Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Ağır cezalar yazılsın! Sonuna kadar destekliyorum…

Ağır cezalar yazılsın! Sonuna kadar destekliyorum…

Konya’da düğünlerde silah, hava fişek ve konvoylara bundan sonra izin verilmeyecek. Aslında normalde hukuki bir karşılığı olan suçlar bunlar. İnsanların mutlu günlerine gösterilen saygıdan dolayı bugüne kadar pek ses çıkarılmıyordu. Ama özellikle Meram bölgesinde o kadar çok sıkıntı yaşanmaya başladı ki, Konya’yı yönetenlerin bu konuda bir adım atması kaçınılmaz hale geldi.
 
Başta Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak olmak üzere, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, İl Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, ilçelerimizin belediye başkanları bu konuda bir çalışma yürütmeye başladılar bile.
 
Hatta Vali Toprak, “Gerekirse her düğüne bir polis göndeririz” diyor. Yani Konya’yı yönetenler bu konuda kararlı. Kamuoyundan da destek bekliyorlar. Bizler de basın olarak Konya’yı yönetenlerle aynı pencereden bakıyoruz olaya.
 
Yaptığım haberleri göz önünde tutunca görüyorum ki Konya’da trafik kazaları en fazla hafta sonu oluyor. Ölüm ve yaralanma olmadığı için habere konu olmayan, bizim değerlendirmediğimiz çok sayıda da ufak çaplı kaza var.
 
Bu kazaların bu kadar artış göstermesinin en büyük sebebinden biri açık ara konvoylar. Düğün evini yas evine çevirmenin neyi eğlence anlamıyorum.
 
Düğün olur konvoy, maç kazanırız konvoy, kız istemeye gideriz konvoy, Peygamber Ocağı’na asker göndeririz konvoy… Üstüne bir de bu konvoylarda hem alkol alıp hem de yan verenler var ya, onlara söyleyecek söz bulamıyorum.
 
Her defasında siz de şahit oluyorsunuzdur, bir düğün konvoyu aniden duruyor, trafiği kilitliyor. Konvoyun en önündeki motosikletli cahiller yolu trafiğe kapatarak lastik yakmaya başlıyor. Etrafı kara duman ve pis bir lastik kokusu alıyor. Bu tantananın neresi eğlence?
 
Yolun açılmasını bekleyen hakkı gasp edilenler bir boşluk bulalım çıkalım telaşındayken öndekiler eğlence peşinde. Bu cahillik her defasında öyle özenli bir şekilde yapılıyor ki inanamazsınız. Konvoydaki araçlar da organize hareket ediyor, arkadaki araçların geçmemesi için tüm özen gösteriliyor. Klakson seslerini söylemeye gerek yok...
 
Şimdi aracıyla geçmek için bekleyen vatandaşlar bir anda araçtan inerek konvoydaki gruba tepki göstermeye başlasa ve ortalık bir anda ısınsa, bu eğlence neye yarayacak?
 
Arkadaki araçlar cenazeye mi gidiyorlar? Hastaneye mi gidiyorlar? Havaalanına mı gidiyorlar? Kimin umurunda?
 
Yapmayın, mutluluğunuzu doyasıya yaşayın ama kimsenin huzurunu bozarak karayolunu gasp ederek değil... Bu sadece benim değil, eminim ki Konya’da yaşayan birçok kişinin sorunudur. Özellikle Meram’da ve Konya Otogarı civarında oturanların çektiği çileyi bir bilseniz. Şehir içi, çevre yolları konvoylardan kilitlenmiş durumda. 10 dakikalık yere yarım saatte gidemiyoruz.
 
İş çığırından çıkmış durumda. Konvoylarda insanların yolun ortasında müzik eşliğinde oynadıklarına, trafiği tamamen kapattıklarına şahit oluyoruz. Onun için bu konuda bir tedbir alma gereği çoktan oluşmuştu aslında.
 
İşte o yüzden Konya’yı yönetenlerin aldığı bu kararı sonuna kadar desteklemek gerek. Kamuoyunun bu konuda Valiliğe, belediyelere, emniyete ve diğer muhataplara destek vermesi ve anlayışlı olması gerekiyor.
 
RUHSATI OLMAYANA NİKAH MEMURU DA YOK!
 
Rakamlara göre, Konya merkezde 84 düğün salonundan sadece 37 tanesi düğün salonu ruhsatına sahip. 47 düğün salonunun ise sosyal tesis ruhsatı var, yemek şirketi ruhsatı var, eğlence tesisi ruhsatı var ama düğün salonu ruhsatı yok. Üstelik bu salonların çoğunun otopark ruhsatı da yok.
 
Biliyorsunuz Konya’da özellikle yaz aylarında düğün salonlarına iğne atsanız yerde bulamazsınız. Gece gündüz kallavi düğünler var. Bu düğünlerin ortaya çıkardığı konvoylar, ses kirliliği, kamunun kullanım hakkı olan yolların otopark olarak kullanılması gibi birçok sorun, bu dönemlerde zirve yapıyor.
 
Meram gibi düğün salonlarının yoğun olduğu bölgelerde oturanlar hafta sonlarından adeta evlerine hapsoluyorlar. Bazen Adana Çevre Yolu’nun ve Karaman Yolu’nun konvoylar ve yol kenarlarını otopark yapanlar yüzünden tıkandığına şahit oluyorum. Düşünebiliyor musunuz, şehirler arası yola bile park edenler var.
 
Bu sebeple, bugün itibarıyla ruhsatı olmayan, şartlara uymayan, ruhsat yeterliliğini karşılamak için yeterli fiziki yapıya sahip olmayan düğün salonları ile ilgili ilçe belediye başkanları yüz yüze görüşmelere başlıyorlar. Şartları düzeltip ruhsat alan salonlar işlerini yapmaya devam edecek.
 
Başkan Altay’ın ifadesine göre, şartları sağlayan salonlar kamuoyuna ilan edilecek ki; düğün planı yapan gençler ruhsatsız bir salondan yer ayırtıp da sonradan mağdur olmasınlar…
 
Ruhsatı olmayanlara uygulanacak yaptırım ise aşırı mantıklı ve dolaylı yoldan zekice seçilmiş bir yaptırım. Kimin fikriyse takdire şayan. Ruhsatı olmayan salonlara nikah memuru gönderilmeyecek, dolayısıyla nikah kıyılamadığı için düğün yapılamayacak…
 
16 TEDES DAHA GELİYOR
 
Konya Emniyet Müdürü Mustafa Aydın’ın verdiği bilgiye göre Konya şuanda 1322 kamera ile takip ediliyor. Dolayısıyla Konya’da suç işleyip de yakalanmamak imkansıza yakın. Teknoloji hem ulaşımda hem de güvenlikte dibine kadar kullanılıyor.
 
Trafikte kontrolü sağlamak için Emniyet Müdürlüğü yakında Seyyar EDS sistemine geçiyor. Bu sistemle, kontrol bölgesi hariç, akan trafikte de ceza yiyebilirsiniz. Benden söylemesi; canınız kıymetli değilse paranız kıymetli olsun. O yüzden kurallara uymak önemli.
 
Başkan Altay da, Konya’nın trafikte sıkıntılı olan 16 bölgesine daha TEDES kurulacağını söyledi. Yani trafikte de bundan sonra asayiş berkemal…
 
2019’da Konya’da makas atma ve drift yapmaya 1 milyon 870 bin TL ceza kesilmiş. Kurallara uyulmazsa, bu rakam daha da katlanacağa benziyor.
 
İşte bu uygulamalarla akıllı şehir olunuyor aslında. Dolayısıyla akıllı şehirler akıllı insanlar ortaya çıkarıyor…
 
VALİ TOPRAK CEZA YAZIYOR HABERİNİZ OLSUN
 
Vali Toprak, trafik konusundaki duyarlılığını yukarıda anlattığım uygulamalarla kanıtlamış vaziyette zaten. Hatta öyle ki, bazen kollarını sıvayıp meseleyi kendisi de sahipleniyor.
 
Trafikte seyrederken, stop lambası yanmayan, arka aydınlatmaları çalışmayan araç görürsem anında gereğini yaparım. Bu konuda garibanlık olmaz, 50 liralık stop lambası yüzünden kimsenin hayatının kararmasına izin vermem diyor.
 
Bu eksikliğe sahip olan çok sayıda aracı, makam aracında giderken bizzat tespit edip, ceza kesilmesini sağlamış Vali Toprak.
 
Sonuna kadar destekliyorum…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR