Dr. Bekir Mehtap

Dr. Bekir Mehtap

10 NUMARA EKSİKLİĞİ…

10 NUMARA EKSİKLİĞİ…

Ligde oynadığı son 11 maçta sadece deplasmanda Bursaspor’ a yenilmiş olan Antalyaspor, hem ligde hem de Türkiye Kupası’nda istikrarlı bir performans gösteren Konyaspor’a konuk oldu.

Göreve başladığı günden beri Konyaspor’un adeta çehresini değiştiren, yakaladığı istikrar ile takım oyununun ne kadar önemli olduğunu sadece Konya’ya değil Türk Futbolu’na da bir kez daha anlatan, öğreten ve kabullendiren Aykut Kocaman, göreve geldikten sonra Antalyaspor’a pozitif ivme kazandıran Rıza Çalımbay’a karşı kendi sahasından beraberlikle ayrıldı.

Ligdeki puan durumu itibariyle, zorluk derecesinin yüksek olacağını tahmin ettiğimiz müsabaka, iki takımında kontrollü oyunuyla başlarken, Konyaspor karşısında 2. bölgede baskı yapan, oyun disiplininden kopmayan, dirençli bir Antalyaspor buldu. İlk 30 dakikalık periyotta oyun tamamen orta saha mücadelesi ile geçerken, Aykut Hoca’nın kanat oyuncularının yerlerini değiştirmesi ile pozisyon bulmaya başladı.

Bu dakikadan sonra özellikle Vukoviç’in hücum ataklarına katılması ile pozisyonlar Konyaspor adına artarken, bu kez de maça uyumsuz başlayan Konyaspor’un sol kanadı, Antalyaspor’un Douglas’ın arkasına attığı toplar ile pozisyon bulmasına neden oldu.

Bu bölgede oluşan açıkları iyi değerlendiren Antalyaspor 44.dakikada bulduğu golle soyunma odasına önde girdi.

 İlk yarıda Antalyaspor, Konyaspor kalesini kanatlardaki etkili oyuncuları Danilo ve Kabir ile zorlarken, özellikle bek oyuncularının arkasına atılan toplar oldukça tehlike yarattı. Bu tehlikeleri sağda Mbamba çabukluğu ile kapatırken, solda Douglas’ın aynı başarıyı gösteremediği görüldü. Bununla birlikte maçın ilk yarısı bize, Konyaspor’un, fizik gücü ve hava hakimiyeti yüksek oyunculara sahip Antalyaspor savunmasını merkezden geçmekte zorlandığı ve zorlanacağını gösterirken, buna karşın kanatlardan bek oyuncularının bindirmeleri ile pozisyon üretebileceğini de göstermiş oldu.

Konyaspor, 2.bölgeden geçişlerdeki hücum etkinliğini, dribbling yeteneği yüksek oyuncusu Ömer Ali’nin yokluğu ile hissetse de, bu açığı ilk yarı zaman zaman Fofana ile kapatmaya çalıştı.

Aynı 11’ le ikinci yarıya başlayan Konyaspor, 45-50. Dakikalar arasında Fofana ile hücumdaki etkinliğini arttırmaya başladı. Kuruduğu baskı ve hücum etkinliği sonrası Fofana’nın sol kanattan getirdiği topla Bajic’in ayağından golü bulan Konyaspor eşitliği sağladı.

Bu golün hemen ardından, 62.dakikada bir de penaltı kazanan Konyaspor, aynı zamanda rakip takımın stoperi Chico’ nun kırmızı kart görmesi ile avantaj sağladı. Yakaladığı avantajı Vukoviç ile gole çeviremezken, bu kez 67.dakikada Antalyaspor oyuncusu Charles Da Silva yine bir kırmızı kart ile oyundan ihraç edildi.

Bu dakikadan sonra 9 kişi kalan rakibi karşısında hücum ataklarını artıran Konyaspor, golü bulmak için ataklarını arttırdı. Karşılaştığı ataklara karşı, hücumdan çok skoru korumaya odaklanmış Antalyaspor eksik kalmasına rağmen, maçı kaybetmemek için her şeyi yaptı.  Konyaspor, maçın son 10 dakikası oyunu tamamen rakip sahaya taşırken 3.bölgede yakaladığı pozisyonları maalesef gole çeviremedi ve sahadan beraberlikle ayrıldı.

Konyaspor, takım oyununu üst düzey oynayan bir takım hüviyetinde olsa da, bu maçta oyun içerisinde sorumluluk ve risk alan oyuncu eksikliğini hissetti gibi görünüyor. Maç içerisinde bu açığı kapatmaya çalışan oyuncuların başında, bireysel yetenekleri üst düzey olan Fofana geliyor. Zorlu müsabakada elinden geleni yapmaya çalışsa da maalesef yeterli olmadı.

Futbolda oyunun seyrine etki edecek olan oyuncuların fazla olması elbette skorun ve sonucun değişmesi için önemli bir kriter. Bu maçta gördük ki, Konyaspor bireysel olarak tüm oyuncuları ile maçın başından sonuna kadar elinden geleni yapmaya gayret eden, oyun disiplininden kopmayan bir takım. Aynı zamanda özverili, gayretli ve iyi niyetli bir oyuncu grubundan oluşmakta. Fakat kanaatim o dur ki, skora etki edecek yetenekte ve beceride bir yada birkaç oyuncunun olmaması, ligin kalanındaki bu tür maçlarda Konyaspor’un zorlanmasında sebep olacak gibi görünüyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Dr. Bekir Mehtap Arşivi
SON YAZILAR