Necmettin Şimşek

Necmettin Şimşek

Vergi, Yergi, Gergi

Vergi, Yergi, Gergi

Murphy kanunları mühendislik için geçerlidir.
 
İşlerin hep ters mantıkla düzgün gitmemesi üzerine teoriler geliştirmiştir.
 
Ne zaman bir verginin oranı düşerse, diğer bir vergininki artar gibi trajikomik bakış açışı getirir.
 
Vergiye gönüllü uyumun sağlanmasının ise iki temel koşulu bulunmaktadır. Bunlar, vergide adaletin sağlanması ki bunun zaten uygulanan vergi sisteminin temel işlevi olması gerekir. Ve tahsil edilen vergilerin kamunun yararına kullanıldığına vatandaşın inanmasıdır. Ayrıca vergi yükünün taşınabilir boyutlarda olması da büyük önem taşımaktadır.
 
Vergiden kaynaklanan sosyal sonuç olarak vergilerini ödeyenler için yergi, ödemeyenler için gergin bir durum ortaya çıkmaktadır.
 
Ülkeler dış yatırımı kendilerine çekmek için vergi oranlarını oldukça düşürmektedir. Tüm markalar milli olarak yatırıma başlasa bile ilerleyen dönemde küresel düşünce biçimini seçerek zorunlu olarak başka ülkelere yatırımlarını kaydırıyorlar.
 
Yergi
 
Anayasamızın 1. maddesinin 2. fıkrasında “vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı, maliye politikasının sosyal amacıdır” ifadesine yer verilmiştir.
 
Yapılan araştırmalara göre ülkemizdeki kayıt dışı ekonominin büyüklüğünün gayri safi yurtiçi hasılaya oranının %28 civarında olduğu tahmin edilmektedir.
 
Cumhuriyet’in ilanından bu yana ülkemizde otuzdan fazla vergi affı çıkarılmıştır. Bu da ülkemizde ortalama üç yılda bir vergi affı çıkarıldığına tekabül etmektedir.
 
Vergi sistemlerinde çeşitli sosyal ya da siyasal sebeplerden dolayı bazı kişilerden ya da faaliyetlerden vergi alınmaması doğal bir durumdur. Fakat muafiyet ve ya istisna durumlarında devletin ciddi miktarda vergi kaybına uğradığı bir realitedir.
 
Ayrıca, birçok vergi dairesi fiziki altyapı olarak yetersiz olup vergi daireleri, kapasitelerinin çok üzerinde mükellef sayısına sahiptirler. Bu durum sistemin işleyişini olumsuz etkilemekte ve dairelerden beklenen verimliliğin alınamamasına sebep olmaktadır.
Gergi
Vergi afları ve mali afları, toplum üzerindeki olumlu ve olumsuz
etkileri iyi analiz edilerek ülkedeki mevcut şartlarla beraber af kanunlarının
zamanlamasının iyi belirlenmesi gerekmektedir.
 
Ayrıca af kanunlarının rutin bir uygulama olmadığının belirtilmesi ve af kanunlarının siyasi iradeler tarafından bir politik araç olarak kullanılmaması gerekmektedir.
 
Vergi sisteminde denetimi sıklaştırarak caydırıcı cezalar verilmeli ve af kanunlarına gerek kalmadan kayıt dışı ekonominin önüne geçilmelidir.
 
Sonuç olarak;
 
Salı günü milli maç sonucu 4-0 galip geldik. Aynı saatlerde Amerikalı telefon üreticisi tanıtım yapıyordu. 11 numaralı telefonunu yine oldukça pahalı bir şekilde tanıtıldı.
 
Çin ile rekabet eden ülkesi kur ve vergi savaşında olması önemli bir detay değildi. 3 milyon metrekare fabrikası Çin’de.
 
 Eylül sonu ekim başı gibi satış raporları gelince. 2020 Avrupa futbol şampiyonasına katılmak sevincimizi katlar mı?
 
 Futbol kulüplerine yapılan vergi indirimleri önceki yazılarımda belirttiğim gibi hem yergi hem vergisini düzenli ödeyenler için gergin bir durum oluşturuyor.
 
  Tren o kadar hızlı gidiyor ki, ülkece çok geride kaldık eğer koşuyorsak bile.
 
  Basit bir şekilde artık trenin hızından dolayı oluşan rüzgârdan hasta olmayalım.
 
 Terör gibi hızımızı yavaşlatan yüklerden kurtulmalıyız. Bunun için 81 milyon bir olmalıyız. Hepimizin canı yanıyor.
           

Önceki ve Sonraki Yazılar
Necmettin Şimşek Arşivi
SON YAZILAR