Seyfullah Koyuncu

Seyfullah Koyuncu

Aşının yan etkisi

Aşının yan etkisi

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında "tam kapanma" uygulamasının ardından Konya’da asıl sessizlik hafta sonu hakim oldu.
                       
Tam kapanmanın ilk günü olan Cuma günü kurallara uyum, hafta sonu kadar iyi değildi. Konyalılar hafta sonunda kurallara uydu diyebiliriz.
 
Daha önce de söylediğimiz gibi, Pazar günü zincir marketlerin kapalı olması, vatandaşların evde kalmasında etkili olan etmenlerden birisiydi.
 
Daha önceki kısıtlamalara göre bu defa önlemler daha üst düzeyde tutuldu. Eline ekmek poşetini alanın rahat rahat sokaklarda gezdiği, SGK dökümünü çıkartıp mühürletenin çarşı-pazar gezdiği günleri geride bıraktık.
 
İçişleri Bakanlığı’nın tam kapanma sürecinde uygulamaya aldığı “çalışma muafiyet izni belgesi” büyük ölçüde suistimallerin önüne geçti.
 
Bakanlığın açıklamasına göre; 2 Mayıs saat 11.00 itibarıyla e- devlet üzerinden İçişleri Bakanlığı e- başvuru sisteminden muafiyet kapsamında olan sektör çalışanlarına yönelik toplam 2 milyon 52 bin 86 “çalışma muafiyet izni belgesi” düzenlenmiş.
 
Yani ülke nüfusunun 40/1’i bu kısıtlama sürecinde izne tabi olarak sokaklarda olacak. Geriye kalan nüfusun büyük çoğunluğu öyle kafasına göre sokaklara çıkamayacak.
 
Bence bu çok iyi bir rakam ve uygulamanın çok faydalı olduğunu düşünüyorum.
 
Fakat buradan bir sıkıntıyı dile getirmemiz lazım. E-Devlet platformu aşırı yoğunluktan olsa gerek aşırı hantal hizmet veriyor. Çoğu zaman ya bağlantı kopuyor ya da belge almak imkansız hale geliyor.
 
İçişleri Bakanlığı yetkilileri bu konuda hızlı bir şekilde çalışma yapmalılar. Birçok kişi çalışma izin belgesi alamadı henüz.
 
YATTIĞIM YERDEN YAZIYORUM…
 
Sağlık Bakanlığı'nın basın kartı olanlara aşı olma önceliği vermesinin ardından gazetecilerin aşılanma süreci Nisan ayının başında başlamıştı. Kararın alınmasından saatler sonra e-nabız sisteminden randevumu alarak hemen ertesi gün Koronavirüs aşımın ilk dozunu yaptırmıştım.
 
İkinci dozu ise Cuma akşamı Konya Şehir Hastanesi’nde yaptırdım.
 
Ben aşı tercihimi BioNTech'ten yana kullanmıştım. İlk doz aşıdan sonra düşüncelerimi paylaşmıştım. Bugün de ikinci doz aşının ardından yaşadıklarımı buraya taşımak istedim.
 
İlk doz aşıda kolumdaki hafif ağrı haricinde her hangi bir yan etki ya da sıkıntı yaşamamıştım. Ama ikinci doz için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Resmen yatak-döşek hasta oldum.
 
Hatta bugün bu yazıyı evde yattığım yerden yazmak zorunda kaldım.
 
Aşıyı yaptırdıktan birkaç saat sonra kolumda başlayan ağrıyı çok önemsemedim. Fakat sabah uyandığımda yataktan kalkmaya mecalim yoktu. Hani Koronavirüs hastaları anlatıyor ya; ‘kemiklerim kırılıyor, etlerim cımbızla koparılıyor gibiydi. Başımda ağrı, halsizlik, ateş ve terleme’…
 
Bunların tümünü aynen yaşadım. Acaba aşı olurken Koornavirüs hastası mı oldum diye de düşünmedim değil…
 
Ayağa kalkamadım. Kalktığımda ise göz kararması ve baş dönmesi oldu. Dayanamadım 112’yi arayıp yaşadıklarımı anlattım.
 
Aşının yan etkileri nedeniyle bu yaşadıklarımın normal olduğunu söylediler. Hatta kusma ve ishal de yapabiliyormuş. Eğer kollarda uyuşma, nefeste sıkıntı olursa mutlaka ara, hastaneye getirelim dediler.
 
Çok şükür ki uyuşma ya da nefes darlığı yaşamadım. Ama inanın çok sıkıntılı bir hafta sonunu geride bıraktım.
 
BioNTech aşısını tercih edecekler için şimdiden söyleyeyim, çok ağır yan etkileri olabiliyor. Panik yapmayın, sadece yatın dinlenin. Bir de P..rol iyi geliyor ağrılara.
 
Yeni haftanız hayırlı olsun. Allah sağlık versin…
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Seyfullah Koyuncu Arşivi
SON YAZILAR