Senan Kazımoğlu

Senan Kazımoğlu

Azerbaycanda 15 Temmuzun Yansımaları

Azerbaycanda 15 Temmuzun Yansımaları

Bismillah her hayrın başıdır derler. Bende Bismillah diyerek Yeni Haber gazetesindeki ilk yazıma başlıyorum. Öncelikle bana bu fırsatı sağlayan herkese ayrı-ayrı teşekkür ederim.

Her ne kadar ilk yazı olarak başka bir konu düşünsem de 15 Temmuz şehit ve gazilerine ithafen ilk yazımı bu konuda yazdım.

Bazen kendi vatandaşları fark etmese de Türkiye’nin öyle bir özelliği var ki, iktidarda kim olursa olsun, yönetim şekli ne olursa olsun Türkiye, Türk İslam Dünyası’nın lokomotifidir. Onun için Türkiye’de vuku bulan her hadise mutlaka dost ve kardeş ülkeleri de etkiler. Kardeş ülke denilince de ilk akla gelen hiç şüphesiz Azerbaycan’dır.

Birkaç gün önce birinci yıl dönümünü andığımız 15 Temmuz Türkiye’nin atlattığı işgal girişiminin etkileri Azerbaycan’da da hissedildi. Azerbaycan’da bir saatlik fark olmasına, yani gecenin geç vakitleri olmasına bakmaksızın herkes dikkat ve heyecanla Türkiye’de yaşananları izliyordu. İnançlı insanlar seccadelere kapanıp hep bir ağızdan dua ediyordu. Azerbaycan halkı Bakü’deki Türk Büyükelçiliği’nin önüne toplanarak Türkiye’ye destek mitingi yaptılar. Tabi sadece halk olarak değil devlet olarak da Azerbaycan, Türkiye’deki darbe girişimine ilk tepki gösteren ülkelerden oldu. Önce Dış İşleri Bakanlığı’ndan, ardından Cumhurbaşkanlığı tarafından Türkiye’deki Darbe girişimi kınandı ve Azerbaycan Hükümeti’nin seçilmiş iktidarın yanında olduğu vurgulandı.

15 Temmuzu takip eden günlerde Türkiye’de olduğu gibi Azerbaycan Hükümeti de FETO terör örgütüne göz açtırmadı. Daha önceden 17-25 Aralık sürecinde kayyum atanan bütün FETO okulları derhal kapatıldı. Ardından Azerbaycan’ın en büyük özel üniversitesi olan Kafkas Üniversitesi kapatılarak öğretmenlerine Azerbaycan’ı terk etmeleri için bir ay süre tanındı. Bir ay içinde Azerbaycan’ı terk etmeyenler sınır dışı edildi.

Sadece eğitim alanında da değil, medya alanında da FETO ye darbeler vuruldu. FETO ye bağlı olarak Azerbaycan’da faaliyet gösteren siteler ve gazetelerin yayımı durduruldu. Bundan başka daha önce Samanyolu grubunun içersinde yer alan Hazar TV Samanyolu grubundan alınarak bütün yönetim kadrosu değiştirildi. Azerbaycan’ın ilk ve en büyük özel kanalı olan ANS TV darbe sonrası FETO ile yaptıkları reportajı daha yayına vermeden kanal geçici olarak kapatıldı. Daha sonra mahkeme kararıyla kanalın lisansı tamamen iptal edildi. Ayrıca ANS şirketine bağlı olan siteler ve radyonun yayımı da durduruldu. Ancak bütün bunlara rağmen Azerbaycan’da çeşitli medya organlarında bulunun kripto FETO’cüler, sırtını Avrupa’ya yaslamış olanlar ve İran yönümlü bazı kişiler ve medya kuruluşları bu şanlı zafere gölge düşürmek için ellerinden geleni yaptı.

Bu konuda sosyal medyada da çeşitle asparagas haberler çıktı. Konuyla ilgili en yaygın olan sosyal medya yalanı ise Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in “Eğer Türkiye’de darbe başarılı olsaydı darbecilerle savaşmak için 5.000 asker gönderirdim” sözüdür. Ancak Türkiye halkı bilmelidir ki eğer gerekirse, değil 5.000 asker, dünyadaki bütün Azerbaycanlılar birer asker olup Türkiye’nin yardımına koşar. Çünkü Azerbaycan halkı biliyor ki, Azerbaycan demek Türkiye, Türkiye demekte Azerbaycan demektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Senan Kazımoğlu Arşivi
SON YAZILAR