Macit Uluçamlıbel

Macit Uluçamlıbel

Virüs önce sosyal medyadan yayılıyor

Virüs önce sosyal medyadan yayılıyor

Şehrin, ülkenin ve dünyanın en önemli gündemi Corona virüsü. Ben bu satırları yazarken ülkemizde toplam hasta sayısı 98, hayatını kaybeden hasta sayısı 1, tedavisi devam eden hasta sayısı ise 97 idi. Tüm dünyada ise virüse yakalananların sayısı yaklaşık 199.000’e yaklaşmıştı. Rabbim tüm insanlığın yardımcısı olsun. Bu virüs birkaç ayda sosyal hayatı ve ekonomik hayatı durma noktasına getirdi.

Virüsten nasıl korunmamız gerektiğiyle ilgili sağlık bakanlığımız sürekli bilgilendirmeler yapıyor. Uzmanların tavsiyelerine ne kadar çok uyarsak bu virüsten o kadar uzak kalabiliriz. Lütfen uyarıları dikkate alalım. Hem kendimizi hem çevremizi korumak için lütfen hijyene dikkat edelim, ellerimizi sık sık yıkayalım, temastan kaçınalım, kalabalık ortamlardan uzak duralım, gerekmedikçe evden çıkmayalım, yetkilileri dinleyelim ve uygulanmaya çalışılan kurallara uyalım.

Ben virüsten korunmanın farklı bir yönünü ele almak istiyorum. Virüs bulaşmadan da kötü anlamda etkileyebilir. Bu da virüsün psikolojik etkisi.  Günümüzde yaşanmaya başlayan erzak stoklama koşturmaları da bu etkinin ürünü aslında. Ve bu etkiye sebep olan en büyük sorumlu sosyal medya. Virüs önce sosyal medyadan yayılıyor. Sosyal medya ve medya takibinin gündemimize oturan virüsle artık ne kadar önemli bir konu olduğunu anlamış olmamız lazım. Bir hastahanenin acil girişinde çekilmiş olan bir kare fotoğraf bilinçli yada bilinçsiz şekilde 81 ilimizde yüzlerce farklı hastahane ismiyle paylaşıldı. Bilgi alma önceliğimiz yetkili makamların açıklamaları olmalı. Başka konularla ilgili de defalarca yazdık sosyal medya da paylaşım rekorları kıran pek çok bilgi yalan yada yanlış. Bu yalan yanlış bilgileri bazen tanınmış insanlarda paylaşınca etki alanları büyüyor. Öyle bir hal alıyor ki muhtemelen yalanı ilk başlatanlar bile acaba mı? Sorusunu kendilerine soruyorlardır. Teyit edilmeyen hiçbir habere, paylaşıma itibar etmeyelim. Virüsün psikolojik yıkımı emin olun virüsten daha tehlikeli olabilir.

…..

Cumhuriyet tarihimizin bana göre en iyi sağlık bakanı Fahrettin Koca’dır. Sayın Koca Türkiye’ye bir Bakan’ın sorumluluk bilinciyle uykusuz kalabileceğini, onca yoğunluğa rağmen milleti bilgilendirebileceğini, onca derdin arasında lüzumsuz çıkış yapan bir muhabire bile baba şefkatiyle yaklaşabileceğini, vefat eden hastadan bahsederken insan olarak sesinin titreyebileceğini göstermiştir. Allah ondan razı olsun…

Savaşta cepheye koşan Milli Savunma Bakanı bir doğal afet olduğunda afet merkezine kamp kuran İçişleri Bakanı virüs salgını daha ülkemize gelmeden neler yapılabileceğiyle ilgili adımlar atan uykusunu feda eden koordinasyonun başında bizzat çalışan Sağlık Bakanı elhamdülillah bu günleri gördük. Bu kabineyi bir araya getiren millet için ülke için devlet ilelebet var olsun diye çalışan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan da Allah razı olsun.

…..

Ben bu satırları yazarken Sayın Cumhurbaşkanımız daha açıklama yapmamıştı. Alınacak tüm kararlarda devletimizin yanında olmalıyız. Rabbim tez zamanda bu derdin devasını versin inşallah.

…..

Çanakkale Şehitlerimizi ve Gazilerimizi Çanakkale zaferinin yıl dönümünde Rahmet ve minnetle anıyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Macit Uluçamlıbel Arşivi
SON YAZILAR