Zekiye Soylu

Zekiye Soylu

Allah C.C Adıyla

Allah C.C Adıyla

Kıymetli okuyucu kardeşlerimiz bundan sonra Rabbim nasib ederse sizlerle yazılarımı paylaşacağım. Rabbim başlayacağımız bu işi bizlere kolay eylesin.

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla anlamına gelen “Bismillâhirrahmânirrahîm” âyetinin adıdır. Besmeleye “Allah’ın adını anmak” anlamına gelen “tesmiye” de denir. Besmele, Neml sûresinin 30. Âyetinin bir bölümü ve Fâtiha sûresinin ilk âyetidir.

Besmelenin için rabbimizin 2 güzel ismi geçmektedir. Bunlar Rahman ve Rahim isimleridir.

Besmelenin için rabbimizin 2 güzel ismi geçmektedir. Bunlar Rahman ve Rahim isimleridir.

Rahman; Dünya’daki bütün yaratıklara rızık ve sayısız nimetler veren anlamına gelmektedir. Rahman adı Kur’anı Kerimde 57 defa geçmektedir. Rahman ismi kullarından hiç birine verilmez. İyilere de, kötülere de rahmet eden.Rahim; Ahirette yalnız Müslümanlara merhamet eden anlamına gelmektedir. Rahim adı Kur’anı Kerimde 115 defa geçmektedir. Rahim insanlarda isim olarak kullanılabilir. Ahzap suresi 43. Ayet’te der ki; “Allah mü’minlere karşı çok merhametlidir.”

Ebû Hüreyre (r.a) rivayetlerine göre, Efendimiz (SAV) şöyle buyurmuştur: “Yüce Allah’ı anarak başlanmayan her anlamlı söz veya iş, bereketsizdir/sonuçsuzdur.” (HM8697 İbn Hanbel, II, 360.)

Besmele bizler için çok ama çok önemlidir. Her işimize başlarken Rabbimizin adı hamd ile anmamız gerekir.Bu sebeple ne olursa olsun yapacağımız işe besmele ile başlamak, hem bereketli hem de anlamlıdır.

Uhrevi ya da dünyevi olarak yaptığımız anlamlı ve önemli işlerin öncesinde besmele çekerek Allah’ı anmalıyız. Kur’an-ı Kerim’de Tevbe Suresi hariç bütün surelerin başında besmele yazmaktadır.

Anlamı ise “Rahmân ve rahîm olan Allah’ın adıyla” olan besmelenin faziletlerini sizler için derledik.

Kur’an ayetleri ve sureleri okurken çekilir. Kur-an ayetleri ve namaz surelerine de besmele ile başlanmaktadır.Sünnet olduğu yerler: Namazda her rekâtta Fatiha’dan önce, gusletmeye ve abdest almaya, yiyip içmeye, mektup yazmaya ve her faydalı işe başlarken Besmele çekmek sünnettir. Namaz dışında, Fatiha’dan başka bir sure okumaya başlarken de Besmele çekmek sünnettir.

Bir işe başlarken işin bereketli ve faziletli olmasını dilediğimiz için ve bunu yegane güç sahibi Allah’tan istediğimiz için besmele çeker ve Allah’a sığınırız. Besmele çekerek Allah’tan yardım isteyen kulların işinde bereket ve fayda görülür.Yapmak üzere olduğumuz iş sırasında şeytanın bizi kötü yola veya kötü düşüncelere sevk etmesinden kurtulmak amacıyla da besmele çekeriz. Öyle ki Allah yardım eden kullarını şeytana karşı korur ve işimize şeytanın karışmamasını sağlar.Rabbim devamlı kendi adını anan ve zikreden kullarından eylesin...Rabbime emanet olun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Zekiye Soylu Arşivi

Sadaka

01 Haziran 2024 Cumartesi 00:02
SON YAZILAR