilinmeyeceğini gösteren geniş bir aralık.
 
Başlangıç ​​ekosisteminde yer alan birçok kişi, sırf yapabildiğimiz için teknolojiyi her zaman sonuna kadar kullanacağımıza inanıyor, ancak herkes bunun arzu edilen bir yaklaşım olduğu konusunda hemfikir değil. Otomasyonun büyürken, inanmaya yönlendirildiğimiz hızda olmayabilecek. Otomasyonun istihdamı nasıl etkilediğine sadece teknik olarak neyin mümkün olduğu, teknoloji uzmanlarının odaklanma eğiliminde olduğu karar vermeyecek.
 
Diğer insanlarla etkileşime girme arzumuz da dâhil olmak üzere, otomasyonun etkisine dâhil olan birçok faktör olacak. Otomatik ATM makinesini birincil örnek olarak düşünün. 1960'larda geliştirilen ve 70'li ve 80'li yıllarda popüler hale gelen bu sistem, muhtemelen bazı insan veznedarların yerini almıştır, ancak yıl 2022 ve çoğu bankanın hala veznedarları var. Evet, banka açık olmadığında bile istediğiniz zaman ve istediğiniz yerde para alabilirsiniz. Telefonunuzdan banka işlemleri yapabilirsiniz, ancak bankaya girdiğinizde hala orada çalışan insanlar var çünkü iş para olduğunda bazen hala eğitimli bir profesyonelle konuşmak istiyoruz.
 
**Konu tıp olduğunda, doktorlarımızın doğru teşhis ve tedaviyi bulmasına yardımcı olan makineler olsa bile, yüksek eğitimli insanlarla uğraşmaya devam etmek isteyeceğiz. Bir makine uygun bir plan belirleyebilse bile ve tıpta çok az kesinlik olduğunu bildiğimiz gibi yine de, seçenekler hakkında bizimle konuşmak ve tedavi protokolünü uygulamak için eğitilmiş bir doktorla çalışmak istiyoruz ve bunu kim anlar?
 
İnsanlar hala önemli. Bu akılda tutulması gereken önemli bir nokta. Doktorlar gibi ileri eğitim içermeyen senaryolarda bile, bu, insanlar olarak makineler yerine insanlarla etkileşim kurmak istemediğimiz anlamına gelmez.
 
 
***Elektronik menüyü ile değiştirmek için teknoloji mevcuttur. Restoran, insanları denklemden tamamen çıkardı. Siparişinizi tablete verdikten sonra, yemeğiniz küçük bir küpten çıkıyor garson veya herhangi bir insan teması gerekmiyor ancak herkes bu tür bir deneyimi istemeyecektir, doğaldır. Bazı insanlar, yalnızca siparişi almakla kalmayıp menüyle ilgili soruları yanıtlayan ve yemeğinizi getiren bir kişi tarafından karşılanmaktan hoşlanır.
 
****Açıkça, sürücüsüz arabalar büyüyen bir gerçeklik ve araba servisleri onlar için daha ucuz olduğu için bu rotaya gitmek istiyor, ancak bu, tüm tüketicilerin sürücüsüz bir yolculuktan keyif alacağı anlamına gelmiyor. Bazıları sürücülerle konuşma deneyimini sever. Bu, A Noktasından B Noktasına gitmekten veya araç hizmetlerini zenginleştirmekten daha fazlası.
 
Sonuç olarak;
Başlangıç paragrafında belirttiğim “teknoloji kesinlikle hızlı bir şekilde ilerliyor ve günümüzün tıklama odaklı medya ortamı sadece sansasyon satıyor, ancak teknolojinin bir insan işçinin yerini alması her zaman bunu isteyeceğimiz anlamına gelmiyor.” Cümlesindeki sansasyon ülkemizde çok aktif. Allah’ım bana değiştiremeyeceğim şeyleri kabul etme gücü, değiştirebileceğim şeyleri değiştirme cesareti ve bu ikisi arasındaki farkı anlayabilme aklı ver. Sürekli belirttiğim dünya genelinde ülke olarak genel toplamda 1/135 oranında etkimiz var. Dijital ve teknolojide belki daha gerideyiz. Kripto ile ilgilenme oranını düşürmeliyiz. Hem üretmiyoruz hem de kaybediyoruz. Sansasyon yapmak sadece kendi kendimizi kandırmaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR