İsmail Koç

İsmail Koç

Ulaşımda “merkez kent” Konya

Ulaşımda “merkez kent” Konya

Her platformda sıklıkla dile getirilen Konya’nın merkez kent olduğu söylemi ulaştırma projelerinin bir bir hayata geçmesiyle teoride değil artık pratikte de gerçek oluyor.

Konya milletvekili Ahmet Davutoğlu’nun Başbakanlığı bırakmasıyla en azından bazı kesimlerin sekteye uğrayacağını düşündüğü projeler ile ilgili çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.

Konya’nın artık resmi olarak bir Başbakanı yok ancak geçmişten günümüze her fırsatta kendinin de bir Konya milletvekili olduğunu dile getiren seçilmiş bir Cumhurbaşkanı var. Konya’ya gönül bağını her fırsatta dile getiren eski Ulaştırma Bakanı, şimdilerde ise Başbakan Binali Yıldırım’ı ve Konya’nın ulaştırma projelerinden sorumlu olan Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabi Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı, Ziya Altunyaldız’ı var.

Konya milletvekili Ziya Altunyaldız çok önemli çalışmalara imza atıyor ve projelendirilen ulaşım projelerinin çok sıkı bir şekilde takibini yapıyor.

Bu ekipten ulaşım anlamında Konya’nın beklentisi çok büyük.

Konya’nın mega projelerinden olan çevre yolu, metro, lojistik merkez ve YHT garı bir bir ihaleye çıkmaya başladı. Bu projelerin hepsi çok kısa bir süre içinde hayata geçmesi bekleniyor.

2003-2015 yılları arasında Konya’ya yapılan ulaştırma yatırımlarının toplam tutarının 4,7 milyar TL, şu an devam eden çevre yolu, metro, lojistik merkez ve YHT garı projelerinin toplam maliyetinin ise 4,75 milyar TL olduğu göz önünde bulundurulduğunda son dönem projelerinin ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkmış oluyor.

Sadece bu dört proje son 12 yılda Konya’ya yapılan yatırımlardan çok daha büyük.

Konya’nın metrodan sonra diğer mega projelerinden biri de eski buğday pazarına yapılacak olan yeni tren garı projesi.

Ulaştırma Bakanlığı tarafından ihalesi yapılan bu projenin inşaatına önümüzdeki ay başlanması ve 2018 yılı içinde de tamamlanması planlanıyor.  Yeni tren garı yapımının tamamlanmasıyla Konya, İç Anadolu’nun demiryolu ulaşımında çok önemli bir kavşak noktası haline gelecek. Bu da her anlamda Konya’ya büyük katkılar sağlayacak.

Yeni tren garı projesinin bir başka güzelliği de şehirde kötü bir görüntü oluşturan eski buğday pazarının bulunduğu alana yapılacağından şehrin görünümüne ve imajına da çok büyük katkı sağlanmış olacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Koç Arşivi
SON YAZILAR