Mustafa Çeçen

Mustafa Çeçen

Adı evlat olunca…

Adı evlat olunca…

Evlat; Anne karnında 9 ay boyunca rabbimizin istediği ile hayat bulan, aslında imtihan dünyasına gözlerini açmakla başlayıp, ölene kadar sürecek olan bir mucize.
 
Kucağına bir anda öyle bir varlık verirler ki, kalbinin sesini duyarsın, gümbür gümbür atar, o anda şükredersin gözlerin yaşarır Allah’ım ne büyüksün varlığına şahidim dersin. Hafif yanağına doğru yaklaşıp koklarsın mis gibi cennet kokar, o anda çektiğiniz bütün zorlukları cefaları unutursunuz. Kucağınıza tertemiz, sevgi dolu elleri, küçücük gözlerini açıp bakan , minnacık yavru verirler. Evet adı evlat olunca O’nun masum yüzünde Yaradan’ın kudretini görürsün. Meğer candan öte bir can daha varmış ve onun adı da evIatmış dersin. Anne ve babaya en güzel hediyesi ikisi için de sevginin, merhametin, acının ve sabrın sınanması Minicik bedeniyle, küçücük yüreklere sığabilen devasa bir sevgi Vazgeçilemez ve neredeyse paylaşılamaz bir tutku, bir bağımlılık Tüm bunlar evlat sevgisini dillendirmede yine de yetersiz kalıyor. Çünkü bu sevgi ancak yaşanabilir. O evladın gözlerinde, küçük ellerinde, hayat bulan bir anne ve baba vardır artık.
 
Evlat, cennet nimetlerinden biridir. Tüm yorgunluğunu, stresini alır.
 
Öyle bir bakar ki, öyle bir hareket yapar ki, bir anda her şeyi unutursun, hayatın içinde yaşadığın karamsarlıkta bir ışık yanar sanki, heyacanlı olursun, Umut dolu bir serüven başlar artık, hayatını tamamen adadığın bir yavrun olduğunu düşünürsün, yavruna en başından dahil, nasıl bir örnek olacağını nasıl yetiştirmemiz gerektiğini, aklında defalarca sormaya başlarsın. Unutmayın; evlatlar, anne ve babalarının kötü örnekleriyle bozulmaya devam ettikçe, yeni bir dünya kurulamaz Anne ve babaya inanılmaz bir görev düşer artık, güzel günler, en güzel yarınlar onun olsun diye.
 
Bundan 3 sene önce kaleme aldığım, bir yazıdan size aktarma yapacağım, Evlat istediğin gibi değil, yetiştirdiğin gibi olur, diye başlığını attığım yazıma 20 altın kural olarak örnek vermiştim, o zamanlar daha evladım bile yoktu, ama şükürler olsun rabbime kucağıma Elif gibi dimdik duran, Rabbimin bana emaneti olan bir kız evladımız oldu. Kaleme aldığım yazıdan sadece 3 maddeyi en önemlisi olarak gördüğüm için sizlerle paylaşmak istiyorum.
 
1.  Evlat, emdiği süte göre yetişir, Eşinizi iyi seçmeniz evladınızın nasıl bir ahlakta olacağının göstergesidir.
 
2.Bebek doğduktan sonra da hiç ara vermeksizin eğitim ve öğrenimine büyük önem verilmelidir.
 
3.Evladınız 2-4 yaşlarına geldiğinde artık gözle gördüğü ve işittiği her şeyi yavaş yavaş algılamaya ve kayıt yapmaya başlar. Artık ona bu yaşlarda öğretilecek en önemli şey, tevhîddir. Bu bilgi ve inanç en özlü biçimde "Lâ İlâhe İllallah' (Allah'tan başka ilah yoktur) cümlesiyle ifade edilir. !
UNUTMAYIN !
 
Evlat her zaman geleceğe yatırım yapılan en hayırlı ve en değerli mirastır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mustafa Çeçen Arşivi
SON YAZILAR