Hamdi Bağcı

Hamdi Bağcı

Uyarılan MEDAŞ ile Gaznet

Uyarılan MEDAŞ ile Gaznet

Enteresan bir şehirdeyiz, Konya’dayız. Haberlere bakıyorum, tuhaf bir haber dikkatimi çekiyor, Ak Parti İl Başkanı MEDAŞ ile Gaznet’i uyarmış, onunda ilgili haberler medyaya servis edilmiş, tuhaf… Ama neyse haberi gördüm, büyük uyarıyı öğrenmiş oldum.
Konya’da gazetecilik yapmanın zorluklarını her daim iliklerine kadar yaşayan birisiyim, doğru bildiğini demekte yazmakta çok kolay değildir ama olsun biz elimizden geldiği kadar en makul bir şekilde konuları değerlendirmeye çalışacağız.
Bir de işin kötüsü şu, öyle haberler, öyle gelişmeler var ki ya yazmamak için gazeteciliği bırakmalısınız ya da hakikaten kör olmalısınız. Mesela dün yine servis edilen ve işin tuhaf tarafı da birçok haber sitesinde manşetten verilen bir habere göre bir belediyemiz ilçe sınırları içerisinde temizlik yapmış ve gazelleri (ağaçlardan dökülen yapraklar) temizlemiş. Yahu güler misin ağlar mısın? Nasıl bir haber bu böyle, o belediyenin zaten her gün ilçe sınırları içinde temizlik yapmak rutin bir görev değil mi, temizlik yaparken yaprakları temizlemiyor mu?
Bu seneye kadar dökülen yaprakları belediye değil de sağlık il müdürlüğü ya da iller bankası il müdürlüğü mü topluyordu. Laf olsun diye soruyorum ben işte.
Neyse aslında şunu demek istiyorum. Sayın Ahmet Sorgun bir kuruma bir kuruluşa müdahale edecekse bence buna belediyelerden başlamalıdır ve tabi hangi yetkiyle yapılır bu bilmiyorum ama işin doğrusu bu.
Neyse gördüğünüz gibi konu çok, haber çok, daha doğru bir ifade ile bizim şehrimizde malzeme çok…
Şimdi tekrar ilk konuya dönelim, MEDAŞ ve Gaznet’in uyarılması meselesine…
Haberden anladığım kadarıyla toplantı Bera Otelde yapılıyor. Toplantıya AK Parti Konya İl Başkanı Ahmet Sorgun, AK Parti Konya Milletvekilleri Hüseyin Üzülmez, Prof. Dr. İlhan Yerlikaya, Prof. Dr. Cem Zorlu ve Dr. Mustafa Baloğlu, Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Süleyman Şenol Aydın ve büyükşehir yetkilileri, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Meram Belediye Başkanı Serdar Kalaycı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu(EPDK) Yetkilileri, TEİAŞ ve TEDAŞ Yetkilileri ile GAZNET ve MEDAŞ yetkilileri, Konya Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk, AK Parti İl Yürütme ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile AK Parti Merkez İlçe Başkanları katılmış.
Bu haberde tuhaf olan ne var, ne güzel işte Ak Parti İl Başkanı milletin derdine derman olmuş Gaznet ile MEDAŞ’ı uyarmış diyebilirsinizde iş o kadar basit değil.
Gaznet’in şartnamesinde 5 yıl içinde şehrin mücavir alanları içerisindeki bütün yerlere doğalgaz verilmesi konusu vardır. Verildi mi? Konya’da bütün mahalle ve sokaklarda doğalgaz var mı? Birçok mahalleye ya da sokağa ne yazık ki ciddi anlamda para karşılığında yatırım yapılıyor. Biz gazeteciyiz ya inanınız bize gelen şikâyetler bile o kadar fazla ki. Düşünün çok sıradan bir mahalleye bile doğalgazı getirmeyen, onun için yatırım yapmayan, hizmet kalitesi oldukça düşük bir dağıtım şirketi… Doğalgaza yazıldığınızda size o kadar uzun sürelerle zamanlar veriliyor ki şaşırırsınız böyle bir Gaznet gerçeği var Konya’da…
Elektrik sorununa gelince elektrik sorununda temel suçlu MEDAŞ değil ki neden hakkını yiyelim. MEDAŞ elektrik yatırımını sınırlı ölçüde yapar asıl yatırım TEDAŞ ve TEİAŞ tarafından yapılması gerekir. Konya’da elektrik kesintilerinin suçlusu MEDAŞ değildir. Asıl suçlu Konya’ya elektrik santralı yapmayan devlettir. Konya’ya gelen elektrik iki hattan gelmektedir ve büyük şehir mantığından çok uzak bir sistemdir bu ve Konya’nın ihtiyaçlarını karşılayamamaktadır.
Konya’ya çevre yolu yapmayan, Konya’ya sivil uluslar arası havaalanı yapmayan, Konya’yı taşra gören ve “zaten size bir yatırım yapılacaksa onu biz Ankara’da planlarız” deyip Konya’nın iç dinamiklerini dikkate almayan, Mersin ile Konya arası bağlantıyı kuramayan Ankara kafası suçludur.
Sayın Başkanım, lütfen bir kurumu uyarma yetkisine sahipseniz Hükümet kurumunu, enerji bakanlığı kurumunu uyarınız. Konya’ya Konya’yı tanımayan ve Konya’nın da tanımadığı, Konya’nın dertleri ile dertlenmeye milletvekillerini seçilmesi için gönderen mantığı suçlayın, orayı uyarın.
Şimdi biz ne yapalım, çok iyi ne güzel, diye alkış mı tutalım? Ama biliyoruz ki sizin hukuki hiçbir yaptırımınız yok, yani ne yapacaksınız Konyalılardan haksız yere gasp edilmiş paraları mı geri alacaksınız? Gaznet’in ortaklık yapısını mı değiştireceksiniz? Ya da Gaznet’i kamulaştıracak mısınız? Bir ceza mı olacak? Mehmet Kutman’ı aşabilecek gücü Konya’da hangi siyasetçi ya da iş adamı kendinde görüyor?
Siz anlatırsınız onlarda size anlatır, anlatışmalar da medyada haber olur, biz de size alkış tutarız ve bu iş kapanır gider. Olan yine Konya’ya olur değil mi? Bakın bugün Gaznet Kaşınhanı dâhil Konya’nın bütün il mücavir alanlarına doğalgazı en geç 5 yıl içinde vermeliydi, verdi mi? Kaşınhanı’nı bırakın mesela Hocacihan’da doğalgaz var mı? Hocafakih Mahallesinde var mı? Konya merkezde yüzde kaçtır ulaşılan sokaklar? Mahalleler ve ulaşılmayan yerlere niye ulaşılmamıştır?
Netice itibariyle Sayın Ahmet Sorgun’un uyarısı sadece iyi niyetli yapılmış bir girişimdir ve hukuki ve siyasi olarak hiçbir anlam ifade etmemektedir. Yine doğalgazsız bir kışı geçirmek zorunda olanlarımız öyle kalacağız, yine hiç beklemediğiniz bir anda elektrikler kesilecek ve sorumluluğunu kimse üzerine almayacak, olan biz taşralı Konyalılara olacaktır…
 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hamdi Bağcı Arşivi
SON YAZILAR