Mustafa Çeçen

Mustafa Çeçen

Kardeş demek hayat demektir !

Kardeş demek hayat demektir !

Saygı değer okuyucular; Sevgilerin en sadesi en içten olanıdır kardeş sevgisi. Yaşadığımız hayat sürecinde kiminin abisi kiminin ablası kiminin kardeşi olmuştur. Bazı kişiler kardeş duygusunu bilmezler ama manevi olarak da kardeş  olarak gördüğü kişiler  vardır. Hayatınızda vazgeçemem dediğiniz kişiler arasındadır kardeşler. Çünkü kardeş demek nefes demektir, kardeş dal misalidir, arkanda sağlam bir kale bir elmanın bölünmüş dilimleridir kardeş

Herkes hatırlar bilir biraz çocukluğumuza inersek arkadaşlarımızın abisi varsa daha güçlüdür  abi arkasında  gölgedir çünkü  her zaman her daim yanındadır bazı insanların kardeşlerinin  kıymetini bilmezler  düşünmezler ki abiler kardeşlerini her zaman korumak ile hükümlüdür. Abinizi babanız gibi görebilirsiniz çünkü abi bir baba gibi yakındır size hatta abisine saygı göstermeyen kardeş babası için saygısız bir evlattır. Etrafınıza bir bakın ilk düştüğünüzde abinizden başka kim tutar sizin elinizden çünkü abiler yürekten hisseder ve sever.

Öyle bir çağdayız ki; Hızlıcɑ arkɑdɑş,  çɑbucɑk dost, hemen sevgili, tek kelimeyle düşmɑn olunuyor maalesef günümüzün şartları bu şekilde amɑ kɑrdeş olunmuyor.

Dünyaya yeniden gelsek yine senin evladın olmak isteriz dediğimiz babamızdan dört erkek kardeşiz birbirimizi tamamlayan bir bütünün parçaları gibiyiz benim ise en küçük olmam abi sevgisi ve gölgesini cok iyi bilmem uzun lafın kısası benim abilerim beni her zaman koruyan kişilerdir nitekim benim  En büyük silah ve mühimmatım abilerimdir bu duyguyu en iyi bilenlerden bir tanesi de benim.  Her insan kendini nasıl severse kendisinden bir parça olan kardeşini de aynı şekilde sevmek zorundadır.

Sizlere bazı örnekler vermek istiyorum ;

“Büyük kardeşin küçük kardeş üzerindeki hakkı, babanın çocuğu üzerindeki hakkı gibidir.”(İhya-i Ulumuddin, II/195)

Din kardeşinin ayıbını örten kimsenin, Allah Teala dünya ve ahirette kusurunu örter.
(Hadis-i Şerif)

Kardeşinle mücadele etme, onunla alay etme, ona verdiğinden sözden dönme
(Hadis-i Şerif)

iki kardeş buluştukları zaman, biri diğerini yıkayan iki el gibidir. Ne zaman iki mümin bir araya gelirse Allah Teala, birini diğerinden faydalandırır.
(Hadis-i Şerif)

Birbirlerini tamamlayan bir bütünün parçaları gibidir. Hiçbir şey, bu birliği bozmamalı, kardeşleri birbirlerinden uzaklaştırmamalıdır. Büyük kardeşler, küçükler için anne-baba gibidir. Peygamberimiz (a.s.m) buyurmaktadır. Bu sebeple küçükler, büyüklerine saygı göstermeli, onlara karşı gelmemeli, kırıcı söz ve davranışlardan kaçınmalıdır. Büyük kardeşler de, küçükleri sevmeli ve şefkatle korumalıdır. Bu konuda Sevgili Peygamberimiz (asm), bizi şöyle uyarmaktadır: “Büyüklerine saygı göstermeyen ve küçüklerine merhamet etmeyenler bizden değildir.”(age., II/485)

Aynı evde büyüyen kardeşler, hem kendi aralarında hem de anne ve babaları ile ilişkilerini, sevgi ve saygı üzerine kurmak zorundalar.

UNUTMAYIN !
Kardeşe yapılan kötülük ile ilgili Yusuf suresinde, Hz. Yusuf peygamberin kıssası örnek alabilirsiniz.

SAYGILARIMLA

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mustafa Çeçen Arşivi
SON YAZILAR