Bayram Sürekli

Bayram Sürekli

Kardeşlikte yeni dönem

Kardeşlikte yeni dönem

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, göreve gelmesinin ardından geçtiğimiz günlerde Türkiye'ye ilk resmi ziyaretini gerçekleştirmek üzere Ankara'ya geldi. Bu ziyareti sıradan devletlerarası protokol ziyareti olarak görmemeliyiz. Kardeş Kazakistan geçtiğimiz ocak ayında petrol fiyatlarına yapılan zamların protesto edilmesi amacıyla sancılı bir süreç yaşadı. Bu süreç bizleri de ziyadesiyle üzmüştü. Bu tür olayların bir daha yaşanmamasını temenni ederken kalıcı tedbirlerin de alınması gerektiğini vurgulamak isterim. Kazakistan bizim için sıradan ekonomik, siyasi ve kültürel işbirliği yaptığımız bir yer değildir. Zîrâ Kazakistan bizler için Türk kültürü ve medeniyetinin temelini oluşturan, tarihe yön veren bilim adamlarının yetiştiği ve aynı zamanda İslam’ın Türk boyları arasında yayılmaya başlandığı kadim toprakların üzerinde kurulmuş en genç bağımsız kardeş Türk Devletlerinden bir tanesidir.

Türk tarihinin şanlı serüveninde Türk dilinin tarihi gelişimine damga vuran Hoca Ahmet Yesevî Hazretlerinin kabrinin bulunduğu kadim topraklardır. Bilimsel çalışmalarıyla tarihe ışık tutmuş bilimsel gelişmelerde en önemli bilim insanlarından Farabi’nin, Birûni’nin  İbn-i Sina’nın ve Hârizmî’nin  yetiştiği kadim topraklardır. Geniş bozkırlarında kadim Türk medeniyetinin ilim ve irfanının şekil aldığı ve karanlık dünyalara fener olmuş aydınlık  toprakların bereketli bölgesidir. Tarihte derin acılar çekmiş ve bağımsızlık yolunda acılar çekerken diğer yandan Milli mücadele yıllarında Anadolu’daki kardeşlerine, soydaşlarına “Uzaktaki Kardeşime” adlı şiirinde ağıtlar yakan:

Uzakta ağır azap çeken kardeşim

Kuruyup lale gibi çöken kardeşim

Amansız zalim düşmanlar ortasında

Göl gibi gözyaşı döken kardeşim…  diyen Mağcan Cumabayev’in yetiştiği topraklardır.

16 Aralık 1991'de bağımsızlık tacını aldıktan sonra hızlı bir gelişim ve dönüşüm yaşayan Orta Asya’nın yıldızı olan Nursultan’ların memleketidir. Ve bize Orta Asya diye öğretilen ama gerçekte Türkistan coğrafyası olan ata yurdumuzun adıdır. Belki gözlerden ırak bir diyar gibi görünse de hasretini en derinden çektiğimiz aklımıza düştüğünde burun direklerimizi sızlatan, gözlerimizi nemlendiren iki dünya eşiği ve her Türk’ün beşiği olan yerdir. Diğer yandan Türkistan,  temsil ettiği anlam itibarıyla bizi zamanda yolculuğuna çıkaran muhteşem bir tarihin gözlerimizin önünde canlandığı yerdir. Türk İslam kültürünün diğer medeniyetlere kaynak olduğu yerdir. O yüzden bu ziyaret iki kardeşin hasretle buluşmasını ifade eder. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Comart Tokayev başkanlığındaki Kazakistan heyetinin Beştepe’de tarihi ziyareti esnasında önemli bir adım atarak iki ülke arasında her biri birbirinden stratejik 15 anlaşmaya imza atması ülkemiz ve Kazak soydaşlarımız adına sevindirici bir gelişmedir. Böylece kardeşlikte yeni dönemin kapıları aralanmış aydınlık günlere hep birlikte yol almak için birlikte sefere çıkılmıştır.

Ülkelerimize hayırlı uğurlu olsun! Selam ve dua ile….

Önceki ve Sonraki Yazılar
Bayram Sürekli Arşivi
SON YAZILAR