Ali Kaya

Ali Kaya

Yerel seçim sonrası ne olur?

Yerel seçim sonrası ne olur?

 
31 Mart yerel seçimlerine birkaç gün kaldığı şu günlerde siyasi partiler ve belediye başkan adaylarında yerel seçim heyecanı doruk noktaya çıktı. Çünkü belediye başkan adaylarının son hamleleri ve son çabalarını sarf ederek seçimin galibi olmak ve belediye başkanlığını kazanmak için son viraj olarak görülmektedir. Belediye başkan adayı çıkaran tüm siyasi partiler seçim bölgelerinde konvoylar, mitingler ve nokta ziyaretler yaparak son bir şans olarak seçmenin teveccühünü almaya en azından kalan kararsızların oyunu almaya çaba göstermektedirler.
 
Tüm siyasi partiler seçim bölgelerine ziyaretleri sıklaştırmış ve adaylarının yanında olduklarını göstermeye, seçim vaatlerini sıralamaya azami ölçüde gayret göstermektedirler. Cumhur ittifakının adayları kendi bölgelerine Bakan, milletvekilleri veya İl başkanları davet ederek miting ve ziyaretler veya Millet İttifakı da milletvekilleri ve genel başkanlarını davet ederek son seçim çalışmalarına devam etmektedir. Bağımsız olarak belediye başkan adaylarının ünlüleri seçim bölgesine çağırarak mitingler düzenlemesi dikkati çeken bir diğer ayrıntıdır.
 
Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP 31 Mart yerel seçimlerine daha bir önem verdiğini görüyoruz ki şimdiye kadar (en azından ben rast gelmemiş olabilirim) sahalara inerek cumhur ittifakına destek için bu kadar sık ziyaretler yaptıklarına hiç şahit olmadım. 16 Nisan referandumundan daha sık aralıklarla MHP’li vekil ve il başkanlarını 31 Mart yerel seçimlerinde sahalarda yani seçim çalışma ziyaretlerinde gördük. Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP ve MHP’nin ocağında yoğrulmuş ülkücü gençlik son izlediğim bir salon programında sanki bir asker disiplini ile davasına sahip çıkmış ve Cumhur ittifakını fanatik bir sekil de desteklediğine şahit oldum. Her ne kadar 31 Mart yerel seçimler de Cumhur İttifakı’nda yer almayan, fakat en son 24 Haziran genel seçimlerde Cumhur ittifakının ortağı olan Büyük Birlik Partisi daha önceki yazılarımda belirttiğim gibi oy oranını artıracak gibi gözükmesi ve çoğu bölgeler de Cumhur ittifakının adayları ile yarışması BBP lehine bir sonuç ortaya koyacak gibi gözükmektedir.
 
Diğer taraftan her ne kadar Ana Muhalefet Partisi CHP ve İYİ Parti her ne kadar HDP’nin Millet İttifakı’nda yer almadığını söyleseler de HDP eş başkanı veya kurmaylarının açıklamaları veya itirafları Millet İttifakı’nı desteklediklerini göstermektedir. Özellikle CHP’nin ulusalcılarını ve İYİ partinin milliyetçi kanadını rahatsız etmeyecek Demokratik güç birlikleri veya Demokratik güçler adı her ne olursa destekleyeceklerini ilan etmişlerdir. Millet ittifakı özellikle muhafazakâr ve Milliyetçi oyların çok olduğu bölgeler de HDP ile aralarında ittifak olmadığını izah etmeye çalışmaktadırlar. Diğer taraftan Millet ittifakı partilerinin her biri PKK veya KCK ile bağlantılı kişileri aday göstermekten geri durmadıklarını da görmekteyiz. Bakalım halk bu adaylara 31 Mart yerel seçimlerinde nasıl bir yaklaşım sergileyecek bunu hep beraber göreceğiz.
 
Seçime birkaç gün kala kendi memleketimde bir ilçenin tüm adaylarını tanıma fırsatım oldu ve biriyle yaptığım sohbetlerde Başkanım durum nasıl diye bir sual sordum ve hepsinden aldığım cevap aynıydı gümbür gümbür geliyoruz. Cumhur İttifakı’nın adayı, Millet İttifakı’nın adayı, BBP partisinin adayı veya bir başka parti adayının cevaplarının ortak olması karşısında sonucu sandık belirler diye içimden geçirdim. Bu arada sosyal medya da Erdoğan düşmanı olduğuna inandığım birinden oyların zarflarda mühürlenmiş olacağını söyleyerek dikkatli olunması gerektiğini belirten ve bunu yaymamı isteyen bir mesaj aldım sanki amazon ormanlarında yaşıyoruz sandık başında AK parti, MHP, BBP, CHP veya İYİ parti gibi diğer siyasi partilerin temsilcileri sandık görevlileri veya müşahidlerinin bulunduğunu belirtmek istedim.  Yani Türkiye’de seçimler tüm partilerin gözetim ve denetimi altında yapıldığı için seçimde hile veya usulsüzlük yapmak çok zor bir ihtimal olarak görülmektedir.    
 
SAYGILARIMLA
 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ali Kaya Arşivi
SON YAZILAR